Gerjan Kelder opent foto­ten­toon­stelling \"Varkens in Nood\"


6 september 2011

Groningen, 6 september 2011 – Op donderdag 8 september om 10:30 opent fractievoorzitter Gerjan Kelder van de Partij voor de Dieren de openluchttentoonstelling “Varkens – je ziet ze niet, maar ze zijn er wel” van stichting Varkens in Nood op de Westerkade in Groningen. Kelder wil zo aandacht vragen voor het lot van varkens in de vee-industrie.

Kelder vindt dit een sympathiekere wijze om aandacht te vragen voor de ellende van dieren in de vee-industrie dan het kunstproject “Varkenshuis”. Bij dit project, dat zich recentelijk in de stad afspeelde en waarbij twee levende varkens zijn gebruikt en vervolgens gedood, was het ook de bedoeling om aandacht te vragen voor de herkomst van ons voedsel. De kunstenaar wilde via het los laten lopen van twee varkens in een deel van de stad, mensen eraan herinneren dat het vlees op hun bord een overblijfsel is van vriendelijke en intelligente dieren.

De Partij voor de Dieren vindt dat dieren niet gebruikt moeten worden ter vermaak van mensen of omwille van kunstprojecten. Alhoewel Kelder begrip kan opbrengen voor de beweegredenen van de kunstenaar, wijst hij erop dat er uiteindelijk wel twee varkens het haasje zijn en zaterdag op de buurtbarbecue worden opgediend. Volgens hem is het feestelijk oppeuzelen van Mootje en Sven niet te verenigen met het wijzen op het intense lijden van dieren dat vaak vooraf gaat aan het eten van een reguliere hamburger.

Op de door Kelder geopende tentoonstelling zullen tientallen grote foto’s van gerenommeerde persfotografen varkens laten zien die vrolijk door de modder rollen, maar ook soortgenoten, die het moeten doen met een metalen rooster. Plaatjes van een zeug die met haar biggen in het stro ligt, maar ook van een zeug die klem ligt in een kraamhok en nauwelijks contact kan maken met haar kroost.

In Nederland worden jaarlijks 20 miljoen varkens onder vaak erbarmelijke omstandigheden vetgemest en geslacht of levend naar het buitenland geëxporteerd. Zeugen worden als ze jongen hebben ingeklemd tussen twee stangen zodat zij zich niet kunnen omdraaien of hun biggen kunnen verzorgen. Men doet dat opdat de biggetjes niet worden doodgedrukt door hun moeder als gevolg van ruimtegebrek. Het varken kan zichzelf ook niet krabben, terwijl varkens in de vee-industrie voortdurend jeuk hebben. Een varken kan zichzelf in tegenstelling tot veel andere dieren zoals honden en katten namelijk niet wassen, maar heeft daar een modderbad voor nodig. Na afloop daarvan gaat hij zijn vacht schuren en maakt deze zo vrij van parasieten en andere irritaties. In de vee-industrie kan dat niet en daardoor hebben niet-biologisch gehouden varkens altijd jeuk.