Publieke campagne over samen­leven met dieren


15 februari 2024

Publiekscampagne over dieren!

Als we dieren beter begrijpen en naar ze kijken vanuit empathie zullen we een stuk minder overlast ervaren. Op valentijnsdag, de dag van de liefde, is de campagne 'Verrekte nuttig die dieren' gestart in de gemeente Groningen. Sommige dieren worden snel als overlast gevend bestempeld, maar zijn ontzettend nuttig. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om meer aandacht te vragen voor het samenleven met dieren.

Verspreid door de stad Groningen hangen daarom posters en gedichten die deze dieren vanuit een ander perspectief laten zien. Met de campagne ‘Verrekte nuttig die dieren’ wil de gemeente het gesprek op gang brengen over hoe we samenleven met wilde dieren. Het doel van de Groningse campagne is om dieren meer te tolereren.

In de ochtend was er een beeldvormende sessie over mens- dierrelaties in de raad. Hier waren twee sprekers: Bioloog Diederik van Liere en filosoof dr. Andreas Schmidt. Diederik van Liere benoemde dat hij wil dat we veel vaker kijken waarom een dier doet wat het dier doet. „Of je het nou hebt over roeken, mollen, meeuwen of wolven, we hebben vaak het gevoel dat dieren onze grens overschrijden. Maar wat beweegt hen? Waarom liggen er losse takken onder een boom? Waarom krijst een roek? Probeer je eens in te denken dat je een roek bent en dat je van die takken een nest moet maken.'

Filosoof Andreas Schmidt benadrukte juist meerdere manieren waarop we naar de waarde van dieren kunnen kijken. Het klassieke 'wie redt je eerst' principe telde als illustratie, maar daagde de raad ook uit om verder te kijken dan je eigen ideeën als Nederlandse mens.

Kirsten de Wrede werkt als wethouder met de gemeente aan een breder beleid over de relatie tussen dier en mens. Deze wordt in de zomer van 2024 verwacht.

Kijk voor meer informatie op: https://duurzaamgroningen.nl/t...

Gerelateerd nieuws

Successen: Meer bomen in de gemeente, meer transparantie over kapvergunningen en minder dieren bij de Sinterklaasoptocht!

Afgelopen tijd hebben we een paar mooie ontwikkelingen gehad in de gemeente: De gemeente wil geld vrij maken voor het plante...

Lees verder

Persbericht: Zijn schildpadden in Groningen ter dode opgeschreven?

Persbericht: Zijn schildpadden in Groningen ter dode opgeschreven? In Groningen ziet men zomers regelmatig waterschildpadden...

Lees verder