Partij voor de Dieren wil het gebruik van schapen, ezels en pony's bij de Sinter­klaas­in­tocht stoppen.


pers­be­richt

30 november 2023

Partij voor de Dieren wil het gebruik van schapen, ezels en pony's bij de Sinterklaasintocht stoppen.

Tijdens de Sinterklaasintocht in Groningen liepen naast het paard van Sinterklaas nog andere dieren mee in de optocht, zoals ezels, schapen, honden, paarden en pony’s. De Partij voor de Dieren vraagt het college hoe zij het gebruik van dieren, die niet bij de signatuur van Sinterklaas horen, willen afbouwen.

Wesley Pechler, fractievoorzitter PvdD gemeente Groningen: "Groningen wil een diervriendelijke gemeente zijn. Daarbij hoort dat we scherp tegen het licht houden welk gebruik van dieren we nog willen toestaan. Dieren als schapen en ezels kunnen veel stress ervaren als ze uit hun natuurlijke omgeving worden gehaald en aangelijnd door luidruchtige en drukke mensenmassa's moeten lopen. Als PvdD zien we daarom graag dat er de volgende intocht geen honden, schapen, pony's en ezels meer meelopen. Er zijn veel creatieve manieren te bedenken om de Sinterklaasintocht leuker te maken. Dierenkostuums zouden een goed alternatief kunnen zijn bijvoorbeeld."

Gemeente Groningen hanteert een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren. Om dieren deel te laten nemen aan evenementen dient er een vergunning aangevraagd te worden. Het gebruik van dieren wordt alleen toegestaan bij traditionele Groningse evenementen zoals Sinterklaas. De Partij voor de Dieren ziet echter geen ’Groningse traditionele’ rol voor honden, schapen, ezels of pony’s. “Deze dieren hebben geen essentiële rol bij de festiviteiten, een geringe toegevoegde waarde voor de beleving en viering van het Sinterklaasfeest, en dergelijke dieren worden op verschillende andere intochten in het land niet ook ingezet.’’ aldus Wesley Pechler.

De schriftelijke vragen vindt u hier.

Gerelateerd nieuws

Persbericht: Raadsfracties willen jaarlijkse herdenking slavernijverleden en viering Keti Koti

Raadsfracties willen jaarlijkse herdenking slavernijverleden en viering Keti Koti Op 30 juni wordt het slavernijverleden h...

Lees verder

Geen nieuwe geitenhouderijen of uitbreidingen van geitenhouderijen in de gemeente.

Onderzoek rondom geitenhouderijen heeft uitgewezen dat mensen die in de buurt wonen van deze bedrijven een grotere kans hebbe...

Lees verder