Honden­beleid (ontwik­ke­lingen 2014)


11 maart 2015

Het gaat weer voorzichtig de goede kant uit met ons hondenbeleid. De loslooproute in Noorderplantsoen blijkt een doorslaand succes en de manier van handhaving wordt verbeterd. Ik wil, tussen twee haakjes, nog even noemen dat wij absoluut voor de opruimplicht zijn; dat staat los van de aanlijnplicht. Wat ook bijzonder positief is, is dat burgers actief willen meedenken met het beleid. Immers, ondanks dat er niet enorm veel ruchtbaarheid is gegeven aan de oproep om nieuwe losloopmogelijkheden aan te dragen, waren er 60 aanmeldingen. 60 burgers die zich wilden inzetten voor de stad. We vinden het dan ook jammer dat kennelijk achteraf pas is gesteld dat de gelegenheden buiten de Stedelijke Ecologische Structuur moeten vallen en, bovendien, dat er enorm veel inspanningen van die betrokken burgers gevraagd wordt. De PvdD zou graag zien dat de gemeente zorgvuldiger omgaat met haar betrokken inwoners, om zo de burgerparticipatie te stimuleren. Hoe kijken andere fracties hier tegenaan? Wat moet in het vervolg anders? Wat ons betreft, zouden we in ieder geval niet achteraf eisen moeten stellen. Wat betreft losloopgelegenheden in de SES, begrijpen we dat de mogelijkheden per gebied verschillen en zouden graag zien dat die mogelijkheden in kaart worden gebracht en dat daarmee de initiatieven worden her beoordeeld. Wil de wethouder zich hiervoor inzetten?

Wat in ieder geval veel moeite scheelt, is om een losloopgelegenheid eerst als pilot in te stellen. Bij Gravenburg werkte dit uitstekend, net als in het Noorderplantsoen, ondanks dat daar vooraf de verwachtingen niet bijster positief waren. Na de pilot kan een peiling gehouden worden. Dit scheelt moeite en daarmee kosten en geeft initiatieven vanuit de Stadjers meer ruimte. We hebben het hier bovendien om een kleine aanpassing, die gemakkelijk terug te draaien is. Hoe denken de andere fracties hierover? Dit zou bijvoorbeeld ook de opzet kunnen zijn bij de uitgebreide loslooproute die VHG voorstelt. Laten we het een jaar, of halfjaar, proberen en kijken hoe het loopt. Voor honden en hun eigenaren levert deze uitbreiding een enorme verbetering op, dus wat ons betreft is het, mede gezien de belevingen ten opzichte van de bestaande route, de moeite van het proberen waard.

Voorlichting is volgens de Partij voor de Dieren een heel goed middel om de situatie in de openbare ruimte structureel te verbeteren, en incidenten te voorkomen. De Vereniging Hondvriendelijk Groningen heeft inmiddels een mooi plan opgesteld, om honden en hun baasjes te ‘trainen’, waarbij gelijk het contact tussen buurtgenoten wordt bevorderd. Kosten circa 850 euro. Het plan valt of staat met de welwillendheid van de gemeente, of een andere instantie, om te helpen bij de financiering. Volgens ons is dit plan te belangrijk om te laten schieten, omdat er niet voldoende middelen zijn. 850 euro; dat is 0,1% van wat de gemeente int aan hondenbelasting. 0,1% van het geld van hondenbezitters moet de gemeente toch op z’n minst kunnen en willen investeren in een betere situatie voor honden en mensen? Dan is er nog het idee om via de Stadjerspas een hondencursus aan te bieden. We zijn benieuwd hoe de andere fracties hierover denken.

Interessant voor jou

Preventie van taalachterstanden

Lees verder

Nadere informatie Welstandsnota

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer