Colle­ge­brief: stand van zaken aard­be­vingen


18 februari 2015

In het in 1e instantie uitgelekte rapport van de Onderzoeksraad van veiligheid werd al gezegd dat we terug moeten naar 12,5 miljard kuub willen we de veiligheid van Groningen garanderen. Daarnaast is er onderzocht en bevonden dat er bevingen gaan komen die verder gaan dan 3.9. Deze info, daar is toen niks mee gedaan. Nu wordt er beweerd dat de veiligheid nog gegarandeerd kan worden bij 39 miljard. Inmiddels weten wij in Groningen wel beter.

Uit het rapport dat vandaag verscheen blijkt dat tot 2013 dat veiligheid onderschikt was aan geldverdienen. Dat wordt ons op ons bord geschoven.

We hebben het zgn 'gasgebouw'. Dat is de publiek-private samenwerking van de staat, de NAM, Shell, ExxonMobil, EBN en GasTerra waarin de winning en verkoop van aardgas in Nederland is georganiseerd, is volgens de OVV het 'gesloten bolwerk', gericht op maximale winst. Binnen het stelsel was geen ruimte voor kritische geluiden, ook niet vanuit andere ministeries of de buitenwereld.

'De structuur van het gasgebouw moet daarom fundamenteel worden aangepast', luidt ook één van de aanbevelingen van de OVV. Behalve het ministerie van Economische Zaken moeten ook de ministeries van Infrastructuur en milieu, Wonen en Binnenlandse Zaken bij de besluitvorming over delfstofwinning worden betrokken. Ook het perspectief van burgers moet daarin een plaats krijgen door gemeenten en provincies een stem te geven. Wij mogen niet langer accepteren dat over de rug van de Groningers op deze manier met ons omgegaan wordt.

Het gaat ook om de toekomstzekerheid van de hele regio. Die moeten we voorop stellen. We zitten nog jaren in de ellende zolang we doorgaan met deze mate van gaswinning. Moeten we het hele gebied dan maar gaan ontruimen, zoals twee ex PVDA'ers stelden? Wat een onzin! We hebben een noodstoestand in NL en we moeten de verschillende scenario's op een rij zetten waarbij Minder aardgas winnen en inzetten op alternatieven prioriteit heeft nu.

Voorzitter, Het ministerie van financiën is een junk, verslaafd aan gasgeld.

We houden de verslaving in de hand door het geld maar te blijven doorsluizen naar Den Haag. Wij zijn een leverancier van harddrug waar de rest van NL al tientallen jaren aan verslaafd is.

Wij moeten af vd afhankelijkheid vd gastbaten en we moeten los vd behoefte aan aardgas.

We dweilen met de kraan open door gebouwen te gaan verstevigen. Het is in korte termijn belangen denken. We moeten keihard inzetten op de energietransitie en zorgen dat we afkomen van dat aardgas. Groningen heeft lang genoeg geleden onder het juk van het westen, maar toch zijn wij bereid ons landschap in te zetten voor groene energie. Dat kunnen we niet alleen, daar moet heel NL aan meedoen, maar wij moeten het goede voorbeeld geven.

De Partij voor de Dieren wil alles inzetten op energietransitie. Kijk niet naar de korte termijnbelangen, maar naar de lange. We zullen zo onafhankelijk mogelijk moeten worden van aardgas. Er is genoeg geld van Groningen naar het rijk gegaan. Wij hebben daar maar heel weinig van gekregen. Doe nog maar wat meer en investeer die ook in duurzame energie. Niet alleen in aardbeving prof maken van gebouwen.Het rijk is dit aan Groningen verplicht. Waar zijn we mee bezig als we alleen maar proberen te genezen en niet gaan voorkomen?

De grootste bevingen komen waarschijnlijk nog en We kunnen niet in de toekomst kijken, maar zeker is dat we ons moeten voorbereiden op meer aardbevingen.

Hoe gaan wij de energietransitie bespoedigen?

De PvdD wil een versnelde transitie van aardgas naar duurzame energie. Wij staan op de motie die oproept tot 30 miljard. Wij willen het signaal afgeven door krachtig tezamen als raad of desnoods met de oppositie een motie in te dienen, maar wij zijn er van overtuigd dat 30 miljard kuub niet voldoende is en willen lager naar maximaal 21 miljard .We moeten van onze aardgasverslaving af. Volgens sommige berekeningen hebben we nog maar voor 15 jaar aardgas in het Groninger veld. Dat betekent dat grote stappen in de energietransitie noodzakelijk zijn. Groningen zet al veel in op verduurzaming van energie, maar we moeten echter scherp blijven en alle zeilen bijzetten om, voordat er door aardbevingen gewonden vallen, of voordat we zonder aardgas en andere fossiele bronnen kunnen functioneren. Het is mogelijk, we moeten het alleen nog doen. Wij pleiten daarom voor grotere stappen in energieneutraal bouwen en grotere stappen in alternatieven voor aardgas. Help NL vd verslaving af.

In de 2e kamer heeft onze partij gepleit voor een parlementaire enquete. Vandaag werd duidelijk dat de burgemeester daar ook toe oproept. Ik wil die oproep ondersteunen. Ook willen wij het signaal afgeven van omkering van bewijslast zoals we ook landelijk bepleiten. Het is te gek voor woorden hoe de NAM met veel schademeldingen omgaat en het in veel gevallen niet serieus genoeg neemt met de realiteit in Groningen.

Ik dien een motie in waarin wij oproepen actiever ontwikkelingen die aardgasonafhankelijkheid stimuleren prioriteit te geven en in overleg te gaan met lokale partijen om te onderzoeken hoe aardgasonafhankelijkheid zoveel mogelijk kan worden bewerkstelligd in de gemeente

Interessant voor jou

Daklozenmonitor

Lees verder

Stedenbouwkundige visie Zernike Campus Groningen

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer