Inkoop- en aanbe­ste­dings­beleid 2015


7 januari 2015

Overleg over het nieuwe inkoopbeleid heeft al eerder plaatsgevonden en nu wordt gevraagd of we het oude inkoopbeleid ter zijde kunnen leggen. Daarover enkele opmerkingen.

Graag willen wij in de raad blijven controleren en waar nodig sturing kunnen geven aan het inkoopbeleid. Uit het nieuwe plan maken we op dat de rol van de raad meer kaderstellend zal worden.

Wij hebben bijvoorbeeld een motie dierproefvrije schoonmaakmiddelen. Graag willen we de mogelijkheid houden dergelijke moties gericht te kunnen inzetten, bijvoorbeeld aan de hand van informatie die het college al gaande weg aan de raad mee geeft. Onze vraag is ook of onze motie dierproefvrije schoonmaakmiddelen wordt meegenomen in het nieuwe beleid.

Onze complimenten dat het college meer wil inzetten op duurzaamheid, maar de doelstellingen kunnen naar onze mening grondiger worden uitgewerkt. We zien niets over duurzaamheid met betrekking tot dieren.

Zo zouden wij graag zien dat alle producten biologisch en fair trade worden ingekocht. Alleen als een product niet biologisch en fair verkrijgbaar is, zou er afgeweken kunnen worden. Daarmee kan de gemeente een stevig voorbeeld neerzetten naar de buitenwereld: we moeten uitstralen dat wij kiezen voor duurzaamheid en mededogen. Als we duurzaamheid willen uitdragen, maar wel plofkip en onder slechte omstandigheden geproduceerde producten bij de cateraar op het menu hebben staan, dan sla we daar geen goed figuur mee.

Sodexo, de cateraar, heeft in principe alles biologisch. Daar hebben we al eens achteraan gebeld. Onze vraag is dan ook: zit de gemeente aan een bepaald contract vast? Zo nee, dan vragen wij ons af waarom er nog niet tot duurzamere producten is overgegaan. Zo ja, dan willen we dat contract voortaan vooraf kunnen controleren.

We zien in het nieuwe beleid ook dat het college meer wil gaan inkopen, uitbesteden en aanbesteden in plaats van inbesteden of subsidiëren. Zo ook de ICT. Onze vraag is: leidt uitbesteding ook daadwerkelijk tot een betere kwaliteit?

Ook ligt er een aantal zorgen omtrent de privacy, zoals de accountant bij de controle op de begroting ook opgemerkt heeft. De verantwoordelijkheid kan je namelijk niet uitbesteden. Als gevoelige informatie - data - van de gemeente in handen komt van externe partijen, hebben we daar als gemeente minder controle op. Graag zien we dat dit punt van zorg in het onderzoek over het uitbesteden van ICT wordt meegenomen.

Is het mogelijk om databeheer in eigen hand te houden en het ontwikkelen van nieuwe software uit te besteden? Gezien de controlerende taak van de raad willen we graag weten hoe het college hier tegenaan kijkt en op welke wijze het college de raad over deze privacy gevoelige zaken in de toekomst gaat informeren.

Interessant voor jou

Veiligheidsregio: Jaarplan cluster Stad 2015

Lees verder

Blog Oogst Groningen (beantwoording schriftelijke vragen 25 november 2014)

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer