Bomvolle zaal Sea the Truth!


6 juni 2010

Meer dan honderd mensen kozen donderdagavond niet voor de zon die buiten lekker scheen, maar voor de minder vrolijkstemmende boodschap van de film Sea the Truth. Over 38 jaar zullen de oceanen leeggevist zijn. Echt? Nee. De cijfers zijn inmiddels bijgesteld, zo bleek uit het inleidende praatje van Anja Hazekamp (Statenlid en kandidaat Tweede Kamerverkiezingen). Onderzoek van de Verenigde Naties wijst uit: over 30 jaar is het al zo ver. Hoe nieuw de film ook is, hij loopt alweer achter.

Het leeghalen van de zeeën is een helder voorbeeld van de rampzalige gevolgen van het kortetermijn-denken, dat zo populair is bij de mens. Vissers denken: ‘Tja, het zal wel, maar als ík die laatste vis er niet uithaal, doet mijn buurman het.’ In zo’n geval hoort de overheid in te grijpen, dat is nu juist zijn taak! Maar de overheden hebben net zo’n redenering: als wij het niet doen, doet ons buurland het. Bovendien zijn politici bang voor de woede van de vissers, zoals pijnlijk duidelijk werd in de film. Ze laten het dus maar ‘gewoon’ gebeuren.Wat vertellen we onze kinderen en kleinkinderen, over 30 jaar? ‘Eh... jawel, we wisten het allemaal wel, maar eh... nou ja, we deden dus niks.’ Niet echt een krachtig verhaal.

De twee onderzoekers uit de film, Barbara van Genne en Marianne van Mierlo, waren aanwezig om na afloop vragen van bezoekers te beantwoorden. Die vragen waren er volop, een teken dat het onderwerp veel mensen sterk bezighoudt. De film is te bestellen op www.seathetruth.nl. Barbara en Marianne gaan na de zeer geslaagde Nederlandse tour nu wereldwijd de mensen deze belangrijke boodschap brengen.

Gerelateerd nieuws

Meatfree Monday 7 juni Curryhuis Groningen

In mei van dit jaar introduceerde Restaurant het ‘Curry Huis’ aan de Kerklaan 23 op initiatief van de PvdD een ...

Lees verder

Jachthutten oranje geschilderd om automobilisten te waarschuwen

Groningen – 8 juni 2010 Dinsdagmiddag 8 juni 2010 heeft Anja Hazekamp, Statenlid en kandidaat-Kamerlid voor de Partij voor...

Lees verder