PvdD stelt schrif­te­lijke vragen over verbod op circussen met wilde dieren


25 juni 2010

Groningen, 25 juni 2010 - Persbericht - De Partij voor de Dieren heeft de gemeente Groningen middels schriftelijke vragen verzocht om de komst van circus Franz Renz te verbieden, omdat het circus met wilde dieren werkt. Het welzijn van wilde dieren wordt in circussen ernstig aangetast. Bij circus Franz Renz treden ook olifanten op, die van alle wilde dieren volgens onderzoek het meest te lijden hebben van het leven in een circus. Behalve problemen rondom het welzijn van de dieren, zijn er ook veiligheidsrisico’s, zoals de afgelopen dagen uit twee ongevallen is gebleken.

Volgens Gerjan Kelder, raadslid namens de Partij voor de Dieren in Groningen, dient het gebruik van wilde dieren in het circus verboden te worden. “Wilde dieren zijn niet te temmen. Om ze toch kunstjes te laten doen, worden de dieren vaak mishandeld.” Kelder heeft aan het college gevraagd circussen met wilde dieren te verbieden.

Behalve mishandeling zijn er de problemen rondom huisvesting, transport en voeding. Kelder noemt ook het morele aspect van het gebruik van wilde dieren. Het is ongepast om kinderen een dergelijke respectloze omgang met wilde dieren, waarin zij worden gereduceerd worden tot objecten ter vermaak, te laten bijwonen, aldus Kelder.

Dan zijn er nog de veiligheidsrisico’s die de circusdieren met zich meebrengen. In de afgelopen week zijn er twee ongevallen met wilde circusdieren geweest, waarvan één met slechte afloop. Een paar dagen geleden werd in Rusland het 7-jarige dochtertje van een dompteur door een tijger gegrepen en vreselijk toegetakeld. Een dag later werd in Canada een wagen met daarin twee kamelen en een tijger gestolen.

Minister Verburg van LNV heeft in 2009 laten weten de problematiek van wilde dieren in een circus zorgelijk te vinden. Niet alleen de intrinsieke waarde van de dieren is in het geding, ook de verzorging is vaak slecht, zo constateerde zij op basis van onderzoek. Zij heeft aanvullende regelgeving aangekondigd.

Klik hier voor de vragen


Gerelateerd nieuws

Anja in actie!

Afgelopen maandag voerde Anja Hazekamp, ons eigen Statenlid en kandidaat-Kamerlid, actie tegen megastallen in de provincie...

Lees verder

3e Meat Free Monday Curryhuis Groningen

Aanstaande maandag 5 juli is het alweer de 3e Meat Free Monday in Het Curryhuis aan de Kerklaan in Groningen. We hebben di...

Lees verder