Monde­linge vragen: over Pfas vervuilde grond naar Groningen


Indiendatum: 16 apr. 2025

Vragen van de fracties van GroenLinks en Partij van de Dieren over Pfas vervuilde grond naar Groningen

 In recente publicaties op RTVNoord en Nu.nl zien we dat er met Pfas vervuilde grond naar Groningen vervoerd gaat worden. Niet alleen is dit een enorme logistieke en daarmee vervuilende operatie maar daarnaast zijn we ook bezorgd over mogelijke risico’s. Dat de meest vervuilde grond van Nederland naar Groningen wordt vervoerd en we hier, naast de risico’s voor natuur, dieren en bodemleven, in de toekomst mogelijk grote gezondheidsrisico’s van kunnen ervaren. Wij maken ons zorgen over deze ontwikkelingen en ook hoe zich dit in de toekomst verder zal kunnen ontwikkelen. 

Daarom hebben we de volgende vragen. 

1 Hoe kijkt het college ernaar dat de grond hier bij Stainkoelen de meest vervuilde grond van Nederland is en dat de grond alleen maar meer wordt vervuild? 

2 Hoe kijkt het college ernaar dat Groningen hiermee momenteel de enige plek in Nederland is waar Pfas vervuilde grond gedumpt kan worden en er hiermee de kans bestaat dat er in de toekomst grote hoeveelheden Pfas vervuilde grond naar Groningen vervoerd zullen worden. 

3 Hoe zorgt de gemeente in samenwerking met de provincie ervoor dat de vervuiling niet toeneemt of verspreidt en de gezondheid van onze inwoners en onze natuur wordt gegarandeerd?

 https://www.rtvnoord.nl/economie/1289605/groningen-is-stortplaats-voor-zwaarst-vervuilde-pfasgrond 
https://gemeenteraad.groningen.nl/Documenten/Collegebrief/Ontwerpbegroting-AfvalbeheerRegio-Centraal-Groningen-ARCG-2023-wensen-bedenkingen.pdf
 https://gemeenteraad.groningen.nl/Documenten/Raadsvoorstel/Aankoop-ARCG-terreinDuinkerkenstraat-99.pdf
 

 Stortplaats binnen stortplaats’ 

De vervuilde grond die in Doetinchem is afgegraven, wordt afgevoerd naar stortplaatsen in Wilp en Groningen. Geschat wordt dat in de tonnen klei en zand in totaal zo'n 180 kilo aan PFAS zit. Volgens projectleider Aiko Hensums van de gemeente Doetinchem was het erg moeilijk om de grond te kunnen lozen, omdat daar geen duidelijk landelijk beleid voor is en de kosten hoog zijn. Voor 6000 ton zeer vervuilde grond biedt de stortplaats in Groningen uitkomst. Daar is een aparte stortplek ingericht, ‘een stortplaats binnen een stortplaats’, die hermetisch afgesloten is van de rest zodat de PFAS niet wordt verspreid. (uit binnenlandsbestuur)

Indiendatum: 16 apr. 2025
Antwoorddatum: 16 apr. 2025

Voorlopige samenvatting antwoorden:

In algemene zin begrijpen we de zorgen die er zijn rondom PFAS heel goed, we weten steeds meer over de negatieve effecten daarvan, sanering Doetinchem vindt niet voor niets plaats. Voor allerlei soorten afvalstromen is het gebruikelijk die op specifieke locaties te bergen. Waar toezicht gehouden wordt en kennis is. Gecontroleerde stortplaats. Grond die niet gereinigd kan worden. Permanent veilig gestort wordt. Groningen niet enige plek waar dit type PFAS gestort kan worden. Zijn meer, maar via aanbesteding Stainkoeln. Provincie is bevoegd gezag, daar ligt controle middels Omgevingsdienst, of t past binnen wet- en regelgeving en veilig is. Geen reden om daar vraagtekens bij te stellen of zorgen bij te hebben. 


 

Interessant voor jou

Mondelinge vragen: vogelgriep

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer