Woord­voering raad 28 oktober 2015


29 oktober 2015

1 minuut interventies

A. Achtergronden project Yantai

De samenwerking tussen de RUG en de Agrarische Universiteit van China is een mooie mogelijkheid voor beide landen om kennis en ervaring uit te wisselen. Daarbij meent het college dat de samenwerking met Yantai geen financiële gevolgen heeft; dat het budgetneutraal is. Zoals wij aangaven in de commissie: hier lijken toch de meningen wat verdeeld over te zijn.

Wij lazen in het Financieel Dagblad van april dit jaar een artikel over Friesland Campina die al eerder een samenwerkingsverband met de RUG en de China Agricultural University (CAU) is aangegaan. Hierin lazen we dat het Nederlands zuivelconcern Friesland Campina verwacht om dit jaar meer dan 1 miljard omzet te halen in China. Zo versterkt Campina door kenniscentra en joint ventures zijn positie in de Chinese markt. Het is de bedoeling om de melkveehouderij in China te intensiveren en winsten te boeken uit de melkproductie. Het moge geen verrassing heten, dat we als partij geen voorstander zijn van intensivering van de melkveehouderij. Niet in ons land maar ook niet in een ander land!

En in het Dagblad van het Noorden van vorige week zaterdag lazen we dat een jonge melkveehouder uit Groningen vol ambitie en bewondering sprak over de mogelijkheden in China. Volgens hem kun je in China een echt groot bedrijf beginnen. Hij sprak erover als iets moois, wij zien ook de schaduwkant ervan. Het houden van enorme veestapels ten behoeve van winst zorgt voor honger en malaise elders in de wereld. Deze veestapels moeten gevoed worden, -vaak ten koste van de bevolking van het land waar het veevoeder wordt geproduceerd- en daarbij zorgt dit voor een enorme co2 ontwikkeling. Dit allemaal om een Aziatische markt, waarvan bekend is dat 90% van de bevolking aan een lactose allergie lijdt, aan de melk te krijgen. Als dit ook achter dit samenwerkingsverband tussen de RUG en Yantai steekt, dan zeggen wij hier NEE tegen.

Sowieso blijven wij van mening dat te allen tijde in de gesprekken met China de mensenrechtenkwestie aan de orde moet blijven. Wij als gemeente kunnen en moeten een geluid laten horen. De burgemeester heeft aangeven hier rekening mee te houden, dat vinden wij fijn te horen. Maar het blijft zaak hier alert op te blijven.

B. HRM en organisatieontwikkelingen

Wij vragen ons af of het generatiepact wel een oplossing is. Binnen korte termijn komt er een hoog natuurlijk verloop van mensen die met pensioen gaan. In de reorganisatie zouden we hierop moeten inspelen, door strategisch personeelsbeleid zouden we deze natuurlijke uitstroom moeten laten aansluiten met een instroom van jongeren. Er werd in de commissie het aanbieden van traineeships genoemd, dit lijkt ons een goed plan, maar dan wel met zicht op een baan: zo geven we het goede voorbeeld met het bieden van werk met betaling aan jongeren. Ook gaat dit niet ten koste van ouderen, die zijn juist nodig om de traineeships te begeleiden en kennis over te dragen. Verder steunen wij de motie over het verhogen van minimumloon voor jongeren. Dit geeft hun een eerlijke kans op de arbeidsmarkt.

C. TTIP-vrije gemeente

We steunen de motie van Groenlinks en de andere partijen, maar naar onze mening is hij veel te zwak. De motie die wij eerder indienden met de SP was onze mening en gaf een krachtig signaal. Deze motie doet dat niet, het is een fluistering tegen TTIP en wij hadden liever een schreeuw tegen TTIP laten horen.

Discussiepunten

Discussienotitie Noorderplantsoen

Woordvoering Laura Brokken in B&V: Partij voor de Dieren denkt aan natuurbehoud en tegelijkertijd aan het festival Noorderzon. Wij persoonlijk denken dat dit naast elkaar kan bestaan, zolang, en dit vinden we van uiterst belang, er rekening wordt gehouden met de natuur en dat maatregelen getroffen worden om de natuur niet te schaden tijdens Noorderzon. Wij zijn geen experts maar naar ons idee kan de ecoloog dit bepalen. We vinden dat het festival niet verdermoet groeien, want naar ons idee is dit niet meer haalbaar voor het plantsoen. Spreiden van het festival zou een betere oplossing zijn. Respectvol omgaan met flora en fauna moet de topprioriteit hebben.

BBQ-en alleen op toegestane plekken, hierop ook handhaven. Ook wanneer mensen zich onveilig voelen in het plantsoen is beter toezicht blijkbaar wenselijk. Wel vragen we ons af waarop deze gevoelens van onveiligheid zijn gebaseerd? Kan de wethouder hier iets over zeggen? Kan het een verschuiving zijn vanuit het A kwartier, omdat daar nu camera’s hangen? En wat gaan we hieraan doen? Daarnaast lezen wij klachten over hondenpoep, dat betreuren wij sterk. Wij zijn voor een schoon Noorderplantsoen, waarin men zich prettig voelt en respect heeft voor zijn medemens en zijn omgeving. Wij blijven voorstander van een losloopbeleid waarin het opruimen van poep een vereiste is.

Interessant voor jou

Woordvoering Beheer & Verkeer 14 oktober 2015

Lees verder

Woordvoering begroting 2016

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer