Ruimte en Wonen 10 juni 2015


16 september 2015

Ruimte en Wonen, 10 Juni 2015

Woonvisie.
Voorzitter, het is een grote hoeveelheid tekst en documentatie die hier voor ons ligt en ik kan niet alles bij langs gaan, dus ik stip een paar dingen aan uit de verschillende bijlages en het visiedocument zelf.

In November hebben wij de aanloop van deze visie besproken en ik wil eigenlijk niet mijn woordvoering van toen herhalen. Ik heb toen mijn wensen t.a.v duurzaamheid, groen en energieneutraal genoemd. GL stipte dit ook net aan en ik sluit mij gemakshalve daar nu bij aan.

Bedankt insprekers. We horen o.a. dat vooral in Paddepoel er veel onrust heerst. Kan de wethouder hier op ingaan?

Dan de brief van de SP.
In grote lijnen kunnen wij ons hier in vinden. Ik ga een paar punten bij langs:

-Allereerst het punt aangaande inspraak bewoners. Ook wij vinden dat de buurt op tijd bij plannen betrokken horen te worden. Vooral bij het voornemen tot optoppen of uitbreiden van kamerverhuurpanden moeten buren actief door de verhuurder/pandeigenaar worden ingelicht. Op die wijze kunnen zij al in een vroeg stadium invloed uitoefenen op de planvorming.

-Wij zijn het niet bij voorbaat eens met de stelling dat er geen nieuwe kamers mogen komen, maar ik snap de gedachte er achter.

-Ook kan ik mij vinden in de Betere kwaliteit bestaande voorraad. Het zou goed zijn dat eigenaren meer onder druk worden gezet hun pand in goede staat te laten verkeren.

-Tenslotte willen wij ook Strengere regulering optoppingen en flats in tuinen:

De mogelijkheid tot optoppen en uitbreiden van panden moet idd een uitzondering worden in plaats van een regel. Ook wij willen voorkomen dat er in de oude wijken optoppingen plaatsvinden voor het bijbouwen van kamers, waar geen behoefte aan is en die ten koste gaan van de buurt.

Dan wil ik nog iets zeggen over Huisvesting Internationale studenten: Goed plan! Wij hebben het hier ook binnen onze fractie over gehad en vinden dit een belangrijk issue. Internationale studenten zijn onze gast en daar moeten we goed voor zorgen. In 2013 is er een student bezig geweest met een website ' Host me right!' om internationale huizenmarkt transparanter te maken. De website is niet meer in de lucht, maar het idee spreekt ons aan.

We denken daarom ook dat het een goed idee is om:
- Op de Engelstalige website over de verhuur van kamers ook informatie te zetten over gemiddelde prijzen, rechten en plichten, waar ze terecht kunnen als huurbazen zich niet aan afspraken houden etc.
- ESN erbij te betrekken: Erasmus Student Network, een non profit organisatie die activiteiten organiseert voor internationale studenten in de stad.

Kwaliteit van huidige studenten huizen controleren is een must; we horen in kennisgroep vaak klachten over viezigheid en achterstallig onderhoud bijvoorbeeld bij International student house (aan de van houtenlaan) in Helpman.

Wij kunnen daarom ook de Groningse norm voor huisvesting internationale studenten die bedacht is door SP ST&Stad en D66, steunen

Tenslotte nog de stadsnomaden. Wij kunnen ons op zich vinden in de oplossingen en plannen die het college omschrijft. Vaak zijn stadsnomaden ook mensen met ideële doelen die moeite hebben met o.a. sleur maar vaak wel creatief zijn. Er moet ook zorgvuldig worden gekeken naar de positieve inbreng van deze groep. Op dit moment staat er een groepje stadsnomaden met een gebruiksovereenkomst op gemeentelijk grondgebied op het zuidwestelijke deel van het Suikerunieterrein. Deze situatie wordt tot September gedoogd en dan zal geëvalueerd worden. Krijgen wij er dan nog iets over te zeggen, door bijvoorbeeld de evaluatie in te zien of is deze melding het enige wat wij hier mee kunnen doen?

Kardinge:
Ook hier werden wij zoetgehouden met ongeveer 300 pagina’s leesvoer. Er staan samenvattingen over inspraak en in 1e instantie waren er veel bezwaren van omwonenden en de bijbehorende organisaties.

De grootste bezwaren schuilen in woningbouw bij groen, een hotel op een plek waar men het niet wil en recreatie op de Kardinge plas.

Nu lijkt het dat aan de bezwaren tegemoet is gekomen en dat er de komende jaren niet gebouwd gaat worden in groen, maar er wordt wel terloops vermeld dat de voor 'groen' aangewezen gronden bestemd zijn voor: o.a. groenvoorzieningen; bermen en beplantingen; recreatieve voorzieningen etc….
maar ook: parkeren in halfverharding, ter plaatse van de aanduiding 'parkeerterrein';
Hmm… beetje vreemd … kan ik niet rijmen Kan die regel er tussenuit?

En kan de wethouder ons verzekeren dat instemming met dit plan niet ten koste gaat van groen en natuur?

Dan nog recreatie op de plas:
Het gedegen onderzoek schept een beeld dat er op lijkt dat er netjes binnen db normen wordt voldaan bij wakeboarden, waar niet zozeer plannen voor zijn, maar waarvan gesteld wordt dat deze er zeker komt. De frustratie aangaande inspraak hieromtrent is verwoord door enkele partijen en daar kan ik mijn bij aansluiten.

Maar voorzitter, ook al is 40 db binnen de norm aan de gevel, als omliggende bewoners ’s zomers de ramen opendoen en continue het geluid van een motortje horen, tot w.s. 23 uur, kan ik mij voorstellen dat mensen die gekozen hebben rustig te wonen aan een plas hier niet blij van zullen worden.

Ongeveer hetzelfde bezwaar geldt voor de feesten aan het meer. Juist aan het water draagt geluid ver, ook als de boxen in een cardoid opstelling worden geplaatst. De PvdD is een groot voorstander van lawaai evenementen die indoors plaatsvinden en wil er op aan dringen het gedeelte voor de events te herzien

Interessant voor jou

Ruimte en Wonen 9 september 2015

Lees verder

Werk en Inkomen 16 september

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer