Uitkomst gesprekken HH2-cliënten


1 april 2015

Dank voorzitter, insprekers en dank SP en StadPartij voor de bespreekpunten.

Ik loop de punten bij langs.

1 Hoe kijken de commissie leden aan tegen het grote aantal cliënten dat minder uren HH2 gaat krijgen? Hebben deze mensen teveel zorg gekregen?

Wij hebben geen idee hoe we hier tegenaan moeten kijken. Aan de ene kant zou het mogelijk zijn dat patiënten met minder uren toekunnen en of sommige patiënten meer uren nodig hebben. De cijfers als zodanig geven daar geen inzicht in. Het lijkt ons dat mensen niet zomaar hulpbehoevend zijn geworden en om teveel hulp hebben gevraagd en of gekregen. Hoe kan je dit toetsen en evalueren? Wat ons betreft zou een betere verklaring van de cijfers daarbij kunnen helpen. Kunnen de toenames en afnames van toegekende uren bijvoorbeeld naar soort reden gecategoriseerd worden?

2 Hoe kijken andere leden van de commissie aan tegen het lage aantal bezwaren dat is ingediend?

Uit informatie die wij zelf hebben opgevangen, is het algemene beeld dat mensen die ernstig ziek zijn geen behoefte voelen een bezwaarprocedure te voeren en dit teveel energie vergt. Dit zou iets kunnen zeggen dat de procedure te ingewikkeld is en te weinig juridische ondersteuning voorhanden is. Dit blijkt ook wel uit de woordvoeringen van de insprekers. Wij vinden dat het bijstaan in juridische procedures ook als een vorm van zorg kan worden gezien. Begeleiding in deze vinden we belangrijk. Waarom zouden mensen die niet kunnen stofzuigen en afwassen wel ingewikkelde bezwaarprocedures kunnen aangaan? In onze ogen zit dit scheef en is hier ook een betere ondersteuning in nodig.

3 Hoe kijken we aan tegen de zin over de verschuiving van HH2 naar HH1 die bewerkstelligd is en dan voornamelijk de vermindering van het aantal uren.

Wij vinden dat de keukentafel gesprekken moeten draaien om het belang van de patiënt. De vraag roept de suggestie op dat de consulenten ook de opgelegde bezuinigen proberen te verwezenlijken. Dit is ons inziens niet wenselijk. Zorg moet gaan om en over de patiënt. Uit de inventarisatie gedaan in de gesprekken zou het aantal benodigde middelen moeten blijken. Niet dat vooraf het aantal beschikbare uren en diensten is vast gesteld.

4 Over de meerwaarde van het wijkgerichte werken.

Het is een theorie dat dit de oplossing gaat worden ten behoeve van het verzilveren van de opgelegde bezuinigingen in de zorg. Of dit werkelijk zo zal zijn, daar valt niks over te zeggen. Er zijn momenteel nog maar een paar wijkteams. Dus de meerwaarde zal nog moeten blijken.

5 Vinden de overige fracties net als de SP en Stadspartij dat het college gebreken vertoont voor de invulling van motie 16 VSD over de uitkomsten van de gesprekken met HH cliënten? Wij willen namelijk graag een objectieve mening vormen en wij missen daarvoor het volgende: Een overzicht om hoeveel uren minder gemiddeld per cliënt het gaat, hoeveel bezwaren er zijn ingediend en waar deze over gaan, en/of de cliënten tevreden zijn over de gesprekken

Het aantal uren en aantal bezwaren, weten we niet of dit een hanteerbaar meetinstrument is. Wel of de cliënten tevreden zijn over de gesprekken, deze informatie zien we niet terug. Maar ook daarvan kan je afvragen of daar een objectief beeld uit te verkrijgen is.

Interessant voor jou

Tegemoetkoming huishoudelijke hulp 2016

Lees verder

Memo griffie verbonden partijen

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer