Dieren­mis­han­deling en huiselijk geweld


12 januari 2011


Het is jammer dat financiële omstandigheden het de gemeente onmogelijk maken alle aanbevelingen van de commissie Aanpak Huiselijk geweld over te nemen, zoals de 10 dagen crisisinterventie. Toch zijn wij grotendeels lovend over deze stand van zaken “huiselijk geweld”. De nadruk op kinderen, maar ook de zorg voor de pleger vinden wij sterke punten. Immers, niet alleen het slachtoffer, maar ook een pleger van huiselijk geweld heeft hulp nodig.
Het is jammer dat de mishandeling van dieren niet is opgenomen in de definitie van huiselijk geweld. Dieren worden steeds meer beschouwd als leden van het gezin. Graag zouden wij in dat kader nog een aanvulling willen geven in deze aanpak. Een wetenschappelijk onderzoek uit 2009 heeft aangetoond dat er een sterk verband is tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Dierenmishandeling kan gezien worden als een teken aan de wand en zou een rol kunnen vervullen in het voorkomen van huiselijk geweld. Want als er een huisverbod moet worden opgelegd, is het eigenlijk al te laat. Je zou eerder moeten kunnen interveniëren. Dierenmishandeling kan daar, hoe triest ook, een functie in vervullen. Dierenartsen vermoeden bij dierenmishandeling één op de drie keer huiselijk geweld maar ondernemen niet vaak actie. Volgens de Partij voor de Dieren zou men dierenartsen actief moeten benaderen en hun hulp inroepen voor de preventie van huiselijk geweld. Dit zou bijvoorbeeld kunnen bij de uitwerking van de meldcode, waarbij beroepsgroepen worden geschoold in het mogelijk melden van huiselijk geweld. Landelijk zouden dierenartsen zelf initiatief kunnen nemen en een protocol ontwikkelen, maar de PvdD zou aan het college willen vragen om ihkv preventie van huiselijk geweld, een schrijven te doen uitgaan naar dierenartsen in de stad en hen nog eens te wijzen op de belangrijke rol die zij kunnen spelen in de preventie van geweld tegen m.n. vrouwen en kinderen.
Ook lijkt het ons heel belangrijk dat meldingen van dierenmishandeling bij de politie terecht komen bij het ASHG (algemeen steunpunt huiselijk geweld). Graag zouden wij willen dat de gemeente onderzoekt op welke wijze meldingen van dierenmishandeling op deze wijze een rol kunnen vervullen in het voorkomen van geweld tegen andere gezinsleden.

Interessant voor jou

Gemeenteraad - Boosheid jegens provincie om Forum onterecht

Lees verder

R en W: Meerjaren Uitvoeringsprogramma Structuurvisie 2011-2014

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer