Gemeen­te­re­kening: leef­om­geving


3 juli 2024


Voorzitter, de leefbare aarde staat onder druk en hoewel we dit in Groningen niet iedere dag merken, worden de effecten van klimaatverandering wel steeds zichtbaarder. Extreme hitte en wateroverlast komen steeds vaker en hebben invloed op de directe gezondheid en leefbaarheid van de leefomgeving. We zijn trots dat we als groene gemeente volop inzetten op een duurzame systeemverandering. De groene weg die we zijn ingeslagen kan gelukkig op veel steun rekenen, veel inwoners sluiten zich aan bij buurtinitiatieven en maken volop gebruik van de subsidieregelingen. Volgens ons is dit beleid het resultaat van goede en groene samenwerking. Daarom werken GroenLinks en de PvdD ook symbolisch samen in deze woordvoeringen. Ik licht namens onze partijen een aantal dingen uit de rekening uit.

Wat gezond is voor mensen is goed voor de natuur en vice versa. Een paar dagen geleden is de Routekaart Voedsel- en Eiwittransitie is naar de raad gekomen en eerder al de Agenda Landelijk Gebied. Daar zijn we trots op, want er worden ambitieuze doelen gesteld. Zo komt momenteel het merendeel van de eiwitten die mensen binnenkrijgen uit dierlijke voedingsmiddelen en dit wil dit college juist omdraaien. Een meer plantaardig voedingspatroon verlaagt immers de kans op ziektes en kan de milieu-impact van onze voedselconsumptie met 25 procent verlagen. Daarbij bespaart het ook nog eens een hoop dierenleed.

Waar we ook blij zijn met de ingeslagen weg is bij het maaibeleid. Door minder en gefaseerd te maaien versterken we de biodiversiteit. En alhoewel we eigen bij de rekening alleen terug dienen te kijken naar afgelopen jaar, hebben we ook alvast vooruitgekeken wat we kunnen doen om de biodiversiteit verder te versterken. Daarom dienen we bij het voorjaarsdebat een motie in om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk planten gifvrij en biologisch worden ingekocht.

Er is dus ook nog winst te behalen. We hebben ook zorgen als het gaat om de luchtkwaliteit. Met name houtrook zou wat ons betreft meer aandacht verdienen in het verbeteren van de luchtkwaliteit, omdat het verantwoordelijk is voor bijna een kwart van alle fijnstofuitstoot. We vinden het dan ook jammer dat er zo’n groot budget voor de Aanpak Overlast Houtrook voor de GGD is blijven liggen. Wij hopen dat dit alsnog besteed kan worden aan het terugdringen van houtstook. Op dit moment heeft de gemeente nog geen instrumenten in handen om het stoken van hout te verbieden. Daarom willen wij in het najaar een voorstel doen om een verbod op houtrook vast te leggen in het omgevingsplan.

Tot slot over waterkwaliteit, deze staat onder druk. Dit komt met name door de grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen uit de vee-industrie die in ons water terechtkomt. Omdat de kwaliteit van water direct de gezondheid van onze inwoners, mens en dier, raakt, vraag ik me af of het college bereid is om waterkwaliteit als indicator op te nemen in de eerstvolgende rekening? Daarbij hopen we dat het college gezamenlijk optrekt met het waterschap, Waterbedrijf en de provinciën om te blijven werken aan het verbeteren van de waterkwaliteit. We blijven ook graag op de hoogte van de uitkomsten van de adviescommissie uit Drenthe.

Tot zover.