Gemeen­te­re­kening Ruimte & Wonen 25 mei 2016


24 mei 2016

Programma 8
Groningen is een stad waar je wilt wonen. Dat weten we allemaal natuurlijk, wie wil hier nou niet wonen. Dus dat is mooi, maar dat betekent echter ook dat de druk op de woningmarkt groot is.

Woningmarkt is al met al herstelde. En hoewel wij niet per se voor enkel economische groei zijn, laat dit natuurlijk wel iets goeds zien. Het lijkt te laten zien dat het beter gaat met de groningers an sich. En dat is iets om blij mee te zijn. Er zijn relatief veel koopwoningen en de randen van de stad groeien.

Tegelijkertijd is er, omdat men zo graag in Groningen wil wonen, grote druk op de sociale huur. Het college was en is zich er van bewust. Goed dat het beleid er op ingezet gaat worden om sociale huurwoningen beschikbaar en betaalbaar te houden. Maar hier is in 2015 toch iets in mis gegaan. Er zijn flink minder sociale huurwoningen gerealiseerd dan was afgesproken. En dat is toch raar, zeker wanneer er afspraken zijn gemaakt over het aantal woningen dat gerealiseerd zou worden. Waarom maak je dan afspraken vragen wij ons af. We snappen de redeneertrant waarom de corporaties dit niet hebben kunnen bewerkstelligen, maar alsnog, hadden zij niet kunnen voorzien dat er investeringsproblemen zouden zijn?

Het is en blijft vreemd. Er zijn afspraken gemaakt. De druk op de sociale huur is hoog en wordt alleen maar hoger, zo is de verwachting. Daarnaast is en komt er een grote groep vluchtelingen aan die ook recht hebben op een sociale huurwoning. Dit maakt het probleem nog acuter en accurater. Hoe gaat het college er zorg voor dragen dat dit het komende jaar wel gaat gebeuren?

Daarnaast stelt het college zich ook nog eens ten doel dat de slaagkans op een woning hoger moet zijn dan 30%, dan is het zaak hier scherp op toe te zien. Het streven is goed natuurlijk. Maar vervolgens lezen we dat dan toch het aantal woningen dat in 2016 gerealiseerd wordt lager ligt in de planning dan de afgelopen jaren, dat lijkt niet te stroken met het doel de slaagkans te vergroten. Wij zijn benieuwd naar de uitleg van het college hierover.

Het college wil een stad zijn met een voortreffelijk woonklimaat waar voor iedereen plek is. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Precies hetzelfde lazen wij ook vorig jaar. En wederom vinden we dit een goed streven. Ook wij vinden kwaliteit belangrijker dan kwantiteit. Kwaliteit houdt voor ons in dat we de woningen die we aanbieden verduurzamen en de woningen die we bouwen duurzaam bouwen. Gelukkig vinden we ook deze doelstelling terug bij het college.

En, helemaal een goed punt, dat ons duurzame hart deed opleven, we lazen in de rekening, op pagina 223, Nieuwbouw kan een bijdrage leveren aan de doelstelling om 2025 energieneutraal te zijn. De oplettende lezer of luisteraar ziet hier dat de doelstelling van energieneutraal 10 jaar naar voren is geschoven. Fantastisch nieuws natuurlijk! Op ons kantoor ontkurkten wij de biologische champagne. Maar de domper kwam een pagina verder, waar gewoon weer over 2035 werd gesproken. Het betrof hier waarschijnlijk helaas een typfoutje, een kater volgde.

Maar al met al: Er werd en wordt ingezet op duurzaamheid in en van woningen en dat is erg goed.

Een voorbeeld hiervan was de Subsidie van groene daken. Dat is erg goed natuurlijk en helpt de leefomgeving verbeteren door oa het filteren van het fijnstof uit de lucht en de isolatie. Er zijn dan wel minder daken gerealiseerd, dat is jammer te horen, hoewel het totaal aan oppervlakte wel groot was. Goed dat er voor het komende jaar ook op ingezet wordt en dat de communicatie wbt de voordelen wordt vergroot.

Zoals bekend is het totale budget voor duurzaamheid/energie vanaf 2015 verhoogd naar 2 miljoen. Goed dat dit een structureel budget is, maar het kan natuurlijk altijd beter. 2035 lijkt nog ver weg, maar de tijd gaat sneller dan je denkt. Goed dat daarom ook de klimaatmonitor in ontwikkeling is. We hopen dat deze dan ook snel in gebruik genomen gaat worden, zodat er stappen genomen kunnen worden indien het niet zo gaat zoals het zou moeten. En wat als dat zo is, is er dan extra budget dat ingezet kan worden zodat volgend jaar niet een probleem zichtbaar is?

Bestaande bouw
Een belangrijke opgave in dit verband was het besparen van energie in bestaande woningen. Met de stedelijke corporaties zijn hier afspraken over gemaakt.

Het plan was om aantal woningen te renoveren naar duurzame en energienotaloze woningen. Jammer dat dit vertraging op liep, maar fijn dat het nu toch door de 2e kamer is aangenomen. Dit resulteert in de mogelijke realisatie van 120 woningen die op deze manier aangepakt zullen worden. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet.

Al met al vinden we het goed dat duurzaamheid één van de doelen is wat betreft bestaande bouw, maar we zien dit nu alleen bewerkstelligt in dit plan van 120 woningen (en de inzet van geothermie, maar dat is nu nog toekomstmuziek). Dit moet toch breder kunnen denken wij. Bestaande bouw kan ook aangepakt worden door subsidiering van de inzet van zonnepanelen bijvoorbeeld.

Nog een kleine opmerking qua wonen: Tot op heden wordt er relatief weinig gebruik gemaakt van de stimuleringsregeling geluidswerende voorzieningen. Mocht dit zo blijven, dan is het wellicht raadzaam deze middelen in te zetten om te weren op andere punten, zoals energieslurpers. Dus, om het anders te stellen: om dit geld in te zetten voor meer energiebesparende maatregelen of duurzame vormen van energie opwekken. één van de peilers in het beleid is immers het verduurzamen van de beschikbare woningen, dus naar ons idee zou dit een goede vervanger zijn.

Paragraaf 1 gebiedsgericht werken
Wijkwethouders

Essentieel onderdeel is zoveel mogelijk ruimte bieden aan initiatieven uit de samenleving zelf. Daar zijn wij als partij erg blij mee, aangezien mensen vaak zelf het beste weten wat goed voor hen is in plaats van dat dit van bovenaf wordt opgelegd.

Budget gebiedsgericht werken is nog 416 duizend euro besteedbaar. Het plan om dit in te zetten voor oa talentontwikkeling antilliaanse jongeren in beijum en het ecologisch wandelpad twee wijken. Dit zijn twee aspecten die onze waardering kunnen wegdragen, en vooral die laatste doet ons groene hart sneller kloppen. In het gebied van 10 km lang kunnen groepjes bewoners, scholen en organisaties in de wijken langs het pad stukken groen adopteren. Om er zelf een bloemenweide te maken, een boomgaard, moestuin, insectenhotel, of iets anders groens en duurzaams. Dat is toch iets geweldigs? Zo maken we met zijn allen onze stad net iets mooier, groener en prettiger leefbaar!

Wat betreft stadsdeel zuid
Wij zijn uberhaupt erg enthousiast over de samenwerking met burgers en groepen initiatiefnemers om tot mooie dingen in de betrokken wijken te komen. Zo zijn wij enorm enthousiast over bijvoorbeeld het free cafe in het stadspark. Geweldig dat het college er ook op inzet dit te steunen.

Kavelruil Kardinge
Door de kavelruil in Kardinge zal de aansluiting tussen de gebieden (noordoosten en zuidoosten) verbetert. Hierdoor kan het gebied beter als samenhangend recreatie- en natuumetwerk beheerd worden en wordt de ecologische kwaliteit van het gebied versterkt.

Voorgesteld wordt de opbrengst van de verkoop toe te voegen aan de reserve Kardinge. Dat klinkt goed.

Interessant voor jou

Gemeenterekening Werk & Inkomen 25 mei 2016

Lees verder

Gemeenterekening Financiën & Veiligheid 25 mei 2016

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer