Woord­voering Begroting: Wonen


6 november 2024

De heer Hekkema : Een tweetal vragen. De ene gaat over natuurinclusief bouwen. Ik zou het college willen vragen om kort uiteen te zetten of het misschien een mogelijkheid zou zijn om in Groningen wat meer met tenders te gaan werken, om ontwikkelaars die hele vooruitstrevende manieren hebben om dit te integreren in hun ontwerpen, wat meer de ruimte te geven om dat te kunnen doen in Groningen. Zo krijgen we ook voorbeeldprojecten en ik denk dat dat heel inspirerend kan werken.

Maar tegelijkertijd laten we als gemeente ook goed opdrachtgeverschap zien. De tweede vraag gaat over de wijkvernieuwing. In de gebiedsagenda staat het hele proces van Sterk Hoogkerk. Mijn fractie is daar ontzettend enthousiast over. Dat is nu nog een pilot en alleen in Hoogkerk. Is het college voornemens om dat in de toekomst uit te breiden naar andere delen van deze gemeente en op te nemen in de gebiedsagenda? Volgens mij is een hele mooie manier om inwoners een stem te geven over hun eigen leefomgeving, en om de betrokkenheid en het vertrouwen in de lokale overheid te versterken.

Dank, voorzitter. Een verhelderende vraag aan Student en Stad. Wij kunnen via prestatieafspraken en andere manieren waarop we in gesprek zijn met corporaties, ervoor zorgen dat er op de Suiker en in Stadshaven woningen worden toegewezen aan jongeren in het toewijzingsbeleid dat de corporaties zelf vorm geven. De wethouder zei net tegen mij dat het doel en middel een beetje door elkaar worden gehaald. Dat doet Student en Stad nu ook. Ziet zij dat ook zo? Of kunnen we er misschien voor zorgen dat studenten een plek krijgen op de Suiker door in gesprek te gaan met corporaties over hun toewijzingsbeleid?

Ik kan me in grote lijnen op veel thema's aansluiten bij de woorden van GroenLinks. Dat is ergens wel logisch, want daarover hebben we het al eerder gehad in moties, voorstellen en eerdere debatten. Wat hier vanavond gebeurt, is een herhaling van zetten. De wethouder heeft het gras al voor mijn voeten weggemaaid. Ik hou niet zo van het gras te maaien, maar in dit geval vond ik het heel erg fijn. Het pleidooi voor Sterk Hoogkerk is heel mooi en een vrij groot opgezet project voor het hele dorp. We zouden kunnen kijken of we in andere wijken en dorpen van onze gemeente door kruisbestuiving tussen wijkbudgetten en burgerbegrotingsachtige constructies, de bewoners nog meer kunnen betrekken bij wijkontwikkeling en wijkvernieuwing.
We stimuleren veel inwonersinitiatieven met incidenteel geld. We zorgen ervoor dat we betrokkenheid genereren bij die wijkvernieuwing. Mijn fractie denkt wel dat er nog meer mogelijkheden zijn om bewoners een stem te geven bij het ophalen van kansen en opgaven. Zo zorgen we ervoor dat er een hele bredebetrokkenheid ontstaat. En als die betrokkenheid er is, kun je hem nog verder aanjagen. Daar ligt de taak voor de gemeente. Op het moment dat die er nog niet is, moeten we daar nog een extra stapje inzetten. Ik ben een groot voorstander dat als er initiatieven van onderop komen, we als gemeente ook dienend zijn en ervoor zorgen dat we de regels en procedures beslechte, zodat inwoners die stappen kunnen zetten.

Op het moment dat die betrokkenheid, sociale cohesie, kennis en ervaring er nog niet is om dit soort dingen te doen, moeten we daar wat extra's in doen. Dit college kennende, denk ik dat zij dit ook zo wel ziet. Maar ik zie in sommige delen van de gemeente nog kansen om daar verder op in te zetten. Nog even kort over het natuurinclusief bouwen. Ik ben blij met het antwoord van de wethouder
Wonen dat daar straks een aantal projecten zullen worden uitgevoerd. We hebben al vaak mooie schetsen en artist's impressions gezien in die jaren dat ik hier zit. Maar die projecten komen dan niet van de grond, en dat heeft dan met kosten en andere dingen te maken. Ik denk dat we misschien wat meer ambitie en lef mogen tonen om goede houtbouwprojecten neer te zetten.

De heer Hekkema : Ik weet dat daar ambtelijk heel hard aan wordt gewerkt in deze gemeente. Ontwikkelaars kunnen dit. We hebben al goede voorbeeldprojecten gezien. Het kan soms goedkoper, dus daar is best nog ruimte voor om dat goed te kunnen doen.

Voorzitter : Meneer Hekkema, u heeft een interruptie van de VVD.

De heer Heiner : Dank, voorzitter. Houtbouwprojecten zijn over het algemeen veel duurder. Als we dat soort ambities hebben, gaat dat wel ten koste van de snelheid van de woningbouw. Kiest u dan voor die houtbouwprojecten die drie keer zo duur zijn dan de traditionele bouwprojecten? Of voor het neerzetten van zoveel mogelijk woningen?

De heer Heiner : Dank, voorzitter. Het is een moeilijk dilemma, want we willen heel veel woningen bouwen. We willen ervoor zorgen dat mensen die nu op een woning wachten, ook kunnen wonen. Maar we willen ook voor de toekomst bouwen met duurzame materialen. We willen ervoor zorgen dat de uitstoot van de totale woningvoorraad en het energieverbruik naar beneden gaat, en niet met materialen gaan bouwen die op de lange termijn nog veel duurder zullen zijn. Ik denk dat we daar wat meer op in kunnen zetten, en dan moeten we het sommige plekken maar voor lief nemen dat het wat langer duurt. Op andere plekken kunnen we misschien wat meer snelheid erin brengen en meer bouwen. Het is ook afhankelijk van de plek. Ik wil daarmee niet zeggen dat er een generieke aanpak is, maar wel dat we veel meer met circulair en duurzaam materiaal kunnen gaan bouwen. En ook die voorbeelden laten zien. Daar zit vooral mijn punt een beetje. Dat was ook het einde van mijn betoog, voorzitter.

Voorzitter : U heeft nog een interruptie van Student en Stad.

De heer Swets : Ik was bang dat de heer Hekkema er nog op zou komen, maar het was gelukkig het einde van zijn woordvoering. Het college geeft aan om qua jongerenhuisvesting verder in te zetten in Zernike. Ik vroeg me af of de Partij voor de Dieren-fractie van mening is dat ervoor de jongeren- en studentenhuisvesting ook een plek moet zijn in alle nieuwbouwwijken in de stad.

Voorzitter : De Partij voor de Dieren.

De heer Hekkema : Voorzitter, mijn fractie is een groot voorstander van jongerenwoningen, ook op de nieuwbouwlocaties. Mijn fractie heeft het liefst dat corporaties deze woningen bouwen, want dan kunnen we nog een beetje sturen opdat de woningen goed worden verhuurd en de prijzen gereguleerd zijn. Ik weet niet goed of het een idee is om echt studentenhuizen te bouwen of te zorgen voor een omzettingsvergunning. Ik vraag me überhaupt af of dat een middel is waaraan Student en Stad denkt om in de nieuwbouwwijken studentenhuizen te bouwen. Ik denk dat we corporaties veel meer de ruimte moeten geven om te verhuren aan jongeren, en studenten daar een onderdeel van laten zijn. Ik denk dat het wel belangrijk is om te bouwen met gedeelde voorzieningen, en we ervoor zorgen dat het niet allemaal appartementen zijn van 40-45 m², maar dat er een gedeelte huiskamer of keuken is om die sociale ontmoetingen te stimuleren. Ik denk dat veel meer kansen liggen dan in de omzettingsvergunningen en andere dingen.

Interessant voor jou

Woordvoering: Cultuurnota

Lees verder

Woordvoering: Begroting Cultuur en evenementen

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer