Woord­voering Beheer & Verkeer 13 april 2016


13 april 2016

B1. Stand van zaken fietspaden Paddepoel en Selwerd en beantwoording vragen ex art. 41 RvO PvdD en SP over bomenkap ecologisch park Selwerd, bomenkap en Groningen en groencompensatie in Selwerd

Voorzitter. Ik val met de deur in huis. Wij zijn er klaar mee!
Wat is er aan de hand in deze stad?
Waarom worden er in een maand door 3 partijen 3 x schriftelijke en 1x mondelinge vragen gesteld over bomenkap? Omdat het de spuigaten uitloopt voorzitter!

Wij weten allemaal dat bomen en groen goed zijn voor de mens. Het is aangetoond dat mensen die in de omgeving van bomen en groen leven, gelukkiger zijn en minder gezondheidsklachten hebben dan mensen die tussen beton wonen. Om nog maar te zwijgen van de economische belangen van groen. …..

Vorige week stond in het DvhN dat huizen die in de buurt van groen en bomen staan significant meer waard zijn dan huizen die niet in zo’n omgeving staan. Het lijkt er op dat alle huizen aan de Spirealaan bijvoorbeeld, die aan de kant van het park staan (en dat zijn er zo’n 100) minder waard gaan worden door het uitzicht wat significant verminderd gaat worden volgens de plannen vh college

We hebben vragen gesteld n.a.v. veel verontruste geluiden van bewoners en de essentie zit hem in een aantal zaken,…. naast woongeluk en gezondheid natuurlijk.

Ten 1e. Waarom moeten de fietsroutes zo nodig door het met € 120.000,- publiek geld verbouwde ecologisch gebied Park Selwerd gaan? Uit monitoring gegevens van Koeman en Bijkerk blijkt dat het Park Selwerd een van de meest ecologisch waardevolle parken is in onze stad! Laat ik voorop stellen, ook wij zijn voor goede faciliteiten voor fietsen.

Er zijn echter genoeg alternatieve routes. Ook al vind ik niet direct dat wij als partij daarvoor moeten zorgen, kan ik toch wat alternatieven aandragen. Het alternatief kan bijvoorbeeld zijn doorrijden vanuit de Morgensterlaan via het tunneltje naar Zernike, dan kan het fietspad uit het Selwerdpark minder belast worden. Park Selwerd is een paar jaar geleden verbouwd om ecologische zone te worden en vanuit de bewoners is er het initiatief Sterke Stammen ontstaan. De toenmalige wethouder organiseerde een succesvolle raadsbijeenkomst in het park en liet vol trots zien hoe het oorspronkelijk plan van GL vorm had gekregen. Door dit nieuwe plan wordt daar door de gemeente helemaal aan voor bij gegaan. Als de bomen gekapt gaan worden verdwijnt er per boom voor 4 personen zuurstof en wordt het park 1 grote drassige bende waar geen mens of dier meer wil komen. Aan de rand van het park leven ook vleermuizen in huizen die geregeld de bomen opzoeken voor onderkomen (die info hebben wij van de vleermuizen vereniging). Deze vleermuizen kunnen dan ook verdwijnen, naast andere dieren zoals bijvoorbeeld bepaalde uilen en marters.

Naast allerlei dieren werd eerder het park ook gebruikt voor basisschoolkinderen die naar school (de Wegwijzer) gingen. Door de drukte kunnen ze nu niet meer alleen fietsen en moeten ze door de ouders gebracht worden met de fiets en auto en dat laatste is ook niet goed voor het milieu.

Verder hebben we het hier ook over een hondenlosloop gebied waarvan er nu al zo weinig in Groningen zijn en jonge honden kunnen zo het fietspad overlopen en zijn een gevaar voor zich zelf en de fietsers. Hoe meer fietsers op een verbreed fietspad gaan fietsen hoe meer kans op ongelukken.

-Daarnaast worden er grote vragen gesteld door veel bewoners en gebruikers van het park bij waarom het fietspad per se zo breed moet zijn. Een beetje breder kan al zonder teveel aantasten van het groen en dan heb je een fietspad dat zo mogelijk alsnog breder is dan de gemiddelde fietspaden in de stad en zeker breder dan het fietspad naast de Vensterschool, wat eigenlijk de aanloop is naar dit fietspad.

Er zijn o.a. door bewoners in Selwerd en Paddepoel meer dan 2000 handtekeningen opgehaald tegen het plan. Het college kan daar niet zomaar aan voorbij gaan en het vertrouwen bij veel bewoners is al genoeg geschaad sinds het plan van de Moskee doorgevoerd wordt ondanks protest van omwonenden. Ik wil hier nu niet teveel naar uitwijken, maar ook hiervoor worden mooie bomen gekapt

Wijkraad Paddepoel heeft Co-creatie opgericht. Dit project zou op aanraden van de gemeente opgericht zijn maar enkele betrokkenen bij Co-creatie geven aan het idee te hebben dat er helemaal niet naar geluisterd wordt naar hen door de wethouders.

-Dan zijn er nog de aangehaalde argumenten van de nieuwe studentenwoningen in de oude Rabobank. De kortste route naar Zernike daarvandaan is helemaal niet door het park, maar langs het park. Daar loopt een rustige brede weg waar prima fietsers in 2 richtingen kunnen fietsen. Ik noemde het al eerder.

Het verkeersknooppunt Eikenlaan kan daar ook mee ontlast worden. In principe zijn er drie punten waar de fietsers langs kunnen. Dat is bij het park (bij de fontein), bij de Morgensterlaan en bij de Zonnelaan. Laat niet alles aankomen op het park en probeer het te spreiden is ons advies.

-Een ander issue is dat er al begonnen is met kap op verschillende plekken. Waarom zoveel haast? Is dat omdat de stad graag de verkiezing van de Fietsersbond winnen en Fietsstad 2016 wil worden. Dat kan toch geen doel op zich zijn en ten koste gaan al die mooie bomen?

Bij de Grote Beerstraat zouden al veel bomen gekapt zijn. Bewoners zeggen dat er aan Friesestraatweg, Zonnelaan en Grote Beerstraat ruim 1100 studentenwoningen worden gebouwd en dat deze studenten niet de route van het nieuw aan te leggen fietspad zullen nemen naar Zernike terrein. Bewoners geven aan dat de studenten de snellere routes zullen nemen, via Zonnelaan of het Jaagpad langs het Reitdiep. De bewoners schijnen dit te hebben aangegeven bij de betreffende ambtenaren. Hoe is hiermee omgegaan? En kan het college verklaren waarom daar al bomen zijn gekapt. Het gaat dan om de kap van grote bomen bij de Grote Beerstraat, bij het speeltuintje, is dit vooruitlopend op het fietspad? - dit zou niet moeten, mede omdat er in de beantwoording vd vragen staat dat ze gaan wachten gezien de bezwaren.

Voorzitter, ik ben geboren in de Spirealaan en heb als klein jongetje het park groot zien worden. Het was a.h.w mijn voortuin en ik liep erdoor naar school en speelde er na school of ging met de hond vd buren wandelen in het park. In de zomer organiseerde de Witte Boerderij (u weet wel dat mooie monument dat gesloopt gaat worden) allerlei leuke activiteiten voor de kinderen en zondags gingen we naar diezelfde witte boerderij die toen nog een kerk was, opgericht door de pioniers uit Selwerd en Paddepoel.

Op foto’s uit de begin van de jaren 70 zie je een kaal park met hele kleine boompjes, Typisch een park bij een nieuwbouw wijk. Ik wil niet te nostalgisch doen, maar elk mens snapt toch dat dat je jaren (wellicht 40) nodig hebt om een park zo groen te krijgen zoals het nu is en dat compenseren op een andere plek om twee redeneren een slecht plan is?

Allereerst compenseer je met jonge bomen, die weer 40 jaar nodig hebben het niveau te bereiken van wat ze nu hebben en ten tweede hebben de huidige bewoners daar niks aan. Zij zullen de komende 10 tallen jaren aankijken naar kleine boompjes en hebben hun huis wellicht gekocht met andere vooruitzichten.

Kortom voorzitter, wil ik mijn betoog afsluiten met de volgende samenvatting:
Het huidige plan kost teveel en levert te weinig op en het lijkt aan de orde van de dag om maar klakkeloos bomen te kappen. Ik wil een ding nog zegen:

Kap met kappen!

B2 Uitgangspunten en proces grootschalige windenergie
Ook wij steunen de meeste vormen van schone energie en windenergie kan een grote bijdrage leveren aan het CO2 neutraal maken van onze stad en onze aarde.

De PvdD heeft over dit stuk, wat wij in grote lijnen steunen, de volgende visie:
Waar mogelijk hebben we liever zonne-energie dan windenergie.
Houd rekening met omwoners, maar binnen alle redelijkheid. Iedereen tevreden stellen is lastig hierin.
Probeer geen molens te plaatsten op aanvliegroutes van vogels. Het lijkt nl niet zo mooi al die dode vogels onderaan de molens.

Interessant voor jou

Woordvoering Onderwijs & Welzijn 6 april 2016

Lees verder

Woordvoering Raadsvergadering 20 april 2016

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer