Woord­voering Financiën & Veiligheid 22 juni 2016


22 juni 2016

B1 Kadernota weerstandsvermogen en risicomanagement 2016 (raadsvoorstel 25 mei 2016)
Wij zijn er nog niet uit betreft de verhoging van OZB belasting om die mee nemen voor het verhogen van het weerstandsvermogen. Wij zijn overigens van mening dat je alleen moet rekenen met geld dat je ook daadwerkelijk in de boeken hebt staan.

Verder sluiten we ons aan bij de CU betreft de opmerking dat er een goed risicomanagement beleid moet zijn. Dat risico’s ingedamd dienen te worden en dat de risico’s bekend en duidelijk zijn.

Bijvoorbeeld de methode van risico bepaling in het sociale domein is nog steeds in ontwikkeling. Zorgaanbieders ontvangen een van te voren vastgestelde vergoeding. De kosten zijn uiteindelijk afhankelijk van de geleverde zorg. Dit betekent nu een hoger risico en deze risico’s zijn op een aantal gebieden nog niet bekend. Dit geven we graag als een punt van zorg aan het college mee.

B2 Voorjaarsnota 2016 (collegebrief 25 mei 2016) + Financieel meerjarenbeeld 2017-2020 (raadsvoorstel 25 mei 2016) + Voortgangsrapportage 2016-I en Sleutelrapportage januari - maart 2016 (collegebrief 25 mei 2016) + Voortgang openstaande moties in aanloop naar het Voorjaarsdebat 2016 (25 mei 2016)
Als we de balans opmaken zijn er volgens ons een aantal stappen voorwaarts gemaakt, zoals het akkoord voor de inzet van geothermie en de busvrije binnenstad. Tegelijkertijd ging Groningen een aantal stappen terug met de plannen voor de Zuidelijke Ringweg en het Forum. De verandering die het college voor ogen heeft, is dus niet voor iedereen de goede. Voor dieren en het milieu lijken we namelijk voor elke stap vooruit soms wel twee stappen terug te doen.

Als we vooruit kijken. Het college wil van Groningen een échte fietsstad maken. Wat we toejuichen. Wel trokken we dit jaar een aantal keer aan de bel want er moesten erg veel bomen wijken voor onder andere nieuwe fietspaden. Wij willen van Groningen vooral een échte duurzame stad maken. Hiervoor moeten projecten anders aangepakt worden; er moet meer vanuit het groen beredeneerd worden. We sluiten ons dan ook aan bij de opmerking van Groen Links dat doelstellingen omtrent duurzaamheid meer ambitieus gedefinieerd ofwel omschreven mogen worden. Daarnaast vinden wij dat plantaardig voedsel en duurzame kleding meer gepromoot moeten worden.

Dan zijn er andere aandachtspunten waaraan gewerkt moet worden. Veel banen worden ingevuld door overgekwalificeerd personeel en er is nog veel werkloosheid. We sluiten ons ook aan bij de vragen en opmerkingen die door de SP over de schuldhulpverlening zijn gemaakt. Vernieuwing sociaal domein, er moeten nog steeds vijf Wijk teams worden opgezet. Hier is nog veel werk te doen. Dit punt van zorg geven wij aan het college mee.

We lezen ook goede punten. Betreft veiligheid. Goed, dat er werk gemaakt gaat worden aan het beter inzichtelijk maken van de georganiseerde misdaad.

De woningmarkt trekt aan. Hier liggen kansen, wij vinden ook belangrijk dat er een goed aanbod is van sociale huurwoningen. Daarbij moet ook gekeken of bestaande bouw heringericht kan worden.

De voorjaarsnota legt gelukkig veel accenten op duurzaamheid. Energieverbruik is bij veel huishoudens afgenomen. In de loop naar energieneutraal te zijn in 2035 is de werkwijze geprofessionaliseerd. Een compliment daarvoor.

Maar wij zullen blijven zeggen dat er nog meer resultaten gehaald kunnen worden door een gezondere meer plantaardige leefwijze bij burgers te stimuleren. De productie van zuivelproducten en vleesprodukten vragen zoveel grondstoffen dat dit punt niet meer over het hoofd mag worden gezien. Hetzelfde geldt voor de productie van kleding, die wij afnemen uit lage lonen landen. Graag zien we in de toekomst een extra accent op deze zaken, dat hierover bij de burger meer bewustwording gecreëerd wordt.

Interessant voor jou

Woordvoering Werk & Inkomen 22 juni 2016

Lees verder

Woordvoering Beheer & Verkeer 22 juni 2016

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer