Gemeen­te­re­kening Beheer & Verkeer 25 mei 2016


25 mei 2016

Voorzitter, wij zien in de rekening een aantal positieve ontwikkelingen maar hebben ook een aantal kritische noten. Natuurlijk sluiten we ons aan bij de vraag van de stadspartij over de hondenbezitters, wij zien ook graag dat ze iets terugbetalen gezien hun financiƫle bijdrage,

Allereerst zijn wij tevreden over het feit dat de stad Groningen de fiets als een van haar belangrijkste vervoersmiddelen ziet. Zoals D66 ook al zei. Alle partijen en dus ook het college zien de meerwaarde van dit vervoersmiddel en we zijn blij dat ook afgelopen jaar fietsen en de bijbehorende paden weer op de agenda hebben gestaan. De partij voor de dieren zal echter indien er een harde keuze gemaakt moet worden tussen groen dat verdwijnt en betere of bredere fietspaden doorgaans kiezen voor het groen. Meestal vinden fietsen het geen probleem wat bochten te maken. We hebben hier een maand geleden in de commissie uitgebreid over gehad.

Dat het OV meer reizigers heeft opgeleverd vinden we ook een positieve ontwikkeling en de uitbreiding van de P+R plekken hebben daar positief aan bijgedragen. Over de ontwikkelingen van de Zuidelijke Ringweg hoef ik niet veel te zeggen, iedereen weet dat we niet blij zijn hiermee.

Op het gebied van onderhoud zijn we blij te constateren dat de acties Lentekriebels en Winterkriebels, de 50 buurt-zwerfafvalteams en de vele kleinere bewonersacties positief zijn uitgevoerd. De buurt op die manier betrekken is wat ons betreft een positieve bijdrage leveren aan bewustwording van de omgeving en leidt in de meeste gevallen tot een mooiere en betere leefomgeving. Verder is het nieuwe Afvalbeheerplan voor de komende jaren vastgesteld. Ook hierbij heeft de inbreng van bewoners via het stadspanel een belangrijke rol gespeeld en daar zijn we blij mee. We zien dan ook met belangstelling uit naar de toekomst waarbij het vervuiler betaalt principe beter wordt gehanteerd.

Dan cultuur, hierin zagen we iets opvallends. Namelijk het voorstel om de subsidie voor Eurosonic en Noorderslag met een ton te verhogen (pagina 54). Dit bedrag voor een evenement wat al goed loopt. We houden van dit festival, maar vragen ons wel af waarom de gemeente hier meer geld in moet steken? Naar wat wij weten loopt het goed kan dit bedrag beter gaan naar een evenement wat nog niet zo ver ontwikkeld is en het echt goed kan gebruiken. Graag reactie van het college.

Op het gebied van duurzaamheid denken wij dat we snellere stappen kunt maken om in 2035 energie neutraal te worden. Bijvoorbeeld door in de berekeningen de consumptie van dierlijke eiwitten mee te nemen. Na technische navraag bleek dat dit lastig is, maar desondanks denken wij dat de gemeente op het punt van voiding en duurzaamheid nog een grote slag kan maken, het tekenen van de Green Deal zagen wij al seen begin. Uit een enquete blijkt ook een toenemende belangstelling van Stadjers voor duurzaam voedsel, dus daar ligt het niet aan. Wij zullen hier later terug komen met initiatieven. Desondanks kan ik over een aantal andere zaken positief zijn:

Het project geothermie en warmtenet Groningen-Noordwest is inmiddels zover uitgewerkt dat we binnenkort aan besluitvorming kunnen doen en het lijkt wat ons betreft een positieve ontwikkeling. Energiebesparing kreeg ook vorm via "Groningen woont SLIM" en door nieuwe prestatieafspraken voor huurwoningen. Het klinkt heel logisch: Energie niet verspillen blijft een van de beste manieren om energieneutraal te worden. Zo ook zonne-energie.

Ten slotte juichen wij de duurzame ontwikkelingen van het suikerunie terrein toe. En vinden we het een geode ontwikkeling dat het aantal zonnepanelen in 2015 bijna verdubbeld is. Er is vaak discussie over windenergie en als je de keuze tussen deze twee hebt zouden wij zonne-energie prefereren.

Interessant voor jou

Gemeenterekening Onderwijs & Welzijn 25 mei 2016

Lees verder

Woordvoering Raadsvergadering 8 juni 2016

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer