Woord­voering: Hore­ca­kader


31 mei 2023

De heer Van Zoelen (Partij voor de Dieren): Dank, Voorzitter. Ook dank voor de brief met derichtlijnen voor retail, detailhandel en horeca, die nu nog zijn onderverdeeld in daghoreca en horeca. We kunnen ons vinden dat dit gelijkgetrokken wordt, want dan kunnen we in de toekomst gaan sturen in verschillende gebieden. Wij willen een binnenstad die voor iedereen is. De brief sluit daar goed op aan. Wij wensen dus op het vlak van wonen en verblijven dat de stad aantrekkelijk is voor alle doelgroepen, zoals jonge gezinnen, starters en ouderen. Voor ondernemers zijn energielasten en huren vaak hoog. Ondernemers moeten hoge omzetten draaien om deze lasten te kunnen dragen. Met als gevolg dat ondernemers zich moeten richten op doelgroepen met een goed gevulde portemonnee en goed lopende formules in de horeca. Dit heeft als nadeel dat veel mensen uit de wijken de stad minder interessant zijn gaan vinden en dat we ons misschien meer op toeristen gaan richten. Zoals we in veel andere steden zien wordt het dan eigenlijk een eenheidsworst. Dus we moeten zorgen voor richtlijnen voor een bruisende binnenstad en ook bruisende wijken en dorpen, waar iedereen zich welkom voelt. We zijn dan ook blij dat we aansluiten bij de City Deal en we samen kijken wat voor problemen we zien in verschillende steden.

Hoe kunnen we samen optrekken om die richtlijnen vorm te gaan geven? Wij hebben als fractie als wens - zeker als een gemeente die zich inzet op eiwittransitie - dat er meer plantaardige- en diervriendelijke horeca komt. Hier doel ik dan niet op weer een nieuwe hipster tent met een nieuwe bonen-burger op het menu, maar horeca-concepten die gericht zijn op een breder publiek en betaalbare horeca. Dus een betaalbaar alternatief voor vlees. Daar hebben we veel te weinig van. We hebben onlangs een brief voor het doelgroepen-onderzoek gekregen. Die geeft aan dat er behoefte is aan meer vegetarisch- en plantaardig aanbod. Onze vraag is: hoe kunnen we dit meenemen in de City Deal? Ook in onze vraagstelling in de richtlijnen: hoe kunnen we daar beleid op maken? Hoe kunnen we dit bijvoorbeeld als doel opnemen in de pilot die gaat plaatsvinden - in de Gele Loper - om meer plantaardig aanbod in de horeca te creëren?

Graag zou ik daar een reactie op willen van de wethouder.

Mevrouw Goodijk (Student & Stad): Die hebben we genoteerd, maar u krijgt nog een interruptie van de VVD.

Mevrouw Jacobs-Setz (VVD): Dank u wel, Voorzitter. Ik ben benieuwd: de Partij voor de Dieren vraagt aan de wethouder hoe ze dat mogelijk zou willen maken of hoe ze dat voor zich ziet. Ik zou graag van de Partij voor de Dieren willen horen hoe zij het voor zich zien dat er een meer plantaardig- en vegetarisch aanbod komt?

De heer Van Zoelen (Partij voor de Dieren): Dat is een goede vraag. Daar hebben we wel ideeën voor en dat ligt ook in de richtlijnen. Er zijn veel mensen die een onderneming willen starten, maar daar geen ruimte voor vinden. Het zijn echt hoge lasten en hoge huren. Om in de binnenstad nieuwe concepten te beginnen en uit te proberen, moet je de kans en ruimte krijgen om dat te doen. Dus ik denk ook aan een oplossingsrichting daar, zodat er ruimte in de binnenstad komt om die kansen te creëren. Dus lagere huren en misschien ook hoe je in overleg met ondernemers kunt kijken en ideeën bundelen. En kijken wat er in andere steden gebeurt hoe we het aanbod, waar de doelgroep om vraagt, hier in Groningen te laten plaatsvinden.

Voorzitter: Nog een interruptie van de VVD.

Mevrouw Jacobs-Setz (VVD): Graag een vervolgvraag, want volgens mij is dit nog niet echt een antwoord op mijn vraag. U zegt: "We zouden moeten onderzoeken of het kan." Als een huurprijs X is, zou u dan vinden dat de huurprijs substantieel anders moet zijn? Dus dat het gesubsidieerd moet worden - laten we het woord maar gewoon noemen - als het een veganistisch restaurant zou moeten zijn? Uiteindelijk geloof ik er toch een klein beetje in dat
als het een goed concept is, dan komt de klant vanzelf en verdient het zich terug. Gelooft u daar niet in?

De heer Van Zoelen (Partij voor de Dieren): Ik geloof daar deels in. Ik denk dat de prijs daarin echt belangrijk is en je ziet dat vlees heel goedkoop wordt aangeboden. Dus we moeten ook kijken waar subsidiemogelijkheden zijn en waar de ondernemers zitten die zoiets willen proberen. Ik denk eerst dat de grootste bottleneck hem hierin zit en ook voor vele andere ondernemers. Naast vlees- of vegetarische horeca dat het ook voor ondernemers die kleine zaken willen beginnen het echt de hoge huren in de binnenstad zijn.

De heer Van Zoelen (Partij voor de Dieren): Dank. Ook dank voor het mooie antwoord. Het is altijd goed en mooi om te horen dat zich nieuwe plantaardige restaurants vestigen in de stad. In mijn bubbel weet je ze dan altijd te vinden. Het is eigenlijk een uitdaging om dat voor een groter publiek toegankelijker te maken. Mijn fractie wil er toch wel even over nadenken of we het nog iets kunnen aanscherpen, misschien met een motie. We zijn blij verrast dat de Groninger City Club hiermee bezig is. Het zou misschien wel te ver zijn om nog een horeca 1C Fastservice diervriendelijk toe te voegen, dus daar zullen we dan, denk ik, niet mee komen. We willen nog wel even verder kijken.

Interessant voor jou

Woordvoering: Stadspark Bioscoop

Lees verder

Woordvoering: Wijkenergieaanpak- Duurzame energie

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer