Woord­voering Onderwijs & Welzijn 7 december


7 december 2016

B.1. Oprichten van Stichting WIJ Groningen per 2018 (collegebrief).
Dank aan de insprekers.
Ik kan heel kort zijn. Duidelijke brief met logische redeneertrant. Wij steunen in principe dan ook de keuze voor het oprichten van een stichting voor de wij-teams. Maar bij zo'n verandering breken ook onzekere tijden aan, oa voor de betrokken werknemers, GroenLinks zei het ook al. De betreffende vertrouwenspersoon zou als het aan ons ligt dan ook eerder aangesteld kunnen worden dan 2018. Dit zou onzekerheden al kunnen temperen. Tot slot nemen we de vraag van de SP graag over als het gaat om de positie van de vrijwilligers.

B.2. Realisatie nieuwbouw huisvesting culturele instellingen Ebbingekwartier (raadsvoorstel)
Wij hebben het al eerder in de commissie aangegeven; huisvesting is van wezenlijk belang voor het bestaan van de culturele sector. Dat het college er op inzet het tekort aan goede plekken voor de betreffende instellingen vinden wij dan ook erg goed. Ook de clustering van instellingen qua huisvesting vinden wij in eerste instantie goed. Echter bevinden wij ons in een dilemma op dit vlak. Wij zijn grote voorstander van de cultuursector en een goed klimaat voor hen om in te creëren, echter zijn wij géén voorstander van sloop (villa A in dit geval) en nieuwbouw. De stad heeft zoveel lege panden die wellicht ook gebruikt zouden kunnen worden? Daarom zien wij de noodzaak van nieuwbouw niet zo in deze. Is het dan de clustering die deze noodzaak tot gevolg heeft, dat er niet voldoende grote panden leeg staan? Dan mag, omwille van het gebruik van bestaande bouw, als het aan ons ligt, de clustering worden overgeslagen.

Natuurlijk is het belangrijk om culturele instellingen bij elkaar in de buurt te hebben, zo kunnen interessante samenwerking en mooie projecten ontstaan. Maar, is het niet zo, dat als je echt wilt samenwerken, je ook wel een paar deuren verder kan dan alleen je eigen pand? Zo groot is onze stad toch immers ook niet?

Daarbij tot slot nog even kort over de omwonenden. Dat ook de direct omwonenden niet enthousiast zijn snappen wij erg goed. Het is bijvoorbeeld niet niks als je het ineens met een stuk minder daglicht moet doen in je huis. Al met al zorgt dit ervoor dat wij niet de noodzaak inzien van deze geplande nieuwbouw.

B.3. Beleidskader Bslim3, versterken jeugd, sport en sportvereniging (raadsvoorstel)
Van de agenda gehaald

B.4. Aanpak kindermishandeling (collegebrief)
Dank aan de inspreekster. Ook dank aan de VVD om deze brief te agenderen en de bespreekpunten aan te leveren. ik kom hier zo op terug.

Kindermishandeling bestaat, helaas, en komt ook voor in onze gemeente. Het college zet er flink op in dit in het vizier te houden en er zo voor te zorgen tekenen zo vroeg mogelijk te signaleren. De ambitie om alle kinderen in Groningen veilig te laten opgroeien is een goede en logische.
De aanpak is, menen wij, goed, waarbij er voor een groot deel gericht is op preventie.

We lezen dat talentonwikkeling, het vertsterken van de eigen kracht en participatie hier kernbegrippen in zijn. Wij snappen dit als het zou gaan om de ouders. Wanneer zij zich ontwikkelen, talenten ontplooien en hun eigen kracht versterken, zal hun onvrede over zichzelf, de wereld en hun kinderen afnemen en zal hiermee mishandeling, denken wij, ook verminderen of stoppen. Of wordt hiermee bedoeld dat de kwaliteiten van het betreffende kind worden ontwikkeld? Hoe ligt de verwachting dan? Zou een kind met een brede talentonwikkeling minder snel verder mishandeld worden? Dat denken wij niet. Het ligt bij de onvrede van de ouders, niet bij de ontwikkeling van het kind. Graag een reactie van de wethouder hierover.

We lezen dat daarnaast preventie bestaat uit vroegsignaleren, met respect voor privacy. Onze vraag is dan, Is er een grens qua privacy, als het gaat om de veiligheid van onze kinderen?Verderop lezen we namelijk dat de rechten van het kind (veiligheid in dit geval), altijd op de eerste plaats moet komen. Ook hier graag een reactie van de wethouder over.

De praktische aanpak klinkt erg goed, waarbij wij vooral onze waardering uitspreken over de financiering van de pilot reflectieve praktijk in het primair onderwijs. In het onderwijs kan een belangrijke stap genomen worden om mishandeling te herkennen, te stoppen en om te voorkomen. Goed dat hier op ingezet wordt. Omdat juist het onderwijs zo'n belangrijke rol kan hebben, vinden wij het ook goed dat de VVD met deze bespreekpunten is gekomen.

De aandachtsfunctionarissen zouden, ook als het aan ons ligt in het onderwijs betrokken moeten zijn en echt op een school moeten functioneren, het zou een standaard onderdeel bij elke school dienen te zijn. Zij kunnen echt van levensbelang zijn.

Interessant voor jou

Woordvoering Ruimte & Wonen 7 december

Lees verder

Woordvoering Beheer & Verkeer 14 december

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer