Woord­voering Ruimte & Wonen 3 februari 2016


3 februari 2016

B1 Vaststelling bestemmingsplan Noord Oosthoek Hoornsemeer (raadsvoorstel 14-1-2016)

Dank aan de insprekers.

Ten eerste: Goed om te lezen dat het plan is aangepast na ingediende zienswijze van omwonenden.

Het moge geen verrassing zijn, dat de ecologische aspecten van dit plan voor ons als pvdd het zwaarste wegen. Wij vinden het van uiterst belang dat de aanwezigeh dieren in rust kunnen leven en dat de natuur niet wordt aangetast in dit stukje Hoornsemeer. Hier letten we dus op bij dit bestemmingsplan.

Fijn dan ook dat de natuur als volwaardig onderwerp wordt gezien en het ook wordt verbeterd, door o.a. het aanleggen van de natuurlijke oevers en het nectargazon.

Vraag aan de wethouder: Wordt er ook op toegezien op het daadwerkelijke behoud van de natuur als dit plan ingevoerd gaat worden?
Ook vinden we het belangrijk dat er gelet wordt op mogelijke overlast, waar ook bewoners bezorgd over zijn. We willen dat het hotel hierop wordt aangesproken wanneer de natuur vervuild wordt, of het geluid harder is dan afgesproken. Wordt hier extra op gehandhaafd?

Vraag van gl over verlichting mbt vleermuizen nemen we graag over.

B2 Toekomstvisie A-Kwartier (raadsvoorstel 13-1-2016)

Het a kwartier is in essentie een mooi stukje vh centrum van Groningen dat de afgelopen jaren niet zo’n goede naam heeft gehad. Het was tijd om dat drastisch te veranderen! We zijn daarom ook erg positief over de voorgenomen plannen. De mix van bewoners, kleinschalige bedrijvigheid en de groene straten hadden maar zo een PvdD plan kunnen zijn! Erg leuk om te lezen dat zaken als street art worden ingezet om verloedering te voorkomen. Groningen kan door dit soort maatregelen steeds meer een uitstraling krijgen als bijzondere steden als bijv. Berlijn, waar kunst, groen en kleinschalige bedrijvigheid op een -voor ons- erg mooie manier samenkomen.

Bij de stimuleringsregeling vastgoed wordt kort de Groene dakenregeling genoemd; we hopen dat de gemeente dit ook actief als suggestie meeneemt bij besprekingen. Dit, en wellicht ook verticale tuinen of zogenaamde 'living walls', kunnen de buurt nog een goede impuls geven en zijn goed voor natuur, mens en dier.

Verder hopen we ook dat er actief wordt gezorgd voor duurzame winkels; met bijv. plantaardig voedsel en duurzame kleding, wat naar ons idee ook beter past in een 'groene leefstraat' dan winkels met kleding die de natuur belasten en mensen uitbuiten.

nog even kort: We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen in het uitstapprogramma voor de prostituees en wachten de informatie hierover af. We hopen dat veel vrouwen zijn bereikt en dat het contact met de vrouwen, en nog beter een mogelijke klankbordgroep van hen, wordt onderhouden.

B3 Voorontwerp bestemmingsplan herziening bestemmingsregels wonen (collegebrief 2-12-2015)

Goed ontwerp. Kunnen ons er in vinden. Omwille van de tijd sluit ik mij graag aan bij de woordvoering van de Christenunie.

Woonfunctie: kamerverhuur alleen via afwijkingsbevoegdheid, belangenafweging via omgevingstoets. Goed, zijn benieuwd naar de toets en hoe kritisch die is. Woningen/woonvormen met één huishouden worden toegestaan/gestimuleerd. Wat wordt verstaan onder één huishouden? 2 mensen en/of kind?

Bouw- gebruiksmogelijkheden: goed dat er een uitzondering wordt gemaakt voor de 50 m2 regel.

B4 Beantwoording schriftelijke vragen ex art. 41 RvO van de SP over achterstallig onderhoud woningen Lefier Westindischekade

Wij vinden het schrijnend dat bewoners te maken hebben tocht, vocht, kou en schimmel in hun woningen. Wanneer je als huurder te maken hebt met dergelijke gebreken aan je woning, heb je, wat ons betreft en het lijkt ons niet meer dan logisch, recht op het aanpassen en verduurzamen van je woning. Dergelijke omstandigheden zijn niet prettig en bovenal niet gezond.

Dat je dan hiervoor 2 jaar lang met de strijd moet aangaan is natuurlijk van de zotte en haast mensonterend. lefier heeft aangegeven dat het om eenvoudige woningen gaat met eenvoudige voorzieningen en dat deze dus een bepaalde prijs kwaliteit verhouding hebben. Dat zal allemaal, maar aan basiskwaliteit-eisen moet toch worden voldaan, en daar schaar ik bescherming tegen tocht, kou en schimmel onder.

Wat betreft het gebruik van Gaskachels: het gaat nu natuurlijk niet goed met lokale gasverwarming. Ook dat het zo koud is dat sommige bewoners in de woonkamer gaan slapen. Dat is niet menselijk. Er is sprake van enorm veel (onnodig) warmteverlies in de woningen, dit is zeker niet duurzaam.

Bewoners klagen over hoog gasverbruik. Ook dat is niet duurzaam en ook niet handig zeker wanneer we de gaskraan willen sluiten. Dit zorgt al met al voor enorme energiekosten. Zo kan het wel om voordelige woningen gaan volgens lefier, maar met de energielasten valt dat toch een beetje te bezien. Wij vinden dat Lefier de woningen moet aanpassen, en indien dit niet gebeurt dat het college in actie moet komen.

Zoals wij het lezen is sloop niet aan de orde, of althans, dit is de mening van het college. Of dit ook de mening van lefier is, blijkt niet uit de beantwoording van de vragen. We zien er graag op toe dat het college dit ook stelt bij lefier zelf. Op deze manier moet lefier dus wel degelijk verduurzamen, renoveren en/of isoleren. Eventuele sloop zou na 15 jaar gaan plaatsvinden. Dit is een lange tijd en Lefier kan niet 15 jaar lang zo makkelijk afzien van onderhoud!

Goed te lezen dat het college er bij lefier op aan gaat dringen te kijken naar individuele gevallen. Graag zouden we zien dat het college hier een vinger aan de pols houdt om het bij lefier niet te laten bij enkel kijken naar individuele gevallen, maar ook daadwerkelijk actie te ondernemen. Daarnaast maakt de ligging van de gebouwen de gebouwen geschikt voor zonnepanelen. Daar zijn we zeker voorstander van en zullen wij aanmoedigen.

Interessant voor jou

Woordvoering Raadsvergadering 27 januari 2016

Lees verder

Woordvoering Onderwijs & Welzijn 3 februari 2016

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer