Woord­voering Ruimte & Wonen 5 oktober


5 oktober 2016

B.1 Rapport Huren in Groningen

Dank ook aan de inspreker.
Zoals de Partij voor de Dieren ook al eerder aangaf, het is schrijnend dat er telkens een tekort op sociale huurwoningen is en dat er ook geen concrete plannen zijn om dit aan te pakken. Zeker wanneer bekend is dat de druk op de sociale woningmarkt alleen maar aan het toenemen is. Wij vinden het dan ook erg goed van de SP dat zij dit nu bespreekbaar maken en wat dat betreft al onze dank voor het rapport en de bespreekpunten.

Wat betreft de verwachte druk op de woningmarkt. Er komen meer mensen bij, de bevolking groeit en ook het grote aantal statushouders dat zijn toevlucht heeft gezocht tot veiligheid en die deze o.a. in onze gemeente heeft gevonden maakt de druk op de sociale woningmarkt groter. Ongeveer het laatste wat wij willen is dat er een kloof ontstaat tussen de al bestaande groningers en de nieuwe groningers en het zou natuurlijk ontzettend schrijnend zijn als dit gebeurt door een tekort aan woningen. Maar die kant zien wij het wel opgaan en dat baart ons zorgen. Vandaar ook dat wij voor de zomer nog de motie samenwonen indienden die met een ruime meerderheid is aangenomen. We kijken ook uit naar de uitwerkingen daarvan. De leegstand van vastgoed zou hier een uitgelezen mogelijkheid voor zijn.

Maar daarbij en bovenal, zal er meer bijgebouwd moeten worden. Met de huidige plannen gaat het niet lukken en zal de onrust en onvrede onder onze inwoners alleen maar toenemen.

Dat er daarnaast sociale huurwoningen gesloopt worden vinden wij van de gekke. Wij als partij zijn voor het behoud van huidige woningen en wijzen het slopen of verkopen van de woningen af. Beter is het te investeren in de woningen die er al zijn en deze te verbeteren in plaats van plat te gooien en nieuwe woningen (vaak in een duurder segment helaas) te plaatsen. Mensen zijn ook immers sneller tevreden in hun huidige woning als ze besparen op hun maandelijkse lasten. Dus de woningen zo ombouwen dat er minder energiekosten zijn, laat mensen minder de noodzaak voelen om te verhuizen- én bespaart het milieu ook nog weer eens!

Wij vinden, met de SP, dat woningbouwcorporaties dienen te investeren in duurzaamheid en wat ons betreft in zowel de diepte als de breedte. Het lijkt ons een prachtig streven als binnen een paar jaar alle sociale huurwoningen energiezuinig zouden zijn. Om daar bindende afspraken aan te verbinden, vinden wij een goed plan.

B.2 Ontwikkeling A-kwartier 2016-2017
Dank ook weer aan de insprekers
Wij zijn enthousiast dat er een relatief breed draagvlak is voor de beschreven ambities. Mede natuurlijk ook door het samen opstellen van de toekomstvisie. Naar ons idee krijg je enkel op die manier krijg je een brede participatie van activiteit in de wijk die nodig is in deze.

Goed om te lezen dat de eerste geveltuintjes al zijn aangelegd en dat dit weer enthousiasme oproep bij weer andere bewoners. Aan geveltuintjes heb je immers nooit genoeg! Dus zo wordt beetje bij beetje onze stad steeds groener en mooier.

We zien helaas nog weinig terug van de groene daken. Bij de stimuleringsregeling vastgoed werd immers ook de Groene dakenregeling genoemd. Wij hopen dat de gemeente dit ook actief als suggestie meeneemt bij besprekingen. Dit, en wellicht ook verticale tuinen of zogenaamde 'living walls', kunnen de buurt nog een goede impuls geven en zijn goed voor natuur, mens en dier.

B.3 Motie kaders bewonersparticipatie Next City
Het college vraagt naar onze ideeën en suggesties over het vormgeven van de participatie van bewoners en heeft daarover 3 concrete vragen geformuleerd. Verder worden er een aantal suggesties gedaan en gevraagd voor het vervolg.

Bewonersparticipatie bij ruimtelijke plannen is natuurlijk van erg groot belang. Dit moet als het aan ons ligt vrij vooraan staan in de ontwikkeling van dergelijke plannen. Zodat omwonenden niet als het al te laat is nog een keer inspraak kunnen hebben, maar dat er vervolgens eigenlijk niets mee gedaan mee kan of iig gaat worden.

Maar hoe doe je dit als gemeente? hiervoor vinden wij de omgevingsapp een heel erg goede, maar bijvoorbeeld ook het Stappenplan dat de PvdA net noemde klinkt als een goed idee.

B.4 Informatie omgevingsvergunning Finse school Helper Westsingel 96
Dank aan de inspreker en ook danken wij de CU voor het agenderen van deze collegebrief.

Wij zijn blij dat het beroep tegen de sloop gegrond is verklaard en dat hiermee sloop iig nog even van de baan is. Dit omdat, zoals bekend, wij groot voorstander zijn van het behoud van bestaande bouw.

We lezen dat de gemeente echter nog steeds achter de plannen staat de finse school te slopen en dat betreuren wij dan ook sterk. Wij waarderen het daarom dat de CU het initiatief neemt deze collegebrief te agenderen en wij kunnen instemmend reageren op alle, door hen, gestelde bespreekpunten.

Een opvallend punt dat we graag nog even aanstippen:
Er wordt nu een nieuwe erfgoedverordening voorbereid. Dit klinkt een beetje vaag. Is het zo dat:
mijn plan krijgt momenteel, en op deze manier, geen doorgang, daarnaast ben ik van machte een nieuwe verordening te maken en daarom maak hierin gewoon een aparte weigeringsgrond in op.
Dat lijkt zo op het eerste gezicht op het slim gebruiken van iemands positie, maar is natuurlijk alles behalve netjes en wenselijk. Maar wellicht zien wij dit verkeerd en is het zo dat, heel toevallig, die nieuwe verordening al gepland stond met deze speciale weigeringsgrond?

Interessant voor jou

Woordvoering raadsvergadering 28 september 2016

Lees verder

Woordvoering Onderwijs & Welzijn 5 oktober

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer