Opnieuw info over schade en letsel vuurwerk


7 januari 2014

De Partij voor de Dieren wil opnieuw van het college weten hoeveel financiële schade en hoeveel letsel voor mens en dier het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling heeft veroorzaakt..

De partij wil naast de hoogte van de schade de kosten van de preventieve maatregelen weten. Verder heeft de partij vragen gesteld over de hoeveelheid meldingen bij de politie over overlast van vuurwerk en of er dit jaar ook kinderen gewond zijn geraakt. Een andere vraag betreft het aantal gevallen van dierenmishandeling met vuurwerk in de afgelopen jaren.

Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen, meent dat de huidige situatie rond de jaarwisseling onacceptabel is. Kelder: “Het feit dat de Amerikaanse ambassade haar burgers waarschuwt voor het feit dat er lukraak met vuurwerk wordt gegooid, is toch veelzeggend. Je kunt als overheid toch niet tolereren dat je land ieder jaar tijdens de jaarwisseling in een oorlogszone verandert?.”

De Partij voor de Dieren is al sinds haar oprichting voorstander van het gereguleerd afsteken van vuurwerk. Redenen daarvoor zijn de angst en stress die vuurwerk voor mens en dier oplevert, maar ook alle fijnstof en de zware metalen die in de lucht terecht komen. Bovendien worden ieder jaar mensen en dieren verwond en soms zelfs gedood door vuurwerk. Een triest geval is dat van poes Davy, die gister in de Groningse wijk Gravenburg door een ontploffend rotje in haar bek gedood werd.

Lees hier de vragen