Regels voor carbid schieten in APV


27 december 2013

De Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen wil dat er regels komen met betrekking tot carbid schieten. De Algemene Plaatselijke Verordening zou hierop moeten worden aangepast. Groningen is provinciaal gezien de gemeente met de meeste klachten over carbid, maar heeft hierover niets in de APV staan, terwijl het wettelijk gezien aan gemeentes is om dit te regelen. De partij heeft schriftelijke vragen aan het college gesteld.

Volgens Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad, is het van den gekke dat de gemeente Groningen provinciaal gezien de gemeente is met de meeste klachten over carbid schieten, terwijl hierover niets in de Groningse APV staat. Volgens Kelder moet dat snel veranderen. “Net zoals met vuurwerk is de trend bij carbid dat het allemaal steeds harder en grootschaliger moet. In sommige plaatsen worden gratis oordoppen uitgedeeld bij carbidevenementen, terwijl vijftig meter verderop een stal met paarden kan staan. Een paard hoort tien tot twintig keer beter dan de mens, maar die krijgt geen gehoorbeschermers. “

De Partij voor de Dieren zou het liefst zien dat het particulier afsteken van vuurwerk en carbid verdwijnt, om plaats te maken voor een centraal gereguleerd festijn, waar iedereen tegelijkertijd van kan genieten en waarbij veiligheid en welzijn voor mens en dier gewaarborgd zijn. Gemeentes kunnen eenvoudig via de Vereniging van Nederlandse Gemeentes een voorbeeldregeling omtrent carbid ontvangen voor de APV, als basis voor gemeentelijke regelgeving.