Onvrede over rond­lo­pende olifanten in centrum Groningen


1 november 2011

Afgelopen week liet Circus Belly Wien twee olifanten loslopen in de binnenstad. Olifanten mogen al niet meer meelopen met de optocht van Sinterklaas, onder andere vanwege de openbare orde en veiligheid. De Partij voor de Dieren is van mening dat openbare orde en veiligheid niet exclusief tijdens het bezoek van onze Goedheiligman van belang zouden moeten zijn. Fractievoorzitter Gerjan Kelder stelt vragen aan het college van B&W over deze kwestie.

De olifanten wandelden door de drukke binnenstad naar Bakker Bart, in hartje centrum. Een olifant is een wild dier en bovendien een prooidier. Daarom is een schrikreactie, door bijvoorbeeld een plots voorbij rijdende brommer, niet ondenkbaar. Een olifant weegt ongeveer net zoveel als 200 honden. Er is niet veel verbeeldingskracht nodig om te kunnen bedenken wat die kilo’s kunnen aanrichten. Eerder stelde de Partij voor de Dieren Groningen in een aangenomen motie, dat het meelopen van olifanten tijdens de intocht van Sinterklaas onder andere de openbare orde en veiligheid in het geding brengt. Er wordt daardoor geen vergunning meer verleend voor het meelopen van olifanten tijdens de intocht van Sinterklaas.

Dit zou suggereren dat circus Belly Wien wel een vergunning heeft gekregen voor het rond laten lopen van haar olifanten. Als blijkt dat zij geen vergunning hadden, betekent dit dat in feite alle dieren rond mogen lopen in de binnenstad- van tijger tot kangoeroe. Gerjan Kelder benadrukt verder nog, dat de Partij voor de Dieren niet pleit voor een aanlijnplicht voor olifanten, maar voor het in het algemeen niet toestaan van wilde dieren voor vermaak, of reclame. Daarom zal de Partij voor de Dieren met vragen komen aan het college, waarin een verklaring wordt gevraagd voor de rondlopende olifanten.

De Partij voor de Dieren wil wilde dieren weren in elke vorm van vermaak, omdat het welzijn van deze dieren ernstig in het geding komt tijdens het domesticeren en trainen. Daarnaast geeft het een signaal af dat het de gewoonste zaak van de wereld is om wilde dieren te gebruiken voor vermaak.