Nieuwe docu­men­taire weten­schap­pelijk bureau Partij voor de Dieren


26 mei 2010

PERSBERICHT Groningen, 26 mei 2010 - Op donderdagvond 3 juni a.s. zal de Groningse première plaatsvinden van ‘Sea the Truth’, de nieuwe documentaire van de Nicolaas G. Pierson Foundation in de Erlenmeyerzaal in het Paleis, Boterdiep 111 te Groningen. De film, die aantoont dat de oceanen binnen 40 jaar leeggevist zijn, begint om 20:30 uur. De zaal gaat om 20.00 uur open en toegang is gratis. De voorstelling wordt ingeleid door Anja Hazekamp, Statenlid in Groningen namens de Partij voor de Dieren en nummer 3 op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Na de film is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan de Mariene biologen uit de film, Barbara van Genne en Marianne van Mierlo.

Na het wereldwijde succes van Meat the Truth is ditmaal direct gekozen voor een Engelstalige documentaire. Meat the Truth is inmiddels beschikbaar in 11 taalversies, meer taalversies zijn in bewerking. In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. Toonaangevende wetenschappers zoals Daniel Pauly geven aan dat als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten, de oceanen en zeeën binnen 40 jaar leeggevist zullen zijn. De jacht op vis is een uit de hand gelopen economisch monstrum: met grote sleepnetten worden de bodems van de zeeën leeg geschraapt, alles wat leeft met een vernietigende kracht met zich meenemend. De massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in.


In de film gaan twee jonge Mariene biologen, Marianne en Barbara, op verzoek van Marianne Thieme wereldwijd op zoek naar wetenschappelijke informatie over de conditie van onze grootste ecosystemen, die meer dan 2/3 van onze planeet bedekken. Onderwaterfotograaf Dos Winkel toont hen de schoonheid van het onderwaterleven en de enorme bedreigingen waaraan dat bloot staat. Voor de documentaire werden opnamen gemaakt in New Foundland, op Bonaire, op de Noordzee, op de Azoren en op verschillende lokaties in Nederland. De oplossing wordt door overheden gezocht in duurzame visserijprojecten. Vooraanstaande wetenschappers zeggen zelfs dat iedere vis die nu uit de oceaan wordt gehaald, er één te veel is. Met deze documentaire wordt aangetoond dat er helaas geen ‘verantwoorde’ vis meer bestaat op dit moment.

Na de film is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen aan de Mariene biologen uit de film, Barbara van Genne en Marianne van Mierlo.

Wij horen graag vóór 1 juni a.s. of u bij de première aanwezig zult zijn. Meldt u zich snel aan, het aantal plaatsen is beperkt.
Uw aanmelding voor de première kunt u sturen naar r.grijpstra@partijvoordedieren.nl.

Gerelateerd nieuws

Verslag lezing Esther Ouwehand in Groningen

Afgelopen vrijdagavond gaf Tweede-Kamerlid Esther Ouwehand een drukbezochte lezing in Het Paleis in Groningen. Anderhalf u...

Lees verder

Plakken en zo...!

Nog één week te gaan en de campagne is in knetterend volle gang!In Groningen zijn we heel gelukkig: we hebben een zeer gro...

Lees verder