Onze visie op de voedselvisie
Vanavond bespreken we in de raadsvergadering onder andere de voedselvisie. In deze voedselvisie staan de plannen en voornemens van het college hoe met voedsel om te gaan. Voor ons natuurlijk het uitgelezen moment om de oren te spitsen. Het college noemt in deze voedselvisie een aantal goede punten, zoals nadruk op meer groente en minder vlees. Maar wij vinden dat het college toch niet stellig genoeg is.
De gemeente heeft de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Al eerder is benoemd dat de aanpak van voedsel één van de tien stappen hierin is door het onderzoeksbureau Quintel. Zij noemen in hun onderzoek, terecht, dat, willen we energieneutraal zijn, we een focus zouden moeten hebben op meer plantaardig eten tegenover het gangbare consumeren van vlees. Want wat daar de impact van is, wordt al vaker door de Partij voor de Dieren benoemd. Onze visie hierop is: Dierelijke producten vormen het meeste milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket en dienen ontmoedigd te worden. Bijvoorbeeld met fiscale stimuleringsmaatregelen voor diervriendelijkere producten zoals vleesvervangers.
De voedselvisie begint goed; verantwoord, eerlijk en lokaal geproduceerd voedsel draagt bij aan een duurzame stad en wereld en aan de gezondheid van onze inwoners. Maar als wij aan eerlijk en ook duurzaam voedsel denken, denken wij aan eerlijk voor mens, dier en milieu. Dus goede arbeidsvoorwaarden, geen leed berokkenen en verder denken dan alleen korte termijn.
De aanleiding van de voedselvisie was met name de aandacht en vraag vanuit onze inwoners naar lokaal geproduceerd voedsel. Daarnaast, zo lezen we, wil de consument voedsel dat duurzaam is en inzichtelijk hebben hoe en waar het voedsel vandaan komt. Dit juichen we toe, want het is niet duidelijk meer waar ons voedsel vandaan komt. Het college wil initiatieven ondersteunen die dit helder willen maken en wil een duurzamer voedselsysteem nastreven.
Vervolgens lezen we dat het doel van de voedselvisie het ondersteunen van de transitie naar een duurzaam voedselsysteem is. Daarnaast is het tweede doel stadse initiatieven bij elkaar brengen. Wij vinden dit goed, maar de gemeente zou een voortrekkersrol moeten vervullen en het publiek bewust maken van de voordelen van plantaardig eten.
Nu ligt het initiatief vooral bij de inwoners zelf en volgens ons kan dit breder. Bijvoorbeeld in de communicatie naar onze inwoners. En daarnaast zou het college zeker het goede voorbeeld kunnen geven door duurzaam en plantaardig in te kopen. Hiermee zou het college haar goede wil laten zien en maakt dit het voor Groningers ook makkelijker om mee te gaan met de veranderingen die nodig zijn om de energietransitie vorm te geven.
Omdat we dit een erg belangrijk onderwerp vinden komen we in het voorjaar met een initiatiefvoorstel hierover.
De kerstdagen komen eraan dus staan hier wat lekkere plantaardige recepten ter inspiratie, van Marianne Thieme! Eet smakelijk!
Gerelateerd nieuws
Partij voor de Dieren stelt schriftelijke vragen over het fokbeleid van kinderboerderijen in Groningen
De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Groningen stelt schriftelijke vragen over het fokbeleid op kinderboer...
Lees verderOpinie: Grote ideeën over kleine huisjes
In de stad Groningen moet ruimte gecreëerd worden voor mensen die bewust kiezen voor wonen in tiny houses. Dit betogen Martij...
Lees verder