Partij voor de Dieren stelt schrif­te­lijke vragen over het fokbeleid van kinder­boer­de­rijen in Groningen


14 november 2016

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Groningen stelt schriftelijke vragen over het fokbeleid op kinderboerderijen in Groningen. Aanleiding voor de vragen zijn signalen over jonge dieren van de kinderboerderij die naar de slacht worden gebracht, zodat er nieuwe dieren gefokt kunnen worden.

De Partij voor de Dieren heeft de kinderboerderij in het Stadspark meerdere malen bezocht en zegt hier geen echte misstanden te herkennen. Wel geeft de partij aan geluiden te horen dat er ook in Groningen een dieronvriendelijk fokbeleid op kinderboerderijen wordt gehanteerd. Partij voor de Dieren-raadslid Gerjan Kelder: “Wij horen dat er op 7 oktober een aantal dieren zijn afgevoerd, die allen op de slachtbank zouden zijn beland. Wij vinden dit vreselijk. Een reden van dit dieronvriendelijke fokbeleid is dat jonge dieren meer bezoekers zouden trekken. Maar wij kunnen het ons niet voorstellen dat bezoekers van de kinderboerderij, óf het college zelf, dit dieronvriendelijke beleid acceptabel vinden! ”

De partij wil weten of het college bekend is met het Kinderboerderijenbesluit. Dit is een besluit, ondersteund door 17 dierenorganisaties, dat zich richt op het aanpakken van misstanden op kinderboerderijen. In Amsterdam heeft het Kinderboerderijenbesluit er al toe geleid dat het Amsterdamse college maatregelen gaat nemen om kinderboerderijen diervriendelijker te maken.

Kelder: “Omdat we in Groningen vooral zorgen hebben over het dieronvriendelijke fokbeleid, vinden we dit vooralsnog het belangrijkste punt. Wij stellen het college concreet voor dat kinderboerderijen dieren redden of adopteren, in plaats van fokken, dat de dieren gesteriliseerd of gecastreerd worden en dat de kinderboerderij een permanent verblijf voor hen biedt. De intrinsieke waarde van dieren en educatie hierover dient het uitgangspunt van een kinderboerderij te zijn. ”

De partij wil dat het college de richtlijnen van het Kinderboerderijenbesluit gebruikt, zodat het dierenwelzijn goed is én blijft en het dieronvriendelijke fokbeleid stopt.

Bekijk hier de schriftelijke vragen.