Partij voor de Dieren stelt schrif­te­lijke vragen over de vissen­sterfte in de wijk Lewenborg door toedoen van overmatig kroos


5 oktober 2016

De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Groningen stelt schriftelijke vragen over de vissensterfte in de vijver tussen Kajuit en Het Want in de wijk Lewenborg. De afgelopen weken zijn er grote hoeveelheden dode vissen uit het water gehaald door toedoen van overmatige kroosgroei.

In de betreffende vijver is deze nazomer zo’n dikke laag kroos ontstaan dat er zuurstoftekort in het water is ontstaan. Hierdoor is de leefbaarheid van het water sterk aangetast en als gevolg hiervan zijn talloze vissen gestikt. Er is inmiddels door het Waterschap een ruime hoeveelheid vissen geruimd, maar ook buurtbewoners zelf hebben dode vissen uit het water gehaald.

In de buurt is hierdoor veel onrust ontstaan. Partij voor de Dieren-raadslid Gerjan Kelder: “Wij denken dat dit voorkomen had kunnen worden. Er is bekend dat deze vijver geen doorstroming kent. Samen met het warme nazomerweer is dit een gouden combinatie voor de wildgroei aan kroos. Als dit bekend is, had er iets aan gedaan kunnen worden om de groei te beperken.”

Daarnaast vraagt de partij zich af of ook het lokvoer dat vissers gebruiken een oorzaak kan zijn van de grote hoeveelheid kroos. Hierdoor zou het water meer voeding gaan bevatten. Dit zou ook een oorzaak kunnen zijn van de excessieve wildgroei aan kroos.

“Wij zijn bovenal van mening dat dieren niet de dupe zouden mogen worden van gebrekkig waterbeheer. Dit lijkt helaas nu wel het geval te zijn geweest” aldus Kelder. De partij vraagt het college dan ook hoe de gemeente dit in de toekomst anders gaat aanpakken om herhaling te voorkomen.

Klik hier om de schriftelijke vragen te bekijken.