Partij voor de Dieren vraagt college om verbod op olifant in optocht Sinter­klaas


9 november 2010


Persbericht

Groningen, 9 november - De Partij voor de Dieren vraagt het college geen toestemming te geven voor het laten meelopen van een olifant in de optocht ter ere van Sinterklaas, die 20 november onze stad met zijn vloot zal binnenvaren. Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zal hier morgen tijdens de raadscommissie Beheer en Verkeer een verzoek toe indienen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het welzijn van olifanten in gevangenschap ronduit slecht is. De dieren zijn ondervoed, eenzaam, gedurende het grootste gedeelte van een etmaal geketend en worden vaak zwaar neurotisch door verveling.

Gerjan Kelder beweegt sinds zijn aantreden als raadslid hemel en aarde om het gebruik van wilde dieren voor menselijk vermaak in onze stad te weren. “Als je denkt dat het allemaal wel meevalt met olifanten in gevangenschap, moet je maar eens op internet zoeken hoe de wil van baby olifantjes wordt gebroken om ze te kunnen trainen voor een leven in gevangenschap omwille van toerisme of circussen. Maar schrik niet van de beelden!”, aldus Kelder, die, indien het college te kennen geeft niets te voelen voor een verbod, de zaak politiek op de spits zal drijven.

Volgens Kelder heeft het gebruik van wilde dieren zoals olifanten voor circussen of evenementen zijn langste tijd gehad. Hij noemt de actie van reisorganisatie TUI Nederland en de WSPA (World Society for the Protection of Animals) als een teken aan de wand. TUI en WSPA maakten gister in een persbericht bekend dat zij gezamenlijk campagne gaan voeren tegen de mishandeling van olifanten in de Thaise toeristenindustrie. Volgens Kelder is het moeilijk te geloven dat een college van burgemeester en wethouders dat zichzelf graag progressief noemt, een middeleeuwse praktijk als vermaak met wilde dieren blijft tolereren.

Op verzoek van Gerda Verburg, voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselvoorziening, heeft de Wageningen Universiteit recentelijk onderzoek gedaan naar het welzijn van wilde dieren in circussen. Hieruit kwam naar voren dat het welzijn van de dieren vaak slecht is en dat met name olifanten er in gevangenschap psychisch en fysiek slecht aan toe zijn (Welzijn van dieren in reizende circussen in Nederland, 2008). In het wild eten de dieren bijvoorbeeld veel, vaak en gevariëerd, terwijl ze in gevangenschap tweemaal daags met een pluk hooi genoegen moeten nemen. Ze zijn soms de helft van de dag kruislings geketend, zodat ze bijna niet kunnen lopen, terwijl olifanten in het wild gewoon zijn dagelijks tientallen kilometers te lopen. Het niet kunnen toegeven aan natuurlijke neigingen leidt tot neuroses, zoals eindeloos met het hoofd zwaaien.

Gerelateerd nieuws

Veganistisch diner voor Raad in kader van Dierendag groot succes

Groningen, 5 october – Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad, is raze...

Lees verder

PvdDieren wil subsidie op vispas uit Stadjerspas

Groningen, 24 november - De Partij voor de Dieren wil dat de subsidie op visvergunningen uit de Stadjerspas wordt geschrap...

Lees verder