Partij voor de Dieren wil duide­lijkheid kosten vuurwerk


11 januari 2011

Groningen, 11 januari 2011 – De Partij voor de Dieren wil weten hoeveel geld het massaal afsteken van vuurwerk de gemeente dit jaar heeft gekost. Gerjan Kelder, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, heeft hier schriftelijke vragen over gesteld. De partij wil weten hoeveel geld er is gemoeid met het repareren van de schade, de preventieve maatregelen die ieder jaar worden genomen zoals het verwijderen van brievenbussen en de jaarlijks terugkerende schoonmaakkosten die vuurwerk met zich meebrengt.

Maandag trad de burgemeester van Schiedam in de openbaarheid door te stellen dat ze het vuurwerk spuugzat was, omdat het de gemeente Schiedam dit jaar zo’n 85.000 kost. Volgens Gerjan Kelder betekent dat dat de gemeente Groningen waarschijnlijk het dubbele daarvan kwijt is. Kelder: “Dat je de belastingbetaler laat opdraaien voor een volksritueel dat grote delen van de bevolking een gruwel is en dat veel dieren en ouderen een verschrikkelijke jaarwisseling bezorgt, is toch niet meer van deze tijd? Vanwege de bezuinigingen, maar ook omdat er steeds meer stemmen tegen vuurwerk opgaan vanwege de overlast en de milieuvervuiling”.

Kelder wil ook weten of er bij de politie meldingen van overlast door vuurwerk zijn binnengekomen en hoeveel letsel er dit jaar door vuurwerk bij mensen is aangericht.

De Partij voor de Dieren diende in november 2010 een voorstel in om vuurwerk te reguleren en te beperken, maar dit werd door de gemeenteraad van Groningen afgewezen. Het onderwerp zal op de agenda blijven staan, want steeds meer mensen zijn het erover eens dat het de spuigaten uitloopt met de overlast van vuurwerk.