PvdD & PvdA Stellen Schrif­te­lijke Vragen Over GGD-Bezui­ni­gingen


24 mei 2018

GRONINGEN, 24 mei 2018

PvdA en PvdD Stellen Schriftelijke Vragen Over Bezuinigingen SOA-Testen GGD

De Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren in de Groningse gemeenteraad hebben schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Aanleiding hiertoe zijn bezuinigingen die recentelijk zijn doorgevoerd bij GGD Groningen. Een groot deel van het aanbod van gratis SOA-testen voor risicogroepen is uit financiële overwegingen verdwenen.

Tot enkele weken geleden werd via de GGD in samenwerking met Man tot Man bijvoorbeeld de service Testlab aangeboden. Met deze service konden mannen die seks hebben met mannen, een risicogroep die vaker dan normaal te maken heeft met SOA-infecties, gratis en anoniem hun seksuele gezondheid laten controleren. Deze Testlab service is aan het begin van deze maand zonder waarschuwing opgehouden in de regio Groningen, terwijl een aantal andere GGD regio’s er nog wel gebruik van maken. Ook de mogelijkheid voor jongeren onder de 25 jaar om zich bij de GGD gratis op SOA’s te laten testen is van de GGD-website gehaald.

Volgens Maarten van der Laan, raadslid van de PvdA, dient “iedereen in Groningen in de gelegenheid gesteld te worden om veilig te kunnen vrijen. Naast voldoende voorlichting en informatie betekent dit ook het beschikken over de mogelijkheid om een SOA-test te laten doen. Bij de huisarts kan een volledige SOA-test tot wel 300 euro kosten. Door gratis SOA-testen aan te bieden laten personen zich sneller testen en wordt zo verdere onnodige verspreiding van SOA’s voorkomen”. Het verdwijnen van deze gratis testmogelijkheden leidt er volgens Van der Laan toe dat meer mensen zullen overgaan op zelftests, die volgens de GGD zelf vaak onduidelijk en onbetrouwbaar zijn.

Wesley Pechler, fractiemedewerker van de PvdD, noemt het verdwijnen van de gratis testmogelijkheden “onbegrijpelijk”. “Er zijn nota bene net cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat het aantal SOA’s onder risicogroepen in Groningen en Drenthe toeneemt. De noodzaak voor betrouwbare en gratis testmogelijkheden is dus groter dan ooit. Dat deze services wegvallen zonder dat daar ruchtbaarheid aan wordt gegeven of een verdere uitleg, siert de GGD niet”.

De PvdA en PvdD vrezen voor een verdere toename van SOA’s in de regio en een verslechtering van de seksuele gezondheid van de inwoners van Groningen. Van der Laan: “Een lage drempel om een SOA-test te kunnen doen is wat ons betreft bevorderlijk voor de seksuele gezondheid van de Stadjers”.