Vier sets mondelinge vragen
paasvuren, vogelgriep, NAVO gastlessen, PFAS opslag
15 april 2025
Volgende week is het mei reces. We zullen dan afwezig zijn tot en met 5 mei. Echter hebben we afgelopen 2 weken niet stil gezeten en 4 sets mondelinge vragen gesteld!
Paasvuren Mondelinge vragen: paasvuren
In onze gemeente hebben we op een aantal plekken paasvuren. Nu is het een van de droogste maanden ooit gemeten. In Gelderland zijn al natuurbranden uitgebroken door de droogte. Als dit in Onnen en Noordlaren gebeurt, kan dit grote gevolgen hebben voor de veiligheid en de leefomgeving van mensen,dieren en planten in onze gemeente.
Daarom vroegen we de volgende vraag aan het college:
1. Welke maatregelen gaat het college nemen t.o.v. de paasvuren tijdens deze droogte en wanneer er een code rood van stookwijzer geldt?
Vogelgriep Mondelinge vragen: vogelgriep
Afgelopen week kwam naar buiten dat vogelgriep onze gemeente wederom treft. In het Woldmeer zijn meerdere dode ganzen gevonden [1] en ook in het Stadspark worden dode vogels aangetroffen. Vogelgriep is een zoönose, ontstaan in de veehouderij, die inmiddels niet alleen op vogels voorkomt, maar ook bij bijvoorbeeld koeien en mensen.
De minister gaf aan, na vragen in de Tweede Kamer, dat dierenhulporganisaties geen formele taak hebben bij het opruimen van dode, voorheen in vrijheid levende, vogels. Dit is een aangelegenheid van de terreineigenaar en staat uitgewerkt in de Leidraad omgang met wilde dieren met vogelgriep.
Extra financiën vanuit het Rijk om deze dieren te verwijderen en verdere verspreiding tegen te gaan ontbreekt echter.
Daarom vroegen wij:
1. Welke mogelijkheden ziet het college in het nemen van maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan?
Navo gastlessen Mondelinge vragen: over NAVO-gastlessen
Samen met de SP stellen wij vragen over NAVO- gastlessen op scholen.
De NAVO is bezig aan een tour door Nederland en doet vanaf 11 april ook Groningen aan. De NAVO organiseert een debat, een E-sport toernooi en gaat zelfs langs op scholen. Veel mensen in het land zijn bang voor oorlog in de nabije toekomst. Op veel plekken gonst het dat er meer geld zou moeten naar defensie en dat meer mensen het leger in zouden moeten gaan. De toer van de NAVO lijkt duidelijk bedacht om het geluid voor deze standpunten te versterken.
Wat de SP en de PvdD betreft geeft de NAVO een te eenzijdige kijk op mogelijke oplossingen voor de huidige geopolitieke situatie. Er zijn veel historische paralellen te trekken die bewijzen dat het inspelen op angst en investeren in wapens tot veel ergere situaties zullen leiden. Wij vinden het niet wenselijk dat scholieren alleen de standpunten van de NAVO te horen krijgen.
Over het algemeen wordt kinderen meegegeven dat geweld nooit de oplossing is. Zeker in het jaar dat Nederland 80 jaar bevrijd is, is deze boodschap belangrijk om mee te geven aan de volgende generaties. Investeringen in wapens heeft ook een enorme impact op natuur en milieu terwijl we op dat gebied voor grote uitdagingen staan. Deze schoolbezoeken en het organiseren van een toernooi waarin een oorlogssituatie wordt gesimuleerd passen wat ons betreft niet bij het wereldbeeld dat wij voor ogen hebben.
Daarom stelden we vragen over de rol van de gemeente in die gastlessen en vragen we of de stem gericht op de-escalatie ook een kans krijgt in de gemeente Groningen.
PFAS opslag in Groningen Mondelinge vragen: over Pfas vervuilde grond naar Groningen
Wij maken ons zorgen over PFAS opslag nabij stad.
Afgelopen week kwam in het nieuws dat 6000 ton PFAS vervuilde klei en zand in Wilp en Groningen wordt opgeslagen. PFAS is een chemische giftige stof die niet in de natuur voorkomt en dus ook niet wordt afgebroken. Het is erg schadelijk voor de volksgezondheid en de natuur. Zo kan PFAS bij mensen invloed hebben op het immuunsysteem of op de voortplanting.
PFAS kan zich makkelijk verspreiden en via lucht, grond en grondwater terechtkomen in mensen, dieren en planten. Er zijn vergunningen afgegeven om deze grond op te slaan, maar wij willen erg graag weten hoe de veiligheid voor mens, natuur en dieren blijvend wordt gegarandeerd. Als er iets mis gaat, kan dit grote gevolgen hebben.
De Stainkoeln is volgens landelijke wetgeving een aangewezen veilige stortplaats. De provincie Groningen is bevoegd gezag, maar wij willen weten hoe de gemeente naar deze opslag kijkt en hoe ze de veiligheid van inwoners en natuur kunnen garanderen.
Gerelateerd nieuws

Initiatiefvoorstel: ‘Groningse internationale solidariteit’
Al sinds de jaren ‘90 heeft Groningen een bijzondere band met Jabalya, een stad met zo’n 170.000 inwoners in Gaza. Sindsdien ...
Lees verder