Schrif­te­lijke vragen: Aanleg looppad Sterrebos


Indiendatum: 4 apr. 2024

Geacht college,

Op woensdag 20 maart jongstleden is er door de bomengroep van Extinction Rebellion een petitie aangeboden tegen de bomenkap nabij de Waterloolaan. Naast de bomengroep heeft ook Vleermuiswerkgroep Groningen haar bezwaren kenbaar gemaakt en aangegeven niet op de hoogte te zijn geweest dat de aanleg van het pad van het Zuiderplantsoen richting Sterrebosstraat gepaard zou gaan met o.a. de kap van acht bomen. Hun zienswijze is mede in de petitie gedeeld. Gezamenlijk stellen zij dat de gepresenteerde plannen van het Zuiderplantsoen een aantasting zijn van het kwetsbare en bijzondere ecosysteem van het Sterrebos. De gevolgen zijn volgens de initiatiefnemers niet te overzien.

Onze fracties zijn eveneens bezorgd en vragen zich af waarom in het uiteindelijke ontwerp gekozen is voor een brede uitvoering van het wandelpad. De kaders die in het Rode Boekje (2014)zijn meegegeven aan de Combinatie Herepoort bepalen dat het behoud van ecologisch gegroeide waarde centraal moet staan. Eveneens is meegegeven dat kap van bomen rondom en nabij de Waterloolaan beperkt moet blijven. [1]

Uit technische navraag over dit proces blijkt dat in 2016 en 2017 de aannemer Combinatie Herepoort met diverse werkgroepen heeft gesproken en wensen heeft opgehaald. Op basis daarvan is het uiteindelijke ontwerp met de historische wandelroute opgesteld. Dit ontwerp is in november 2023 tijdens een beeldvormde sessie in de vorm van een presentatie aan de raad getoond. Daaropvolgend zijn delen van het uiteindelijk ontwerp in de vorm van een BEA in het raadsinformatiesysteem verschenen waarin voor ons voor het eerst duidelijk werd dat voor het realiseren van het wandelpad 600 m2 bosplantsoen weggehaald zal worden en dat het pad een stuk breder zal worden dan door menigeen was voorzien.

1 Natuurorganisaties zijn verontrust over verlies van biodiversiteit bij de aanleg volgens het definitieve ontwerp. Daarbij zijn er onder andere zorgen over het foerageergebied van de vleermuis. De te kappen bomen staan namelijk midden ineen foerageergebied. Daarom is een ontheffing nodig op de Wetnatuurbescherming. Deze is op 26 juli 2021 door Rijkswaterstaat verleend. Er zijn daarbij ook zorgen of het uiteindelijk ontwerp door Rijkswaterstaat is getoetst. Kan het college deze zorgen wegnemen door aan te geven op welke wijze het foerageergebied gecompenseerd gaat worden en ofwel niet beschadigd zal worden, zodanig dat het ontwerp en uitvoering voldoet aan de toetsing op de Wnb?

2 In het Rode Boekje is een wandelpad aangegeven, maar wordt niet gesproken van een oorspronkelijke historische wandelroute en zichtlijnen door en naar de Sterrebosstraat. In het definitieve ontwerp worden mogelijk meer bomen gekapt dan noodzakelijk. Kan het college toelichten waarom in het uiteindelijk ontwerp gekozen is voor een wandelpad in een bredere Franse landschapsstijl in plaats van een Engelse stijl waar de natuur meer centraal staat?

3 Is het college het met ons eens dat we deze bomen wellicht niet hoeven te kappen als we kiezen voor de minder brede Engelse variant en dat deze optie onderzocht dient te worden?

Tot slot nog enkele inhoudelijke vragen over het definitieve ontwerp. Zie daarvoor Afbeelding 1 met de afmetingen in het uiteindelijke ontwerp. Hier is te zien dat het pad exclusief de aan te leggen groenstrook 6 meter breed wordt.

Afbeelding 1
Afbeelding 1: plan wandelpad

4 Is het college bereid het definitieve ontwerp van het Zuiderplantsoen nog eens kritisch na te gaan en te kijken op welke wijze we bestaande bomen zoveel mogelijk kunnen laten staan?

5 Kunnen we bijvoorbeeld bomen sparen als we de aan te leggen groenstrook met bijbehorende aan te planten sierbomen en bankjes (afwijkend van het Rode Boekje) achterwege laten?

6 Is het college bereid te onderzoeken hoeveel bomen we kunnen sparen als we het verharde deel van het pad smaller dan 6 meter maken?

7 Indien we kiezen voor een minder luxueuze uitvoering van het wandelpad,zouden we daarmee in theorie kosten kunnen besparen en een stuk belangrijke ecologie in stand kunnen houden. Welke kosten en opbrengsten zijn er volgens het college aan verbonden als we het wandelpad conform het Rode Boekje herzien?

8 Zou het college bereid zijn hierover met de Combinatie Herepoort en natuurorganisaties, alvorens tot kap en realisatie wordt overgegaan, in overleg te treden?



[1] Bestemmingsplan Tracé Ringweg Zuid Hoofstuk 3.3.