Woordvoering Onderwijs & Welzijn 2 december
B1 Realisatie Sportcentrum Europapark
Dank aan de inspreker en bedankt voor de mooie demonstratie eerder vanavond!
Sporten en bewegen is van levensbelang op meerdere vlakken en de Partij voor de Dieren vindt het goed dat het college inzet op goede mogelijkheden voor sport.
Erg fijn dat er een goede samenwerking is tussen gemeente en Noorderpoort waardoor je samen tot iets komt wat alleen niet mogelijk zou zijn geweest.
Wat betreft de bouw van het complex. We zijn enthousiast te lezen dat het energieneutraal wordt ontwikkeld. We vinden dit een niet meer dan logische stap zeker wanneer je verder kijkt dan je neus lang is. Dat ook het Noorderpoort hier op inzet vinden wij erg fijn te horen.
Er wordt een focus gelegd op gezond leven, ook dat vinden wij erg goed natuurlijk. Daarmee gaan we er vanuit dat er in het restaurant ook een focus komt te liggen op een meer plantaardige voedingswijze. Ook dit werkt natuurlijk weer mee aan de ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn. Dus dit zal al met al een goed plan zijn.
Goed dat er ook wordt gewerkt met social return, zodat je ook kwetsbare mensen laat integreren in het geheel. Wij maken ons echter wel zorgen over de verhoging van het budget dat nu voorgesteld wordt in vergelijking met wat eerder voorgesteld werd.
Wij nemen de vraag van de CU graag over als het gaat om de continuïteit van huur door het Noorderpoort.
B2 Vaststelling Omroepnota 2016-2019
Onze complimenten voor de nota, het is een goed en duidelijk stuk waar wij overall enthousiast over zijn.
Media is van groot belang voor overheden. En de lokale media helemaal. Het is mooi te zien dat de lokale media bijdraagt aan de versterking van de lokale identiteit en bewustzijn. OOG is voor onze gemeente de zendgemachtigde. Daar zijn we erg blij mee. Goed dat we als gemeente geen absoluut zeggenschap hebben over de programmering van OOG. Dit zou de onafhankelijkheid van een mooie omroep als OOG tekort doen.
Jammer te horen dat de inspanning op het gebied van participatie en maatschappelijke banen door bezuinigingen zo goed als verdwenen is. Na aanvraag bleek dit om vrijwel een derde van het totale bestand werknemers te gaan. Dit heeft logischerwijs nogal een impact gehad. Zowel bedrijfsmatig als persoonlijk natuurlijk. Wij mensen dat juist deze banen voor deze doelgroep goed en versterkend werken en dat omgekeerd deze doelgroep een goede frisse werking heeft op de omroepen. Dit betekent nu dat de lokale omroep haar werkzaamheden steeds meer moeten laten uitvoeren door een vaste groep mensen en er hierdoor relatief weinig vers bloed wordt aangeleverd. Dat betreuren wij, en wij denken dat juist het verse bloed bij de omroep ook voor vernieuwing kan zorgen op het gebied van de nieuwe media.
Toch lezen we dat er nog steeds een grote groep vrijwilligers aan de slag is en dat er een goede samenwerking is met het onderwijs, dat is dan wel weer een zeer goed iets.
Dat de media überhaupt onder druk staat is al geruime tijd bekend. In deze tijden van veel en snelle informatievoorziening is de meer traditionele media er één van de vele. Dit komt traditionele en wellicht betere media niet ten goede en dat betreuren wij. Ten eerste voor de betreffende media zelf, maar op de tweede plaats ook voor de overheid zelf, want deze is immers gebaat bij goede, kritische media. Het blijft dus zaak de positie binnen deze te bepalen en te versterken en hier zelfs vooruitstrevend te zijn. Maar daar is OOG al erg goed mee bezig.
Daarnaast is het zo dat de kijker steeds meer haar eigen aanbod bepaald, zoals we ook lezen in de nota (door mogelijkheden als Netflix en Youtube). Het blijft zeer van belang dit onder de aandacht te houden en alert te zijn op mogelijkheden iets dergelijks ook in te bedden.
Wel fijn te horen dat lokale media in Groningen toch een belangrijke plaats in het maatschappelijk veld heeft en dat ruim 90% bekend is met iig de activiteiten op tv. Goed dat de doelen ten aanzien van het activiteitenniveau zijn gehaald. We lezen dat de kijkers de programma’s als zeer de moeite waard bestempelen, en dat zelfs de waardering door jongeren gestegen is, maar toch worden de programma’s bestempeld met een schamele 6.5. Weet het college waarom dit cijfer relatief laag en wat er aan gedaan kan worden om dit op te schroeven?
Het college wil een aantal zaken van de lokale omroep, waaronder dat het zich inspant om alle leeftijdsgroepen aan zich te binden. Dat vinden we een erg goed punt en we zijn benieuwd welke invulling hieraan gegeven gaat worden. Ook het inspelen op digitalisering is iets waar je als omroep niet meer omheen kan en goed dat hier op ingezet wordt.
Daar wil ik het graag bij laten.
B3 Acties tegen kindermishandeling
Geannuleerd
B4 Geboortezorg/gezonde start periode 2010-2015
Nederland heeft een hoger aantal perinatale sterfgevallen dan andere landen. En in Groningen ligt het aantal dan nog weer hoger dan in andere Nederlandse steden. Het was al bekend, maar schokkend blijft het wel.
Waar het relatief hoge aantal vandaan komt lezen we duidelijk in de brief, maar hoe kan het dan dat het in Groningen nou zoveel meer voorkomt? Dat is ons weer niet duidelijk. Zijn hier meer moeders die ouder zijn, die een niet westerse achtergrond hebben of die een ongezonde leefstijl hebben? We lezen dat het college nu meer inzicht heeft, door de ondernomen acties. Maar is het college ook voornemens deze inzichten met ons te delen? Of kunnen we dit sowieso ergens terugvinden?
Goed dat er gestart is met het project Moeders informeren zwangeren. Wij merken dat er veel behoefte is aan informatie en kennis, en dit is een ontspannen manier om hier gehoor aan te geven. Het is ons echter niet duidelijk of deze aangeboden hulp op aanvraag gebeurt en vrijwillig is. Stel er is een zwangere die als risicofactor bestempeld kan worden en ze heeft geen behoefte aan hulp. Wordt ze dan gedwongen tot hulp? Hoe gaat dit in zijn werk?
Jammer te lezen dat, ondanks alle inspanningen, toch het aantal sterfgevallen gelijk is gebleven. Het kan zijn, zoals het college schrijft dat de inspanningen wel degelijk effect hebben gehad, omdat wellicht het aantal anders wel hoger was geweest. Dit lijkt ons echter niet een logische verklaring. Of is het zo dat je standaard elk jaar zo een forse een toename ziet? En hoe is het dan te verklaren in vergelijking met andere Nederlandse steden?
Bespreekpunt pvda:
De uitslagen van onderzoeken worden nog geduid lezen we. Wij zijn erg benieuwd naar de uitslag hiervan. We hadden de informatie graag al gehad en zijn benieuwd wanneer we deze kunnen verwachten. Wij zijn het zeker met de pvda eens dat we meer duidelijkheid hadden mogen verwachten in deze brief.
De aandacht wordt verlegd van perinatale sterfte naar het bevorderen van een gezonde zwangerschap en gezonde start. Dit is natuurlijk ook erg belangrijk. Wij zijn geen medici maar denken inderdaad ook dat rookgedrag van de moeder van invloed zijn op het sterftecijfer. Wij zijn inderdaad ook benieuwd welke concrete stappen ondernomen gaan worden voor een gezonde zwangerschap en een gezonde start.
Door uitvoerig te monitoren en te sturen denkt het college dat ze het sterftecijfer kunnen laten dalen. Wij zouden ook graag een concreet voorbeeld zien en te horen krijgen wat er nu specifiek gemonitord gaat worden en hoe dit verwacht te gaan uitpakken.
Wij zijn het eens met het voorstel om voor maart 2016 een plan van aanpak te hebben met concrete plannen, doelen en activiteiten.
Interessant voor jou
Woordvoering raad 25 november
Lees verderWoordvoering Financiën en Veiligheid 2 december
Lees verder