Woordvoering raad 25 november
A Grenscorrectie Meerstad
In principe vindt de PvdD de grenscorrectie een goede en duidelijke keuze. Toch hebben we een paar opmerkingen erover die ik nog graag wil aanstippen.
Wij hopen dat de gemeente op een sociale manier omgaat met de nieuwe Stadjers, en dat zij niet ineens een enorm hoog bedrag moeten betalen voor niets meer dan wat zij vroeger kregen. Hier hangt ook een heet hangijzer voor onze partij mee samen, de hondenbelasting.
De PvdD is, zoals men weet, tegen het heffen van hondenbelasting. In Slochteren wordt geen hondenbelasting geïnd en dit juichen wij toe. Erg graag zien wij dat ook de gemeente Groningen dit vooruitstrevende systeem overneemt.
Wij zijn dus niet, voor de duidelijkheid, per se voor een langzame overgangsregeling voor de hondenbezitters uit Slochteren die straks onder onze gemeente vallen. Dat zij langzaamaan onze aburd hoge tarief gaan betalen maar voor een algehele afschaffing van de hondenbelasting in de gemeente Groningen. Dat we nu niet zomaar in een motie de hondenbelasting ongedaan krijgen gaat niet lukken, daarom gaan we ons bezig houden met een initiatiefvoorstel waarbij we willen proberen een nieuw model in te voeren voor alle stadjers..
B Plan schuldhulpverlening
Helaas zien we tegenwoordig steeds meer mensen met schulden. Schulden werken verlammend op de betrokken persoon zelf en op de samenleving. Alleen al daarom vinden wij schuldhulpverlening uiterst belangrijk. Wij zijn voor een vroegtijdige signalering en een voortijdig ingrijpen om erger te voorkomen en mensen ondersteuning te kunnen geven om uit financiële problemen te komen. Dit kan door een schuldhulpverleningsplan.
Het plan voorziet in vroegtijdig optreden en stimuleert samenwerking met verschillende betrokken instanties. Daar zijn wij het mee eens.
Echter lijkt het zo dat schulden tegenwoordig ook voor velen een markt op zich is geworden. Incasso bureaus die middels incassokosten de schulden nog verder opdrijven en commerciële organisaties die hulpverlening trajecten aanbieden waardoor mensen nog dieper in de problemen komen. Dit vinden wij van de zotte . Je kan en mag wat ons betreft niet over de rug van de medemens zo je eigen zakken vullen.
Het schuld hulpverleningsplan zou ook dit voor een deel kunnen oplossen. Door de WIJ teams serieus en kundig te scholen kan er juist door mensen uit de buurt of omgeving hulp geboden worden (op welke manier dan ook.
Wij missen in het voorstel echter een duidelijk plan van aanpak voor de incassobureaus.
Het is natuurlijk zo dat door snel ingrijpen verdere incassokosten worden voorkomen, maar daar blijft het wat ons betreft niet bij. De wachttijden voor hulp (directe nood of iets minder noodzakelijk) moeten absoluut kort zijn, op de eerste plaats, om verdere schulden te voorkomen. Hoe dieper mensen wegzakken hoe moeilijker het wordt hen eruit te trekken.
Goed is dat in het plan de focus ligt op kinderen. Het is goed om dergelijke problemen al zo jong mogelijk aan te pakken. Het lijkt ons, zeker wat betreft deze doelgroep niet wenselijk een vergoeding te vragen voor budgethulp. Het is ons überhaupt niet duidelijk wanneer hulp nog gratis is en wanneer er voor betaald moet worden. Wij zijn voor kosteloze hulp in dezen, gezien de doelgroep en om de commerciële bureaus buiten de deur te houden.
Huisvesting onderwijs
In 2020 zouden de nieuwe gebouwen al energieneutraal moeten zijn, erg goed. En ja dit zorgt nu voor hogere bouwkosten. Maar verdient zich terug. Hoe moeilijk kan het zijn? Maar voor de gemeente levert het niks op. Want de gemeente verdient niet terug door lagere energiekosten.
Maar is het uberhaupt niet belangrijk om meer energie te besparen? Zeker wanneer we energieneutraal willen worden? Of is het niet mogelijk een soort leensysteem te maken waarin wij de scholen een lening verstrekken voor de duurdere bouwplannen en deze scholen ons dit terugbetalen door hun besparing op de kosten?
Interessant voor jou
Woordvoering Onderwijs & Welzijn 18 november
Lees verderWoordvoering Onderwijs & Welzijn 2 december
Lees verder