Woord­voering Meer­ja­ren­pro­gramma aard­be­ving­be­stendig en kansrijk Groningen


18 november 2015

Als we de bijlage lezen dan zien we vooral veel wantrouwen. Bewoners voelen zich niet gehoord en twijfelen erg aan de onafhankelijkheid die vaak genoemd wordt in het programma.

Wij sluiten ons bij het college aan in de zin dat schadevergoedingen sneller bij inwoners moeten gebeuren. Ook zou een onafhankelijke arbiter en loket voor bewoners goed zijn. Wel vragen wij ons af hoe onafhankelijk deze zijn, gezien dat de NAM hierin verwikkelt is… Juist om deze redenen is het CVW (Centrum voor Veilig Wonen) in opspraak gekomen, omdat ze nauwe banden onderhouden met de NAM en de Shell (http://www.dvhn.nl/aardbevingen/anieuws/cvw-is-niet-onafhankelijk-12194793.html).

In het meerjarenprogramma wordt gesproken over compliance-management en systeemtoezicht, zodat taken omtrent Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving gestoormlijnder verlopen tussen het Centrum voor Veilig Wonen en de gemeenten. Gemeentes zouden dan nog slechts steeksproefgewijs hoeven te controleren of het CVW de VTH taken goed uitvoert. Aangezien er getwijfeld wordt aan de onafhankelijkheid van het CVW, kan gesteld worden dat de schadeveroorzaker, de NAM, zo taken van vergunningverlening, toezicht en handhaving toegeschoven wordt en ook wellicht privacy gevoelige gegevens.
Zou het niet beter zijn om dit soort organisaties echt los te koppelen van de NAM? Hoe denkt de wethouder hierover?

Verder spreekt het college van Gelijke monniken, gelijke kappen, wat volgens ons ook een fair uitgangspunt is. Het maakt niet uit waar je woont, als je schade hebt door de aardbevingen dan moet je een vergoeding krijgen. Van de NAM.
Beter nog, wij vinden dat het boren teruggedraaid moet worden en we zijn blij dat het college dit nog noemt in de laatste alinea, al is dit in de woorden van de NCG. Alleen versterken en niks doen aan de winning kan inderdaad niet! Dus wij horen dan ook graag hoe het college wat wil doen aan de gaswinning zelf, en niet alleen aan het tegengaan van de gevolgen hiervan?

We hebben al geconstateerd dat op huidige wijze de doelstelling om in 2035 energieneutraal te zijn als gemeente, niet worden gehaald en dat het college zoekt naar manieren waarop deze doelstelling wel gehaald kan worden. De aardgasafhankelijkheid, zorgt sinds de vondst van aardgas in Groningen, in toenemende mate voor problemen, onder andere in de Stad. We weten allen dat deze problemen alleen verminderen wanneer de winning van aardgas vermindert en deze vermindering alleen te bewerkstelligen is wanneer de behoefte aan aardgas afneemt.

Vergeet niet dat we ooit aardgasonafhankelijk waren en dat het mogelijk is om, zoals we ooit aardgasafhankelijk werden, ook weer aardgasonafhankelijk kunnen, nee MOETEN worden, zodat de boringen en daarmee de aardbevingen zo snel mogelijk kunnen stoppen.

In de aanloop naar de klimaattop in Parijs wordt het steeds duidelijker dat het niet goed komt met het klimaat als we op deze wijze doorgaan. En ja, ook Groningen, hoe klein ook, kan een verschil hierin maken. Wij hebben meerdere keren aangegeven dat wij vinden dat wij hierin het goede voorbeeld moeten geven; Aardgas onafhankelijk worden en de rest van de wereld laten zien dat het kan! Dan moeten er wel grotere stappen gemaakt worden. Er is immers een motie van ons aangenomen die stelt dat “Binnen het beleidsveld energie, ontwikkelingen die aardgasonafhankelijkheid stimuleren prioriteit te geven en dat we In overleg gaan met lokale partners om te onderzoeken hoe aardgasonafhankelijkheid zoveel mogelijk kan worden bewerkstelligd in de gemeente. “

Dit lijkt ons zo’n moment. Dus graag een reactie van het college.

Interessant voor jou

Woordvoering Werk & Inkomen 18 november

Lees verder

Woordvoering Beheer & Verkeer 18 november

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer