Woord­voering Beheer & Verkeer 18 november


18 november 2015

B1 Energiebesparing bij particulieren

Enorme Dank aan wout veldstra voor de heldere en duidelijke presentatie

Belang van energiebesparing

De gemeente heeft. Zeker met het voornemen om in 2035 energieneutraal te zijn een belangrijke taak in het stimuleren en faciliteren van energiebesparing bij particulieren. De inzet van deze partciculieren is zeker noodzakelijk om de doelstelling te behalen.

Klantreis in 7 stappen tot investering, goed en duidelijk.

Goed dat er in de wijken Selwerd en Lewenborg voor 500 minima huishoudens advies wordt gegeven hoe je energie kunt besparen.

Moties: jammer dat het college toch weinig invulling lijkt te gaan geven aan de motie vernieuwing duurzaamheidspromotie. Wij geloven ook zeker dat het lastig is, de leadvergoeding, administratief en om te monitoren, maar wij zijn van mening dat het hoe dan ook toch wel de moeite waard is. Omdat mensen voor een vergoeding (ook al is deze klein) toch sneller “reclame” maken bij anderen en hun omgeving zullen pushen dit ook te doen. Zo krijg je, naar ons idee, een enorm positief domino-effect waarbij elk steentje meer dan één volgend steentje raakt.

Wat betreft verder de bespreekpunten Gl en D66:
Zoals wij ook al eerder hebben aangeven zijn wij natuurlijk enthousiast over de plannen om in 2035 energieneutraal te zijn (al blijven wij ook denken dat het eerder kan), maar vinden wij inderdaad niet dat het college met deze ambitie heel erg actief naar buiten treedt. Dat kan zeker actiever zodat meer mensen bekend raken met de ambitie.

Wij zijn het met GL en D66 eens dat de gemeente ernaar zou moeten streven om bewonersinitiatieven aan te jagen en uit te breiden en zeker ook kennisuitwisseling tussen bewoners te faciliteren.

B2 Kinderboerderij Stadspark

Kinderboerderijen zouden een mooi iets kunnen zijn waar dieren blij leven en kinderen en volwassenen in contact kunnen komen met verschillende soorten dieren. De kinderboerderij zou een educatieve functie kunnen hebben als kinderen er leren hoe ze met dieren moeten omgaan. Maar het welzijn van de gehouden dieren is vaak beneden de maat. Daarom moeten er sowieso strengere wettelijke eisen komen voor het welzijn van dieren in kinderboerderijen. Kinderboerderijen moeten hun dieren goed huisvesten en verzorgen, passend bij het natuurlijke gedrag van elk betreffende diersoort. Dat betekent bijvoorbeeld dat dieren voldoende ruimte hebben, dat sociale dieren in groepen worden gehouden en dat er alleen diersoorten worden gehouden die naar hun aard geschikt zijn voor een kinderboerderij. Vaak wordt er door kinderboerderijen gefokt met de dieren om in het voorjaar jonge dieren te hebben. overige dieren?

Zij moeten aan het einde van de zomer weg van de kinderboerderij en komen dan vaak in de handel terecht. Daarom moet er een strenger fokbeleid voor kinderboerderijen komen, waarbij dieren die op de kinderboerderij worden geboren, niet langer naar de slacht worden afgevoerd.

Wat betreft de kinderboerderij in het stadspark an sich. Wij lezen dat het niet geprivatiseerd kan worden omdat de stallen vergaand gemoderniseerd worden om aan de huidige veterinaire eisen voor het houden van dieren te voldoen. Dus dit lijkt niet mogelijk en het is voordeliger te blijven bij de huidige exploitatie. Maar hoe rijmt het college dit? Er moet toch ook, zelfs als het geëxploiteerd blijft, worden voldaan aan de huidige veterinaire eisen? Of trekt de gemeente de handen er zo heel makkelijk vanaf? We lezen dat momenteel alleen de hoogst nodige ingrepen worden gedaan. Natuurlijk snappen wij dat je geen geld steekt in iets wat hoogstwaarschijnlijk gaat verdwijnen. Maar om de veterinaire eisen dan maar te laten vinden wij ronduit schokkend. Natuurlijk vinden wij, dat je over de rug van dieren niet kan en mag besparen op de veiligheidseisen.

Wat betreft het gebruik van de dieren voor Terra, in de zogenaamde stadsschuur. Ook daar wringt qua woordkeuze al de schoen. Dieren als gebruiksvoorwerpen, dat stuit ons tegen de borst. Dieren bestaan op zich en hebben eigen rechten, zij bestaan natuurlijk niet of niet alleen voor het gebruik door de mens. Wij zijn er in eerste instantie geen voorstander vaan.

Het inzetten van de dieren in een natuurlijk kenniscentrum is ideaal. Mensen/studenten kunnen leren van dieren, wie zij zijn en wat zij doen.

Maar het is ons niet duidelijk. Wat gaan de leerlingen leren bij Terra? Gaan ze leren dat het normaal is om dieren gevangen te houden en te gebruiken voor je eigen doeleinden?

Ons is ter ore gekomen dat de dieren bij Terra voor de praktijkdoeleinden teveel worden belast. Dieren worden bekeken als lesmateriaal. En dat terwijl een dier natuurlijk veel meer is dan lesmateriaal. Wij vragen van het college, dat meent dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben, een meer betrokken houding tegenover de aangaande dieren en hun welzijn.

Nog wat vragen: Wat doe je met oudere dier? Wordt deze afgeschreven? Linea recta naar het slachthuis? Of is een alternatief mogelijk? Wij gaan graag in gesprek over de mogelijkheden.

Bestaan van opvangcentra, zogenaamde sanctuaries, waar oude en of afgeschreven dieren opgevangen worden. Is het niet mogelijk zoiets te realiseren? Dan snijdt het mes immers aan twee kanten. Dieren die afgeschreven zijn, die tussen wal en schip vallen (en geloof me dat zijn er ontzettend veel) krijgen een plek, een veilig thuis en leerlingen hebben dankbare dieren waarmee ze kunnen oefenen en trainen. Nogmaals, er is veel kennis aanwezig en we denken graag mee over de mogelijkheden.

Nog wat vragen:
En is bekend hoe vaak per dag of per week een dier door hoeveel handen gaat? En welke handelingen zullen worden verricht met de dieren? En kan het college (of Terra) bewijzen hoe de voorziening voor een optimaal leven voor de dieren gewaarborgd wordt? Graag een reactie van de wethouder.

Wij vinden dat een dier moet kunnen zijn wie hij is.

Het Free cafe stadspark: Wij kennen het Free Cafe al langer, en kunnen niks anders dan lovend zijn over dit initiatief. Het eten wat wordt verzorgd is bijna volledig plantaardig en gaat voedselverspilling tegen; omdat de ingrediënten anders weggegooid zouden worden. Als je in het Free Cafe in Tuin in de Stad komt, word je verwelkomd door een uiteenlopend gezelschap; van minerva studenten, tot daklozen, van gezinnen tot ouderen tot mensen met een beperking: alles loopt er rond en kan iets bijdragen! Dit is ook duidelijk, doordat het initiatief alleen door vrijwilligers staande wordt gehouden, die het nu ook voortzetten in Tuin in de Stad. Dit getuigt van pure, echte binding met de Free Cafe. Deze mensen houden echt vast aan hun idealen! En dat juichen wij van harte toe.
De ontwerpen voor de Free Cafe stadspark bij het basketbalveld vinden we prachtig. Wij zullen ons zeker aansluiten aan de bouw van deze nieuwe utopia in onze stad.

B3 Herinrichting Boterdiep (aanvraag aanvullend krediet)

Niet meer ter sprake gekomen.

Interessant voor jou

Woordvoering Meerjarenprogramma aardbevingbestendig en kansrijk Groningen

Lees verder

Woordvoering Onderwijs & Welzijn 18 november

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer