Onderwijs en Welzijn 7 oktober 2015


10 oktober 2015

B1 Kadernota Cultuur

Onze complimenten voor de nota. Minder regeldruk voor het veld, goed. Veel inspraak, goed.
Kunst voor iedereen: maar niet alle kunst voor iedereen? Lagere inkomens Groninger Museum.
Of voldaan zodra iedere burger maar ergens in de buurt iets van kunst kan zien?
En naar schooltoneel ipv mogelijk gemaakt een stuk in de Stadschouwburg
Het punt Kunst over grenzen heen: goed voornemen.
Ruimte voor vernieuwing, goed punt. Ook de flexibiliteit in het budget, zodat je onderweg kunt aansluiten bij goede projecten. Wel hopen wij dat deze gewenste flexibiliteit niet ten koste gaat voor de financiering voor al bestaande projecten ten tijde van deze nota. Wat zal de verhouding zijn van de flexbiliteit ten opzichte van het geheel?
Veel aandacht voor Cultuuronderwijs goed, draagt bij brede ontwikkeling
Cultuur inzetten bij healty ageing een geweldig inititatief. Culturele instellingen gaan worden uitgedaagd om hun waarde voor het bredere sociale domein te bewijzen. Wordt dit een eis, of enkel een uitdaging? Want anders loop je het risico dat de instelling het niet zal doen en de ouderen er dus niet mee geholpen zijn.

B2 Meerjarenprogramma 'Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat'

Risico van min 3 miljoen. Waarop wordt het budget in eerste instantie gebaseerd? Wordt er gerekend dat de aanvraag elk jaar hetzelfde is? Nu zijn er meer aanvragen van jeugdigen. Wat zou erachter kunnen zitten en had dit niet van te voren bedacht kunnen worden?
De inwoner staat in deze nota centraal, dit vinden we in principe goed.
Zelfredzaamheidmatrix: We vinden het goed dat er gericht worden op zelfredzaamheid. Het is voor mensen prettig om zelfredzaam te zijn. Er wordt samen met de inwoner gekeken naar de passende oplossing. In principe vinden we dit erg goed, maar het kan wringen. Hoeveel ruimte is er procentueel voor de inwoner zelf?
Bepalen Menzis en gemeentelijke WMO de grenzen? Wij vragen ons af of dit een eerlijke opgave zal zijn, omdat de gemeente en Menzis immers ook zelf belangen hebben. Voor hen worden kosten bespaard. Hiermee verwordt het begeleid wonen omgetoverd tot een economische zaak ipv een sociaal betrokken zaak.

B3 Rapportage HH1-gesprekken + beantwoording schriftelijke vragen

Dank aan de insprekers, wij delen veelal hun zorgen.
Praktische vraag: 1.66 uur minder hulp per week. Op gemiddeld hoeveel uur is dit?
We vinden het goed dat als de situatie totaal anders is dan verwacht, er een nieuwe afspraak word gepland.
Banenverlies TSN 350 banen, ook door toelage HH nog verlies banen.
Beantwoording vragen SP:
Vraag 1: Over het aantal ontslagen en dat TSN in mei 2015 heeft aangegeven dat er geen ontslagen zouden vallen. We vinden de beantwoording van het college een beetje flauwtjes, als er wordt gezegd dat ze niet hebben gezegd dat er in de toekomst geen ontslagen zouden vallen. Het college moet toch ook beseffen dat als er naar ontslagen gevraagd wordt, het niet enkel om de dag en wellicht de week na het ontvangen van de vragen geldt.
Bespreekpunten SP: Wij delen de zorgen van de SP en wij als de Partij voor de Dieren pakken graag met de SP de handschoen op om samen naar de mogelijkheden te kijken.

Interessant voor jou

Woordvoering Ruimte & Wonen 7 oktober 2015

Lees verder

Woordvoering Werk & Inkomen 14 oktober 2015

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer