Financiën & Veiligheid 7 oktober 2015


7 oktober 2015


B1 Achtergronden project Yantai (memo burgemeester 14 september 2015)
Het is de RUG gelukt om met de Chinese overheid, de Agrarische Universiteit van China en de lokale overheid van Yantai, een overeenkomst te bereiken om een campus op te zetten. Dit is een mooie mogelijkheid voor de landen om kennis uit te wisselen en voor de studenten van beide landen om andere culturen te ontdekken. De gemeente wil hierbij aansluiten door een samenwerkingsverband, zonder financiële gevolgen, met Yantai aan te gaan. Toch zitten hier wel degelijk enige financiële kantjes aan. Niet dat het ons wat kost maar wellicht dat het iets oplevert. In het Financieel Dagblad is eerder dit jaar een artikel verschenen over Friesland Campina die al eerder een samenwerkingsverband met de RUG en de China Agricultural University (CAU) is aangegaan. Daar sluiten we ons nu wellicht ook bij aan.
Volgens het FD verwacht het Nederlands zuivelconcern FrieslandCampina dit jaar meer dan €1miljard omzet te halen in China. Met kenniscentra en joint ventures probeert Campina zijn positie in de Chinese markt te versterken. Volgens dit artikel van april dit jaar is het de bedoeling de melkveehouderij in China te intensiveren en winsten te boeken uit de melkproductie. Het moge geen verrassing heten, dat we als partij geen voorstander zijn van intensivering van de melkveehouderij. Niet in ons land en niet in een ander land.
Het houden van enorme veestapels ten behoeve van winst zorgt voor honger en malaise elders in de wereld. Deze veestapels moeten gevoed worden, -vaak ten koste van de bevolking van het land waar het veevoeder wordt geproduceerd- en daar bij zorgt dit voor een enorme co2 ontwikkeling. Dit allemaal om een Aziatische markt, waarvan bekend is dat 90% van de bevolking aan een lactose allergie lijdt, aan de melk te krijgen. Als dit ook achter een dergelijk samenwerkingsverband steekt, een samenwerkingsverband waar overigens zowel de U-Raad als de Gemeenteraad over een gebrek aan informatie klaagt, dan zeggen wij hier wellicht nee tegen. Wij zijn het dan ook met het punt van de SP eens dat een samenwerkingsverband als dit aan de raad met alle mogelijke transparantie voorgelegd dient te worden.

B2 HRM en organisatieontwikkelingen (collegebrief 16 september 2015)
- Jobcarving
Jobcarving wordt opgepakt binnen de organisatie, maar een groter aantal mensen moeten
geplaatst worden op de plekken die vrijkomen. Jobcarving is een goed middel om op door te zetten, maar we moeten ook onder ogen zien dat het aantal plaatsingen beperkt is. Wij denken dat het belangrijk is dat de organisatie dit gegeven ook beter naar de raad toe moet communiceren.
- Vrouwen
We vinden het positief dat er een goede verdeling man/vrouw binnen de organisatie is. Nog een stap die genomen moet worden is, meer vrouwen om strategische/hogere functies te krijgen. Om een goede vergelijking te krijgen missen we in de gegevens va het aantal mannen in hogere functies. Dan kunnen we beter opmerken of er op dit punt vooruitgang geboekt wordt.
-Jongeren generatiepact
Het generatie pact blijkt nog niet een heel groot succes te zijn. Er is tijdens de bijeenkomst ook gesproken oer het aanpassen van de voorwaarden. Dit geeft echter het probleem dat je de regels tijdens het spel om het zo te noemen verandert. Dus dat mensen die nu reeds zijn uitgestroomd, ook eventuele verbeterde voorwaarden van toepassing zou moeten zijn. Wij vragen ons echter af of het generatiepact wel een oplossing is. Er is binnen de organisatie op korte termijn een hoog natuurlijk verloop van mensen die met pensioen gaan. In de de reorganisatie missen we een insteek op dit gegeven. Hoe sluit je de inloop van jongeren en uitloop van ouderen die met pensioen gaan goed op elkaar aan? Is het mogelijk dat het college hier beter op in gaat zetten.
-Ict outsourcing
Op de bijeenkomst op 23 september heb ik verontrustende geluiden gehoord van mensen die nu in zeer een onzekere positie zitten. Dit gaat bijvoorbeeld om functioneel beheerders. In het verleden zijn zij met een verandering meegegaan. De verandering van digitalisering, de opkomst van internet en zij hebben hun functie binnen de organisatie daarop aangepast - een stap genomen in een veranderde wereld. Dit kost deze mensen nu waar schijnlijk hun baan. Mogelijk dat ze met een eventuele aanbesteding zullen worden mee verscheept naar een grote ICT organisatie. Waarvan bekend is dat je standplaats hoogst mogelijk niet meer Groningen zal zijn en je moet gaan reizen en of verhuizen. Mij is ter ore gekomen dat deze onzekerheid nu bij ongeveer 90 mensen speelt.
Graag horen we van het college van zij doet om de onzekerheid bij deze mensen weg te nemen en hierbij meeweegt dat onder deze mensen mensen zijn die voor zichzelf geen toekomst zien weggelegd bij een grote ICT organisatie.

Interessant voor jou

Raadsvergadering 30 september 2015

Lees verder

Woordvoering Ruimte & Wonen 7 oktober 2015

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer