Mart­i­ni­plaza


14 mei 2014

De accountant PricewaterhouseCoopers is de huisaccountant sinds de privatisering in 2001. Elk jaar heeft de PwC goedkeurende verklaringen afgegeven, tot 2013. Toen bleek dat bij de privatisering vaste activa waren gewaardeerd op nieuwwaarde terwijl ze uit 1969 stammen. Hoe zit het met het vertrouwen in PwC?

Hoe kan het dat als een organisatie ergens een potje van maakt, de gemeente komt opdraven om de financiële gaten te dekken?
Bekijk in het onderzoek vooral ook de mogelijkheid om op die locatie te blijven. Geen behoefte aan een nieuw megaproject als het Forum. In het centrum zijn al twee grote culturele instellingen, Oosterpoort en Stadsschouwburg.

Ad 1. De wethouder zegt dat hij volgende week een gesprek heeft met PwC. De raad zal op de hoogte worden gehouden. Informeel zei de ambtenaar tijdens de latere rondleiding in Martiniplaza dat accountantsbureaus zichzelf zo hebben ingedekt dat er ze niet aansprakelijk kunnen worden gehouden.

Ad 2. Tijdens de rondleiding is hier op ingegaan. Martiniplaza heeft altijd gedeeltelijk onderhoud betaald, maar draait de laatste jaren met verlies. Tot nu toe heeft de raad uitgesproken dat faillissement geen gewenste optie is. De wethouder wil in het onderzoek ook meenemen hoe we in deze situatie zijn verzeild geraakt.

Ad 3. De wethouder wil het beeld wegnemen dat er aangestuurd wordt op nieuwbouw. In het onderzoek wordt eerst gekeken welke functies we in de stad willen (grote evenementen, beurzen, etc.); daarna op welke locatie dat zou moeten. Tijdens de rondleiding maakte de ambtenaar een vergelijking met het Forum: bij Het Forum werd eerst een gebouw gebouwd en vervolgens gekeken wat er mee moeten; hier wordt eerst gekeken wat we willen, en daarna besloten wat en waar.

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer