Cie Ruimte en Wonen, Struc­tuur­visie


6 februari 2013

Gericht op de behoeftes van stadjers en met oog voor de omgeving: de visie slaat hiermee wat ons betreft alvast een goede richting in. De samenwerking die in deze visie heel bewust opgezocht wordt, spreekt ons erg aan. Want samen bereik je nu eenmaal meer. Ook is het zeer positief dat de startersleningen opnieuw verstrekt zullen worden.

De economische situatie is nog wat nadeliger, dan bij de vorige structuurvisie en bovendien hebben we te maken met gewijzigde wetgeving.

Het een idee is genoemd, om als gemeente als een soort projectontwikkelaar op te treden, om de projecten aan de loop te houden. Wij zijn hier niet onverdeeld enthousiast over. Is het niet beter om te bekijken waarom projecten blijven liggen en eventueel externe projectontwikkelaars te enthousiasmeren in plaats van zelf weer risico’s in huis te halen? Daarnaast zijn we benieuwd wat de Wethouder beperkte financiële risico`s vindt?

Zo’n energiebesparingsplatform vinden wij een zeer goede en in deze tijd passende ontwikkeling. En een duurzaamheidsfonds klinkt al net zo spannend en we zijn dan ook benieuwd naar de verdere ontwikkeling hiervan. Toen lazen we dat er ambitieuze afspraken gemaakt zijn met woningcorporaties over energiebesparing in corporatieve woningen. Het doel zelf vinden wij echter wat vaag; over 12 jaar moeten woningen lage energielasten hebben en een gezond en comfortabel binnenmilieu. Wat zijn lage energielasten? Het Informatiepunt Duurzaam Bouwen trof te weinig bezoekers. Heeft de Wethouder een idee waar dit door komt? Is dit een gebrek aan belangstelling, of meer een gebrek aan bekendheid?

Uit het onderzoek Woonmilieus in de Stad blijkt dat de behoefte aan groen sterk aanwezig is bij de stadjers. Onderzoek van TEEB toonde onlangs de positieve economische waarde van groen; wat voor Groningen in de miljoenen kan lopen door besparing op zorg- en verzuimkosten. Over groen in de stad wordt ons inziens verder weinig concreets genoemd. Graag zou ik horen van de Wethouder in hoeverre de behoefte aan groen wordt verwerkt in de wijken die genoemd zijn in het kader van Woonmilieus in de Stad?

De doelgroepen blijven hetzelfde; jongeren, gezinnen met kinderen en ouderen. Iedereen dus, behalve stadjers van middelbare leeftijd zonder kinderen, overigens een snelgroeiende groep. Uiteraard begrijpen wij dat deze doelgroepen gekozen zijn omdat zij speciale behoeftes hebben in de stad, maar mogelijk kan het in de tekst wat genuanceerder gebracht worden.

Ouderen zoveel mogelijk zelfstandig laten wonen in kwalitatief goed op hun behoeften aangepaste woningen, dat zijn zaken waar wij wel vrolijk van worden. Wie wil er nu vrijwillig een verpleegtehuis in? Bovendien is het gunstiger wanneer ouderen langer zelfstandig kunnen wonen met de nieuwe wetgeving. Volgens recent onderzoek zijn ouderen dè doelgroep voor de vrije sectorhuur; waar een sterk groeiende markt voor is.

Complimenten voor de woningcorporaties en het college voor hun inzet om toch te blijven investeren in jongerenhuisvesting. Bij niet te legaliseren illegale kamerverhuur, krijgen studenten voldoende tijd om een nieuwe woonplek te vinden. Wat is de termijn in dit geval?

Jammer dat samenwerking met de zorgpartijen spaak is gelopen. We hopen op een positieve doorstart met een nieuwe samenwerking. De zorgkaart wonen is overigens niet te bereiken via de url die in het stuk staat.

Interessant voor jou

Cie Ruimte en Wonen, Grex Meerstad 2013

Lees verder

Jongerenhuisvesting

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer