Voor­jaarsnota 2011


29 juni 2011

De Partij voor de Dieren is blij met de overwinning van gisteren. Het gaat er niet alleen om dat er nu een verbod is op onverdoofd ritueel slachten, we zijn ook blij dat de discussie hierover zo breed gevoerd is. In die discussie is veelvuldig gepraat over het leven van dieren voor de slacht, wat vooral in de vee-industrie miserabel is. De Partij voor de Dieren zal zich altijd blijven inzetten om deze misstanden uit de wereld te helpen.
In Groningen hebben we voornamelijk andere zaken waar we ons op gemeentelijk nivo mee bezig houden. In deze woordvoering zullen we een aantal aspecten uitlichten waarvan we denken dat die aandacht behoeven.


De Partij voor de Dieren vindt het jammer dat in de politiek de financiën zo’n centrale rol spelen. Bij het vormgeven van beleid zouden lange termijn belangen op het gebied van natuurbehoud en welzijn voor mens en dier eigenlijk een belangrijkere rol moeten spelen. Geld was oorspronkelijk een hulpmiddel, het resultaat van het feit dat mensen behoefte hadden aan een ruilmiddel om producten en diensten tegen elkaar te kunnen afwegen. Tegenwoordig heeft geld een allesoverheersende rol gekregen in onze maatschappij. Niet alleen sneuvelt natuur en lijden dieren ten gunste van de financiële belangen, ook zitten bijvoorbeeld mensen op de bank die graag een rol zouden spelen in de zorg, simpelweg, omdat er geen geld is om hen te betalen. Wij hebben geen pasklaar plan om dit probleem op te lossen. Maar het lijkt ons belangrijk het zo nu en dan wel eens te benoemen.

In hoeverre is het eigenlijk legitiem of verantwoord te noemen verder te gaan met het leegvissen van de oceanen, terwijl steeds meer onderzoeken uitwijzen dat met dit vistempo 80% van alle vissoorten vóór 2050 is uitgestorven? Biodiversiteit, zowel onder water als op het land, is voor mensen van levensbelang. Het gaat dan om zaken als de natuurlijke zuiverende functie van water of het evenwicht binnen ecosystemen. Dat dit evenwicht in de oceanen weg is, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat er steeds meer en steeds grotere kwallenzwermen door de oceanen drijven. Een ander fenomeen is dat van de bijensterfte. Einstein zei ooit dat als de bijen zouden uitsterven, de mensen binnen vier jaar zouden volgen. Bijen hebben namelijk een zeer belangrijke rol in de mondiale voedselproductie. Weet u nog, de bloemetjes en de bijtjes… bijen verstuiven bloemzaadjes. In China zijn er al hele stukken waar mensen gewassen met de hand moeten verstuiven. Mondiale problemen, waar we met ons allen de schouders onder moeten zetten. Het is de agrarische monocultuur die veel insecten en bijen parten speelt, naast andere zaken zoals vervuiling (bijvoorbeeld pesticides, insecticides). (Ook wel genoemd: straling). Daarom zouden wij graag zien dat op braakliggende terreinen wilde bloemen worden gezaaid. Wij dienen dan ook samen met het CDA en Groenlinks een motie in om de omstandigheden voor bijen in de gemeente Groningen te verbeteren. (MOTIE AANGENOMEN)

De Partij voor de Dieren wil daarom bewustwording stimuleren op het gebied van duurzaamheid millieuproblematiek en dierenwelzijnsaspecten.


De Partij voor de Dieren vindt het jammer en onwenselijk dat het Duurzaamheidscentrum in Groningen niet goed van de grond is gekomen. Reeds bij de start is er geprobeerd andere maatschappelijke organisaties in dit duurzaamheidscentrum kantoor te laten houden. Dat is helaas niet gelukt. Op deze wijze zouden er altijd mensen rondlopen, die geïnteresseerden zouden kunnen helpen. Het centrum had dan meer geleefd. Alhoewel de huidige lokatie niet zo slecht is, is het eigenlijk wat te klein om echt tot leven te kunnen komen en weinig meer dan een vergaarbak van folders over met name duurzaam bouwen en voor de hand liggende, alhoewel nuttige, vormen van energiebesparing.


Een niet lopend, onderbemand en ondergefinancierd duurzaamheidscentrum in de Duurzaamste Stad van Nederland? Dat kan natuurlijk niet! Daarom heeft de Partij voor de Dieren een oplossing bedacht.
In januari is het Masterplan Groningen Energieneutraal door de raad geaccordeerd. In dit ambitieuze plan is een grote rol voor marktpartijen weggelegd. De gemeente speelt hoofdzakelijk de rol van aanjager, de meeste investeringen zijn voor de markt. Bedrijven zien terecht toekomst in duurzaamheid, dus dat is niet zo’n gekke gedachte. Bij de behandeling van dit Masterplan heeft de raad een motie aangenomen, met als strekking dat de rol van burgerparticipatie erg klein was in het plan. Maar het meekrijgen van burgers om energieneutraal te worden is essentieel! Vraag aan het college: welke stappen zijn ondernomen om het participatieproces rondom GEN op gang te brengen?
Het verwarmen van huizen door aardwarmte is niet zo gek gecompliceerd. Maar het is een stuk ingewikkelder om mensen hun ketel de deur uit te laten doen om voor hun verwarming gebruik te gaan maken van een gemeenschappelijke regeling! Dan moet je een goede manier hebben om producent en consument bij elkaar te brengen. Bij het bespreken van Masterplan Groningen Energieneutraal heeft dhr. Stokman van Grunneger Power hier terecht op gewezen. We moeten ervoor zorgen dat MGE gedragen wordt door de mensen en niet als een topdown concept ergens blijft hangen en uiteindelijk een zachte dood sterft. Het is daarom belangrijk zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties en bedrijven te verbinden aan het duurzaamheidscentrum, want dat zou een belangrijke rol kunnen gaan spelen in het participatieproces van Groningen Energieneutraal. Op die wijze zou het duurzaamheidscentrum een formele rol kunnen gaan spelen. Is het college bereid zich hiervoor in te spannen en concrete stappen te zetten om dit tot uitvoer te brengen? Maatschappelijke clubs als de NMF, maar ook woningbouwcorporaties, FC Groningen en Transition Town zullen zich wellicht dan op een actieve manier willen verbinden aan het DC. Transition Town is een burgerinitiatief, een grassrootsbeweging die overal ter wereld vanuit burgers in steden een beweging tot zelfvoorziening en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen op gang probeert te brengen, met vrij veel succes, ook in Groningen. Onlangs hebben ze een door wethouder Pastoor geopend Repaircafé gehouden. Voor het Repaircafe kan wellicht een mooie definitieve locatie in het Duurzaamheidscentrum kunnen worden gevonden. Duurzaamheid behelst immers niet alleen energietransitie, maar een heel andere manier van omgaan met onze hulpstoffen, zoals het tegengaan van onze wegwerpcultuur.
Eergisteren is naar buiten gekomen dat de gemeente twee dagen geleden een intentieverklaring heeft ondertekend met vele andere partijen om duurzaamheid meer bij het brede publiek te betrekken. “Bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden, belangenorganisaties en sportclubs hebben vandaag in Groningen een unieke samenwerkingsovereenkomst getekend. Onder de noemer 'Samen duurzaam aan de top!' bundelen de partijen komende jaren hun krachten om groene energie te promoten bij het brede publiek en de jeugd te enthousiasmeren voor duurzaamheid en techniek.
Dit is hard nodig gezien de snelstijgende vraag naar kennis, vakmensen en energiespecialisten in Noord-Nederland.” Deze intentie kan middels het opnieuw leven inblazen van het duurzaamheidscentrum nieuw leven in geblazen worden. Wij dienen hiertoe de volgende motie in, samen met D66 en met steun van de SP. (Motie verworpen)


De Partij voor de Dieren zou het liefst zien dat waar mogelijk bij beleidskeuzes zaken als dierenwelzijn en milieu een hoofdrol zouden spelen. Groningen maakt nu met Hoofdstad van de Smaak een duidelijk statement voor het belang van eerlijke voeding: natuurlijk, biologisch en regionaal. De Partij voor de Dieren zou graag zien dat met al deze aandacht voor goede voeding, ook de duurzaamheid van voedsel een rol krijgt toebedeeld. Wij stellen voor dat het college van deze gelegenheid gebruik maakt en lekker eten en duurzaamheid aan elkaar koppelt. Veeteelt is immers de grootste veroorzaker van broeikasgassen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door het promoten van een Meatless Monday. Gent heeft wereldwijd faam verworven door zich als eerste stad op de kaart te zetten met een vleesloze dag: Donderdag Veggiedag. Een Groningese Meatfree Monday campagne kan zich onder andere richten op het aanbod van vegetarische gerechten in kantines van gemeentelijke diensten en bedrijven, vegetarische officiële diners van de gemeente Groningen, afspraken met scholen en universiteiten over het vegetarisch aanbod, samenwerking met de horeca en een specifieke Groningse publiekscampagne.


‘t Gaat er niet om mensen een vleesloze dag op te leggen, maar om het feit dat de gemeente het initiatief omarmt en een enthousiaste rol speelt in de bewustwording rondom de gevolgen van vleesconsumptie. Dit hoort bij duurzaamheid en ook bij Fair Trade, zoals wij in de toekomst nog vaker zullen betogen. Graag zouden wij zien dat het college dit een warm hart toedraagt en een voorstel uitwerkt voor een Meatfree Monday campagne in Groningen. Wij dienen hiertoe een motie in.
(Motie aangenomen)

Om nogmaals te laten zien dat de Partij voor de Dieren er ook een is voor mensen hebben wij nog een motie voor u die niks met dierenwelzijn te maken heeft.
Niet alleen bij de VVD zitten fervente kroeglopers, ook bij de Partij voor de Dieren houden we van een leuke avond in de kroeg op zijn tijd. Zeker in de afgelopen jaren, waarin het verbod op roken bijgedragen heeft aan het genot van het gezellig samenzijn in een horeca gelegenheid.
De Partij voor de Dieren is een groot voorstander van het rook verbod in de horeca en openbare ruimtes, maar wij merken dat daar de laatste tijd de klad wat in is gekomen.


Ook al is het primaire doel van het rookverbod in de horeca werknemers de gelegenheid te geven om in een rookvrije ruimte te werken, het is voor veel klanten ook een positieve ervaring.
Klanten van eenmanscafés zonder personeel hebben soms pech, omdat daar toch gerookt mag blijven worden: immers, geen personeel. In alle andere delen van de horeca, zoals restaurants, cafés met personeel, discotheken en sportkantines, is het rookverbod gewoon van kracht, maar daar bestaat onduidelijkheid over bij zowel personeel als klant.
De luchtkwaliteit in de horeca is verbeterd en rokers hebben meer succesvolle stoppogingen ondernomen in de plekken waar het verbod werd gehandhaafd, zo blijkt uit onderzoeken in opdracht van het vorige kabinet over de effecten van het rookverbod in de horeca. Maar in Groningen wordt het rookverbod eigenlijk niet nageleefd.
Dat is omwille van volksgezondheid al niet wenselijk, maar dit brengt ook oneerlijke concurrentie teweeg voor die horecagelegenheden die zich wel netjes aan de regels houden en dure aanpassingen hebben laten aanbrengen in hun gelegenheden.

Daarom dienen wij een motie in.
(motie aangenomen).

Voorzitter, dank u wel.


2e termijn

Omdat we de meeste respons kregen van de VVD, zullen we in onze tweede termijn daar eerst nog een keer op reageren. De hr van Keulen vroeg zich af wat slagers en supermarkten ervan zouden vinden als de gemeente een Meatfree Monday campagne zou opstarten. Ten eerste is het natuurlijk zo dat als mensen minder vlees eten, ze meer groente of vleesvervangers eten. Slagers kunnen in vleesvervangers gaan investeren. Maar bovenal is het tegenwoordig ook best hip om met je vlees te minderen. Toen Gent haar campagne voor Donderdag Veggiedag lanceerde, was het resultaat wereldwijde publiciteit, met waarschijnlijk als gevolg extra bezoekers van buiten de stad. Wij denken dat het de naam van onze Duurzame stad alleen maar siert als we ons verbinden aan een vegetarische dag.
Afgezien van deze zaken, is vermindering van de vleesproductie natuurlijk erg belangrijk voor onze planeet. Grote delen van oerwouden verdwijnen per dag om plaats te maken voor sojaplantages. Dat is niet alleen doodzonde, zowel uit oogpunt van schoonheid als voor oorspronkelijke bewoners zoals dieren en inheemse volkeren, maar ook een bedreiging van de biodiversiteit. En die biodiversiteit, dat is een voorwaarde voor het leven op aarde. (Je ziet dat ecosystemen in de oceanen nu al totaal ontwricht zijn….grote zwermen kwallen die tot nog meer verstoring leiden)

Opvallend in het betoog van de VVD vonden wij de boodschap mbt de tram. Is het werkelijk zo dat de tram nu de regio niet meer in zal rijden? In dat geval zal de PvdDieren zijn steun heroverwegen. Wij willen hier graag een uitspraak over van het college.

Verder waardering voor het initiatief van CU en GL om het tegengaan van mensenhandel mogelijk te willen blijven maken. Wij zullen die motie van ganser harte steunen.

Tot slot, van weinig partijen ferme uitspraken gehoord over ambities mbt duurzaamheid. Terwijl uitputting van hulpstoffen en een noodzakelijke energietransitie als vaststaand gegeven ad horizon opdoemen. Investeren in duurzaamheid dus! Dat dat ook goed is voor de lokale economie blijkt duidelijk uit de interesse van marktpartijen om een rol te willen spelen in het Masterplan Groningen Energieneutraal.

Wij ondersteunen de vraag van partijen om grote projecten kritisch tegen het licht te houden. Groningen mag zijn sociale en duurzame gezicht niet kwijtraken vanwege investeringen in stenen, asfalt en beton.

Interessant voor jou

Gemeenteraad 25 mei 2011

Lees verder

Gemeenteraad 20 juli 2011

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer