Raadsvergadering: Strategische investeringsagenda
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Dank, voorzitter. In 2009 tourde Claudia de Breij langs Nederlandse theaters met haar voorstelling Hete Vrede. Hierin stelde ze dat de Koude Oorlog wellicht voorbij is, maar dat wat we ervoor in de plaats hebben gekregen niet veel beter is. Vijftien jaar later is de term Hete Vrede helaas nog onverminderd actueel. Zowel letterlijk als figuurlijk. Terwijl 2024 het warmste jaar is dat ooit is gemeten, lopen geopolitieke spanningen verderop en nestelen autocratische regimes zich dieper in het pluche. De gevolgen daarvan merken we ook lokaal. Haat en onverdraagzaamheid in de samenleving nemen toe, ook in Groningen. Kijk bijvoorbeeld naar de drie regenboog bankjes die binnen enkele weken na hun plaatsing al zijn vernield. Kijk naar het toenemende antisemitisme.
We zijn blij dat het CDA en GroenLinks het initiatief hebben genomen om tot een raadsbrede motie te komen. Als Partij voor de Dieren denken we dit reces na over hoe we de eveneens toenemende islamofobie in de samenleving een halt kunnen toeroepen. In Groningen moet je kunnen zijn wie je bent. Vluchtelingen en migranten blijven wat ons betreft, ondanks het nieuwe kabinet, welkom in Groningen. Daarom steunen we van harte de motie van de ChristenUnie om de LVV-voorziening te behouden. Tijdens de debatten over de gemeenterekening uitten we al onze zorgen over het toenemende aantal verkeersslachtoffers. Met het uitvoeringsprogramma Lopen, Fietsen en Verkeersveiligheid worden de komende jaren al veel straten omgebouwd van 50 naar 30 straten.Die aanpak kunnen we met tijdelijke maatregelen versnellen. Daarom dienen wij de ChristenUnie-motie: bloembakken in de straat, snelheid eruit, mede in.
Voorzitter: PVV.
Mevrouw Blauw, PVV: Dank u, voorzitter. Ik hoorde u net wat zeggen over islamofobie. Kunt u zeggen wat dat precies betekent? Ik heb het even nagezocht, want het is al eerder gebruikt, maar volgens mij bestaat dat niet.
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Het is wel tekenend dat de PVV denkt dat islamofobie niet bestaat. Ik zou zeggen: sla er een woordenboek op na. Dat is namelijk gewoon de haat en de angst voor mensen die moslim zijn. Dank, voorzitter. Dan ga ik verder. Die bloembakken die de ChristenUnie voorstelt om de snelheid eruit te halen in de straten zijn ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Wat minder goed is voor de biodiversiteit, is de grote hoeveelheid gif die wordt gebruikt in het land- en tuinbouw. Het aantal vliegende en bestuivende insecten neemt in rap tempo af in Nederland. Als gemeente hebben we daar ook een groter rol in, met alle grote projecten die we ontwikkelen. We planten ontzettend veel nieuw groen aan. Daar zijn we ook trots op.
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Bespoten planten kunnen de gezondheid van mens en dier echter schaden. Daarom dienen we samen met GroenLinks, de SP, Student en Stad, D66 en de Partij voor het Noorden de motie: 'gifvrij, iedereen blij' in. Wat goed is voor dieren, is ook goed voor mensen.
Voorzitter: CDA.
De heer De Haan, CDA: Voorzitter. Een onderdeel van die motie gaat over het oprichten van een gemeentelijke kwekerij. Daar had ik nog wel wat vraagtekens bij. Ik kom zelf bijvoorbeeld geregeld bij kwekerij Brandenbarg. U misschien wel bekend, zeg ik tegen de burgemeester. In onze gemeente heb je een aantal prachtige kwekerijen. Waarom is het nodig om zelf zo'n kwekerij te gaan starten?
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Wij hebben hier natuurlijk technische informatie over ingewonnen. Het blijkt dat het voor grote gemeenten heel lastig is om 100% biologisch en lokaal in te kopen, omdat de markt daar nog niet op is voorbereid. We verwachten aan de ene kant dat door deze stellingname en het kiezen voor deze richting, de markt daar ook in meebeweegt. Aan de andere kant is het natuurlijk ook een mooi project om zelf te ontwikkelen met bijvoorbeeld de sociale werkplaats van iederz. Voorzitter, dan ga ik nu over naar het blokje financiën. Helaas niet met rooskleurige vooruitzichten.
Voorzitter: Nog niet, want u krijgt de eerst een vraag van de ChristenUnie.
De heer Rebergen, ChristenUnie: Ik zou bijna sorry zeggen, de heer Pechler. In de motie staan geen financiële consequenties. Heeft deze motie geen financiële consequenties?
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Die motie is op verschillende manieren uit te voeren. Je kan bijvoorbeeld denken aan het planten van een lager aantal planten en bloembollen. Dan duurt het natuurlijk een jaar langer voordat het vol is. Vorige week hadden we het over anekdotisch bewijs. Ik heb vorig jaar alle tegels uit mijn tuin gehaald en daar planten in gezet. Dat eerste jaar was dat kaal. Dit jaar kan je nergens meer en klein plantje bij poten. Als je wat meer geduld hebt, dan kan het volgens mij binnen hetzelfde budget mooi uit met biologische planten en bollen die inderdaad wat duurder zijn.
Voorzitter: Ik begrijp langzamerhand dat u de enige Nederlander ben die geen last van slakken heeft.
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Last is inderdaad het woord, voorzitter. We hebben ze zeker. Partij voor de Dieren, hè. Dan vind je dat niet zo erg. Die moeten ook eten.
Voorzitter: Waren er maar meer egels. PVV.
Mevrouw Blauw, PVV: Nog even over de kosten van deze motie. Volgens mij is hier al beleid voor. Dit behoort ook niet tot één van onze kerntaken. Als je het hebt over bezuinigen, kan je hier prima op bezuinigen. Het is een behoorlijke chaos van onkruid in ons stad. De burgers klagen daar ook over. Bent u met ons eens dat dit niet één van onze kerntaken is en dat je hier makkelijk op kan bezuinigen?
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Dat ben ik niet met de PVV eens. Dat is één van de vele verschillen tussen de partij van mevrouw Blauw en de mijne. Wij hebben nogal andere meningen over wat wel en niet behoort tot de kerntaken. In ons geval gaat het toch echt om het creëren van een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Daar is gifvrije beplanting een cruciaal onderdeel van. Als er geen verdere interrupties zijn, ga ik nu daadwerkelijk over naar blokje financiën. Helaas niet met rooskleurige vooruitzichten. Niet voor Groningen en ook niet voor de andere 341 gemeenten in Nederland. Zoals het college al schrijft in de voorjaarsbrief: het feit dat onze financiën onder druk staan, is volledig te wijten aan de ingrepen van het Rijk. We steunen dan ook het voorgestelde drie stappenplan in lijn met het landelijke VNG-strategie.
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Om te kijken welke wettelijke aanpassingen mogelijk zijn. Om gemeenten beter in staat te stellen om grip te krijgen op de financiën en om de takendiscussie met het Rijk te gaan voeren. Tegelijkertijd moeten we ons als Groningen wel voorbereiden op het scenario dat het Rijk niet met extra middelen over de brug komt. Hier wordt achter de schermen al aan gewerkt. We zijn zeer benieuwd naar de uitkomsten van deze analyse en de discussie die we daar begin volgend jaar over gaan voeren. Dat is ook al enkele keren eerder genoemd tijdens dit debat. Als Partij voor de Dieren en als coalitie willen we echter niet nu al op de rem trappen. Voorzieningen, beleid en faciliteiten voor onze inwoners schrappen kan. Ze vervolgens wederopbouwen, kost jaren en ontzettend veel geld.
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: Wij kiezen er dan ook niet voor om nu al te gaan bezuinigen. Het is al pijnlijk genoeg dat we op sommige dossiers door de financiële beperkingen niet harder kunnen lopen, terwijl we dat wel zouden willen. Zoals bij de energietransitie. De komende jaren zal het met alle noodzakelijke investeringen van de SIA, niet lukken om 200 miljoen extra vet op de botten te krijgen. Daarom dienen we samen met de PvdA, GroenLinks en SP een motie in om in het vierde kwartaal een debat te voeren over een eventuele herziening van de kadernota weerstandsvermogen. Toch kijken we ook met enig optimisme naar de toekomst. Volgend jaar worden, na de recente, mooie excuses van de burgemeester over ons slavernijverleden, twee monumenten onthult die dit verleden te gedenken.
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: De binnenstad zal nog mooier en schoner worden met de inwerkingtreding van de zero-emissiezone. Waar de afgelopen jaren al steeds minder gemaaid werd en steeds meer gebieden ecologisch werden beheerd, wordt volgend jaar gestart met de nieuwe BORG-strategie voor waarde gestuurd beheer van de openbare ruimte. Met ons warmtenet lopen we voorop in Nederland. De komende jaren groeit WarmteStad gestaag door. De recent gepubliceerde routekaart en uitvoeringsagenda eiwittransitie die we in het najaar zullen bespreken, belooft veel goede ontwikkelingen. Naast de energietransitie willen we ook wat betreft gezonde, lokale en plantaardige voeding koploper zijn in Nederland.
De heer Pechler, Partij voor de Dieren: In onze tweede termijn en stemverklaringen zullen we nader ingaan op de moties die ik niet heb genoemd. Als daar nu al vragen over zijn, hoor ik ze graag. Anders laat ik het graag hierbij, voorzitter.
Interessant voor jou
Raadsvergadering: Pakket parkeermaatregelen, gemeenterekening, moties
Lees verderWoordvoering: Actieplan mentale gezondheid
Lees verder