woord­overing: Uitvoe­rings­pro­gramma's wijk­ver­nieuwing


9 april 2025

1e termijn:

De heer Hekkema: Dank, Voorzitter. De Partij voor de Dieren is heel enthousiast over de maatschappelijke coalitie, maar heeft een aantal zorgen. Daarom vragen aan het college. Hoe zorg je ervoor dat alle partijen die daaraan deelnemen, de doelen onderschrijven en samen hebben opgesteld. Ook menskracht, tijd en geld investeren om die doelen te bereiken.

2e termijn:

De heer Hekkema: Dank u, Voorzitter. Om op dat punt van de heer Lo-A-Njoe terug te komen: ik denk dat het erg belangrijk is dat we blijven inzetten op de vergroening van onze wijkvernieuwingswijken. Gelukkig zijn er ontzettend veel plannen voor. Ik denk dat de heer Lo-A-Njoe, en met mij al die kredietaanvragen, de afgelopen jaren heeft gezien waar wij weer die ene straat vergroenen, dan weer de andere. Toch een aantal parkeerplekken opgeven voor meer groen. Wat onze partij altijd zal steunen. Wij zien dat het verdichtingsvraagstuk niet ten koste moet gaan van onze vergroeningsopgave. En natuurlijk een visie op biodiversiteit en het versterken van de natuur in die wijkvernieuwingswijken. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat op het moment dat je wijken vergroent, daar over het algemeen mensen gelukkiger zijn, gezonder. Dat iedereen behoefte heeft om anderen te kunnen ontmoeten in de openbare ruimte, daar te kunnen spelen en te sporten. 

Voorzitter: D66 had daar een vraag over. 

De heer Lo-A-Njoe: Goed om te horen dat wij beide aan de groene zijde staan. Dat wist ik natuurlijk. U heeft het over de verdichting en die mag niet ten koste gaan van de vergroening. Bent u het met mij eens dat we dan meer zullen moeten doen met het opkopen van woningen? 

De heer Hekkema: Dank, Voorzitter. Ik snap die vraag van de heer Lo-A-Njoe. Ik heb zelf al heel vaak het pleidooi gehouden om op te toppen. Dat kan op heel veel complexen uit juist wijkvernieuwingswijken. Als je dat zorgvuldig doet, ontstaat er ruimte om meer woningen toe te voegen in allerlei sectoren. Ook om vergroening mogelijk te maken. Dat bepaalt wel iets: dat we iets moeten doen met de parkeernormen in sommige wijkvernieuwingswijken. 

Alleen als je gaat tornen aan al het geparkeerde blik in die wijkvernieuwingswijken en op andere plekken in de stad, dan kun je echt vergroenen. Dan kun je ervoor zorgen dat je woningen toevoegt. Wat bovendien een behoefte is van veel mensen om in wijken te wonen waar niet per se een auto voor de deur staat. Terugkomend op het antwoord van de wethouder over die 14 maatschappelijke coalitie. Mijn partij is ontzettend voorstander daarvan. Ziet die thema's dat die echt goed onder de aandacht komen. Ik heb gesproken bij het werkbezoek met de directeur van de maatschappelijke coalitie. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen. We hebben wel een zorg. Dan kom ik terug op de eerste termijn. Hoe zorg je ervoor dat je echt bindende afspraken gaat maken in zo'n maatschappelijke coalitie? Dat je ervoor zorgt dat de investering niet alleen op basis van subsidies plaatsvindt die misschien tijdelijk zijn, maar inderdaad die Nij Begun maatregelen verweeft in je doelen en de aanpak van. Ook dat we van de partijen die in die maatschappelijke coalitie deelnemen, commitment vragen in tijd, financiële middelen en de inzet.  Ik denk dat als we er gezamenlijk de schouders onder zetten, het een integrale aanpak wordt die doeltreffend is. Daar graag een reactie op van het college. Hoe we daar de komende jaren op in gaan zetten. Dat het een commitment wordt van alle partijen. Tot slot, wat de heer De Waard net aangaf: het is inderdaad zo dat al die mooie maatschappelijke initiatieven en ideeën van bewoners een grote bijdrage hebben geleverd aan het maken van deze wijkvernieuwingplannen. Ik denk dat we altijd moeten kijken naar hoe we die verhalen van al deze bewoners mooi kunnen laten zien. Dat we hen in hun kracht zetten.