Woord­voering Begroting 2024: Duur­zaamheid


1 november 2023

Duurzaamheid

Eerste termijn:

Dank voorzitter. Voor een paragraaf die duurzaamheid heet is het opvallend dat het bijna alleen over de energietransitie gaat. Circulariteit wordt wel genoemd maar niet uitgediept, en andere kernthema’s van duurzaamheid zoals voeding, consuminderen en afvalvermindering ontbreken. Deze thema’s komen wel elders in de begroting voor, maar is het niet een idee om de volgende begroting de duurzaamheidsparagraaf te verbreden? Of anders desnoods de titel te veranderen.

Wethouder: Opmerking nemen we mee in het vervolg. Herken het signaal. Blijven daarover in gesprek met de raad.

Tweede termijn:

Dank voorzitter. Als Partij voor de Dieren willen we graag meer grip op de realisatie van onze doelstelling van CO2 neutraal in 2035. Tijdens de sessie over financiën deze ochtend noemde ik al de opmerkingen van de accountant over de meerwaarde van een klimaatbegroting, opname van klimaatrisico’s en het belang van meetbare doelstellingen, en het was goed om van de wethouder te horen dat de gemeente dit verder gaat ontwikkelen.

Zeker die meetbare en stuurbare doelstellingen zijn cruciaal. Als we bijvoorbeeld zien dat we 34% energiebesparing beogen maar het gasverbruik in de gemeente de afgelopen jaren stabiel is gebleven en het elektriciteitsverbruik juist met bijna 8% is gegroeid tussen 2018 en 2021, maken we ons zorgen over of we op koers liggen. Zeker met de voortdurende digitalisering en energie-intensieve software zoals AI en cryptocurrencies is er meer inzet nodig om paal en perk te stellen aan het elektriciteitsverbruik.

Aan de kant van duurzame energieopwek is het goed om te lezen dat we wel op schema liggen wat betreft zon op dak en het halen van de RES ambitie van 5,7 terawattuur per jaar. Warmtestad groeit gestaag, door controles bij bedrijven daalt het energieverbruik ruim 10%, de mogelijkheden om zonnepanelen op bedrijfsdaken te verplichten wordt onderzocht, en het energieverbruik wordt steeds meer gemonitord. Dat zijn positieve ontwikkelingen.

Wel zetten we als fractie vraagtekens bij het halen van restwarmte uit de Eemshaven. Los van de enorme investering die met een warmtenet van dusdanige lengte gepaard zal gaan, maken we ons daarmee afhankelijk van de vervuilende activiteiten van grote bedrijven daar. In hoeverre is die warmte echt duurzaam te noemen als het door een energieslurper komt? Tot zover, voorzitter.

Wethouder: Veel werk te verzetten, hebben niet de luxe daar lang de tijd voor te nemen.


Interessant voor jou

Woordvoering Begroting 2024: Mobiliteit

Lees verder

Woordvoering Begroting 2024: Onderwijs

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer