Woordvoering: MJP Wonen
De heer Hekkema: Dank, voorzitter. In deze eerste termijn wat vragen over het meerjarenprogramma wonen. Vanuit mijn fractie veel complimenten aan de ambtelijke organisaties voor het integraal samen brengen van al die meerjarenprogramma's en een mooi perspectief te bieden met de uitvoeringsagenda en een doorkijkje naar de komende jaren. Ik heb een aantal vragen aan de wethouder. Er staan wat ambities geformuleerd als het gaat om flexwoningen. Mijn fractie snapt dat het in deze wooncrisis heel goed kan zijn om flexwoningen te realiseren, waarbij we de vraag naar woningen iets verlichten op plekken waar misschien niet permanente huizen kunnen worden gevestigd, maar waar voor een periode van tien jaar flexwoningen kunnen worden gebouwd. Er zijn in den lande al best wat voorbeelden van hogere kwalitatieve woningen dan die we in het verleden vaak hebben gezien. Wat mijn fractie betreft is het goed dat het college naast die flexwoningen - waarvan wij het idee wel steunen - ook kijkt dat het geen flexcontracten worden. Als die woningen voor tien jaar worden gerealiseerd, we ook kunnen kijken naar de woonzekerheid van de huurders waar wij zelf invloed op hebben. En dat we dus niet flexwoningen hebben en een grote huuronzekerheid, zoals we op veel plekken in het land nog steeds zien. De ambitie om in de dorpen te bouwen, vindt mijn fractie ontzettend goed. Ik denk dat het goed zou zijn om in de dorpen te peilen waar de behoefte ligt. De Vereniging Groninger Dorpen zou daarbij kunnen helpen. Het is een meerjarig programma stadsontwikkeling, maar ik vind het goed te lezen dat we steeds onze horizon verbreden naar onze dorpen in deze gemeente. Er wordt al van alles gebouw in Haren. In het kader van het herstel van de aardbevingsellende worden er huizen bijgebouwd, gerenoveerd en vernieuwd. Ik ken de verhalen van mensen die in het dorp willen blijven wonen, maar vaak niet de ruimte hebben om dat te kunnen doen zij het sociaal zij het via koopwoningen. Graag een reflectie daarop van de wethouder. Nog een korte vraag over het woningmarktonderzoek dat ik een paar keer zie terugkomen in de stukken. Ik wil aan de wethouder vragen wat hij daarmee bedoelt, want ik zou me kunnen voorstellen dat een woningbehoefteonderzoek veel interessanter kan zijn. Dat hebben we in het verleden al een paar keer gedaan, dus het verbaast mij enigszins. Misschien kan de wethouder daarop nog even reflecteren. Dank.
Voorzitter: Er is nog een interruptie van de VVD. Gaat uw gang!
De heer Heiner: Dank, voorzitter. De VVD vroeg zich af hoe de Partij voor de Dieren aankijkt tegen mensen met hele hoge inkomens die jarenlang in sociale huurwoning blijft wonen? Zouden we volgens de Partij voor de Dieren daar wat aan moeten doen?
De heer Hekkema: Dank, voorzitter. Dan refereert de VVD naar het scheefwonen. Een gevolg van jarenlang VVD-beleid: het niet realiseren van voldoende andere woningen, mensen opzadelen met torenhoge huren, met het op geen andere mogelijke manier doorstromen naar een woning als ze dat zouden willen. Dat is wat mijn fractie geen bestaand probleem. Het probleem is dat ervoor andere mensen die ook zoeken naar een sociale huurwoning geen plek is. Ik zou de VVD willen vragen om even bij zichzelf te rade te gaan waar dat nu precies aan ligt.
Voorzitter: Een reactie van de VVD.
De heer Heiner: Volgens mij blijven die mensen in de sociale huurwoning wonen omdat het veel goedkoper is dan een particuliere huurwoning. Dat is dan toch logisch. Zouden we daar niet tegen op moeten treden, zodat de mensen die in een sociale huurwoning wonen dit ook echt nodig hebben?
De heer Hekkema: Wat mijn fractie betreft gunnen wij iedereen een fijne en betaalbare huurwoning en ik geloof dat dat voor de VVD toch anders is.
Voorzitter: Als u nog een vraag hebt is dat oké, maar wel beknopt.
De heer Lo-A-Njoe: Ik hoor indirect de Partij voor de Dieren over doorstroming op de woningmarkt spreken. Betekent dit dat de Partij voor de Dieren vindt dat er ook in het midden en hogere segment gebouw moet worden zodat die doorstroming op gang kan komen? En dat mensen die door willen ook door kunnen in die woonketen?
De heer Hekkema: Dank voor de mooie inhoudelijke vraag van D66. Ik heb het in een eerder debat al wel eens gehad over het realiseren van middenhuurwoningen door corporaties, waar de heer Tjepkema ook al aan heeft gerefereerd. We moeten erover waken dat we van middenhuur niet te dure huur maken. In de bestemmingsplannen voor Stadshavens, De Suikserzijde en andere gebiedsontwikkelingen die we als raad de afgelopen jaren hebben vastgesteld, zitten die woningen al bij. Ik denk dat het voor deze stad/gemeente ontzettend goed is als we kijken naar dat segment. Ik zou ervoor willen waken dat we niet een te hoog huursegment realiseren. U was voorzitter in de beeldvormende sessies over de prijzen die wij hanteren en voor mensen nog betaalbaar zijn. Ik denk dat we voor 950 euro/maand betaalbaar is voor die doelgroepen.
Interruptie- De heer Hekkema: Dank, voorzitter. Een vraag aan de ChristenUnie: pleit de ChristenUnie ervoor om de middenhuurwoningen door corporaties te laten verwezenlijken? Voorzitter, ik hoorde de ChristenUnie het over een bepaalde inkomensgrens hebben. De inkomensgrens/brutobedrag dat u noemde is nog wat lager dan de grens voor middenhuurwoningen. Het kan dan toch heel interessant zijn dat we in deze stad meer gaan inzetten op het realiseren van betaalbare woningen door corporaties, waaronder dus een groot deel middenhuurwoningen.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Woordvoering: Zondagochtendopenstellingen
Lees verderWoordvoering: Escalatieladder studentenverenigingen
Lees verder