Woord­voering raads­ver­ga­dering 26 oktober


26 oktober 2016

Raadsvergadering 26 oktober 2016
1-minuut interventies

A. Integraal drugsbeleid (collegebrief 7 juli 2016)
Zoals we hebben aangegeven in de commissie zijn wij voorstander van regulering van de achterdeur door middel van legalisering.

Bij het Damocles beleid kunnen we ons vinden in maatwerk als het gaat om sluiting van een pand van een verhuurder. We hebben eerder aangegeven dat als het gaat om sluiting van sociale huurwoningen of woningen waar dieren en kinderen in het spel zijn we dit niet wenselijk vinden. Dit mag van ons zwaarwegend worden meegenomen in het maatwerk bij eventuele beslissingen tot sluiting.

Goed dat in de nota aandacht is voor preventie. Om eventuele problemen met drugs tegen te gaan is het altijd beter om vooral te investeren in preventie door middel van voorlichting etc., in plaats van te investeren in harde maatregelen en bestrijding.

B. Regionale samenwerking in het sociale domein: inkoop jeugdhulp en toekomst GGD (op verzoek SP) (collegebrief 7 sept 2016)
Wij vinden het een prima keuze om de jeugdhulp grotendeels regionaal in te kopen en deels onder gemeentelijke regie. Wel zien wij de overgang bij 18 jaar, net als meerdere partijen, als een aandachtspunt.

Het loslaten van de solidariteit blijft voor ons wel een aandachtspunt. En dan wellicht niet direct voor onze gemeente, maar voor de kleinere gemeentes om ons heen. Wat houdt dit in voor de zorg die zij gaan ontvangen? Dit is natuurlijk niet de directe zorg voor ons als gemeente Groningen, maar wij als Partij voor de Dieren kijken bij voorbaat verder dan onze eigen neus lang is, dus nemen ook dit graag mee.

Discussiestukken

A. Beantwoording vragen ex art.41 RvO betreffende verplichte koopzondag Paddepoel (collegebrief 28-09-2016)
De Partij voor de Dieren is geen voorstander van de 24–uurs economie maar ook niet per se tegen de koopzondag.
Wij vinden keuzevrijheid voor ondernemers erg belangrijk, vooral in het geval van koopzondagen en uitbreidingen van openingstijden. Dit zijn namelijk vooral voor kleine ondernemers lastige situaties, omdat ze minder middelen hebben dan de grote bedrijven. Fijn daarom, dat we dan ook in Groningen hebben vastgesteld dat koopzondagen alleen kunnen in met als voorwaarde dat het vrijwillig gebeurt.

Dat hier nu in Paddepoel een boete tegenover staat, vinden we dan ook zeer onwenselijk en treurig. Kleine ondernemers kunnen op deze manier worden weggedrukt uit winkelcentra. Ook al gebeurt dit door een democratische stemming in de VVE; als er meer grote ketens/bedrijven zijn die dit wel willen – worden de kleine winkeliers de dupe.

In de commissie hebben we hier al met z’n allen over gediscussieerd. Het is een lastig onderwerp, maar we vinden dat het college op moet komen voor de kleine ondernemers in onze stad! Wij hebben het al vaker gehad over het nut van o.a. duurzame kleding- en veganistische winkeltjes en dit zijn nooit echt grote ketens ;).
Het is niet wenselijk dat er onderling dit soort afspraken gemaakt worden, wat een machtsverschil aantoont tussen kleine en grote ondernemers! Daarom staan we ook op beide moties van het CDA, die het college verzoeken om iets aan deze toestand te doen.

B. Collectieve zorgverzekering Menzis en harmonisering inkomensregelingen (collegebrief 11-10-2016)
Aan het college is in juli dit jaar per motie verzocht een aantal zaken te onderzoeken.

· of een hogere korting op de basispremie mogelijk is,

· wat de mogelijkheden zijn voor een korting op de aanvullende verzekeringen wat de mogelijkheden zijn het eigen risico mee te verzekeren.

Het college vond dit onderzoek naar harmonisering zoals dat genoemd wordt, nuttig en zinvol, maar komt in de collegebrief met weinig thuis. Daarnaast bleef de raad met veel technische vragen zitten. Er is dus weinig met dit onderzoek opgehelderd. Wat we nu hebben is het volgende: Géén extra korting op basisverzekering, géén extra korting op de aanvullende verzekeringen en géén regeling voor de eigen bijdrage. Alles blijft bij het oude lijkt het. Wij vinden dan ook dat er geen recht is gedaan aan de uitvoering van deze motie.

Want veel minima hebben problemen om de zorg die zij nodig hebben te kunnen betalen.
Dit blijkt uit 850 CZM (collectieve zorgverzekering voor minima) verzekerden die een betalingsachterstand hebben van tezamen van 1,3 miljoen. Nog eens 400 mensen hebben een beginnende achterstand en ook zijn er vele aanvragen op de bijzondere bijstand gedaan.

De eigen bijdrage en de premies voor de zorg stijgen ieder jaar, dus ieder jaar wordt het voor sommige mensen, zoals de minima en chronisch zieken, nóg iets moeilijker om te betalen voor hun zorg. Daarom vinden we ook dat de korting mee moet gaan met deze stijging!

Als Menzis dit niet wil vragen wij ons af, (zoals ook anderen in de commissie aangaven), of we nog wel met Menzis moeten werken. Wij zien graag dat het college de motie opnieuw oppakt en terugkomt met een antwoord waarin een betere aanzet is gedaan tot het volgende:

· De onderhandelingspositie met de zorgverzekeraar beter te benutten en betere kortingen af te dwingen. Onderzoek ook andere verzekeraars.

· Te zoeken naar een oplossing voor de betalingsachterstand van 1,3 miljoen en daarover onderhandelingen te starten met de verzekeraar zoals ook de gemeente Rotterdam gedaan heeft.

· Te onderzoeken of chronisch zieken die boven de 110% inkomensgrens vallen, kunnen worden meegenomen in de collectieve zorgverzekering.

Maar volgens mij worden bovenstaande punten ook min of meer verwoord in de motie van SP.

C. Rapport huren in Groningen (SP, 29-6-2016)
De partij voor de Dieren vindt het schrijnend dat er telkens een tekort op sociale huurwoningen is Het is algemeen bekend dat de druk op de sociale woningmarkt alleen maar aan het toenemen is. Er komen meer mensen bij, de bevolking groeit. Ook is er het aantal statushouders dat zijn toevlucht heeft gezocht tot veiligheid en die deze o.a. in onze gemeente heeft gevonden. Dit alles maakt de druk op de sociale woningmarkt groter.

Dat er daarnaast sociale huurwoningen gesloopt worden vinden wij van de gekke. Wij als partij zijn voor het behoud van bestaande woningen en wijzen het slopen of verkopen van de woningen zoveel mogelijk af. Beter is het investeren in woningen die er al zijn en deze te verbeteren, ipv deze plat te gooien en nieuwe woningen (vaak ook nog eens in een duurder segment) te bouwen. Wij vinden dat woningbouwcorporaties dienen te investeren in duurzaamheid en het lijkt ons een prachtig en een haalbaar streven om binnen een paar jaar alle sociale huurwoningen energiezuiniger te hebben. Naar ons idee kunnen hier dan ook bindende afspraken over worden gemaakt.

Ook rondom de urgentie is het interessant om te bekijken hoe dit beter kan, zodat ook kwetsbaardere mensen een woning vinden. Daarom steunen wij beide moties van de SP hierover.

Interessant voor jou

Woordvoering Beheer & Verkeer 12 oktober

Lees verder

Woordvoering Financiën & Veiligheid 2 november

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer