Woord­voering raads­ver­ga­dering 9 november


9 november 2016

Wij zouden de Partij voor de Dieren niet zijn als wij beginnen met het onderwerp dierenwelzijn in onze bijdrage voor deze vergadering over de begroting. Wij lezen in de begrotingstekst dat dierenwelzijn zowel mens als dier raakt. Dat vinden wij ook. Mensen houden niet van dierenleed en zien het liefst dat dieren goed behandeld worden. Goed om te horen dat het college deze opinie deelt.

We lezen ook dat het college zich inzet om dierenleed, dieronvriendelijk beleid en dieronvriendelijke activiteiten in Groningen te voorkomen. Dat is geweldig en wij als partij kunnen hier niet anders dan positief over zijn. Zo zijn we ook blij dat het college wil blijven voldoen aan zijn wettelijke taken voor het opvangen en verzorgen van gevonden dieren en dieren in nood. Dat is natuurlijk ook goed, wij vinden het fijn dat het college deze taak ook serieus neemt.

Wel is het zo dat het helaas niet altijd even goed gesteld is met het dierenwelzijn in Groningen. Denk bijvoorbeeld eens aan de overtollige jonge geitjes op onze kinderboerderij die (daarom) geslacht worden. Dat is -hopen wij- toch niet het diervriendelijke handelen en het diervriendelijke beleid waar het college op doelt? Maar de tegenstelling blijkt hier wel uit. Diervriendelijk handelen, maar tegelijkertijd dit beleid op onze kinderboerderijen laten gebeuren. Wij komen binnenkort met vragen hierover.

Naast dierenwelzijn maakt de Partij voor de Dieren zich ook hard voor duurzaamheid in onze gemeente. En op dit gebied worden grote stappen gezet. Zo is er een begin gemaakt met geothermie en gaan de eerste zonneparken de aankomende tijd letterlijk het licht zien. Allemaal goede punten die onze wereld stukje bij beetje wat mooier kleuren. Deze aspecten werken allemaal mee om in 2035 energieneutraal te zijn. Dat ook voeding hier een grote rol in speelt heeft het onderzoek van Quintel aangetoond, wat we eerder in de commissie B&V bespraken. Gelukkig erkent het college de rol van voedsel, en dan met name van vlees, en de impact ervan op ons milieu. Echter vinden wij de aandacht en constructieve aanpak van voedsel in deze begroting minimaal en dat betreuren wij.

Afval
Wij zijn, zoals bekend, voorstander van scheiden bij de bron en daarom zijn wij ook enthousiast over het feit dat er een licht stijgende lijn is in het aantal kilo gescheiden afval in de afgelopen jaren. Ook zien wij veel goeds in het plan om de voorzieningen voor gescheiden afvalinzameling uit te breiden en te verbeteren. En een goed streven om op scholen wat dit betreft al in te zetten door middel van educatie. Want, jong geleerd is oud gedaan!

Wij als Partij voor de Dieren komen op voor de aarde in al haar aspecten, dus zeer zeker ook voor de mensen op onze aarde. Hierbij komen wij vooral op voor de meer kwetsbare mensen in onze samenleving, juist omdat hun stem vaak minder goed gehoord wordt. Iedereen zou mee moeten kunnen doen in onze samenleving en zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelen. Daarom vinden we talentontwikkeling en het versterken van de eigen kracht in mensen van grote waarde.

Wat betreft diversiteit, integratie en emancipatie. Wij zien een grote meerwaarde van diversiteit. Dit maakt de aarde en daarmee ook onze stad mooier, opener en meer ontwikkeld. Daarbij is het van groot belang dat iedereen in Groningen zich welkom voelt en de kans krijgt te integreren, dit maakt het betreffende individu gelukkiger, maar ook de samenhang in Groningen sterker en de onderlinge verbondenheid groter. Wij zijn enthousiast dat het college deze meerwaarde ook erkent en dit stimuleert door de inzet van cursussen, activiteiten en verschillende projecten. Wij snijden hier twee onderwerpen aan die met het onderdeel diversiteit, integratie en emancipatie te maken hebben.

De emancipatie van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender-gemeenschap in de stad mag zeker nog verder bevorderd worden. We zouden willen dat het niet meer nodig is, maar de noodzaak is helaas nogal acuut nu er dit jaar in onze stad een lesbisch stel flink is mishandeld vanwege hun geaardheid. Dat zou toch in deze tijd en in onze mooie stad niet
mogen gebeuren. Tot en met 2017 kan onze gemeente nog gebruik maken van de regenbooggelden, bedoeld om de emancipatie en sociale acceptatie van lhtb-ers in onze stad te bevorderen. Het college gaat al verder kijken hoe we na 2017 de acceptatie verder kunnen bevorderen en daar zijn wij enthousiast over.

Veel vluchtelingen en inmiddels statushouders die op zoek zijn naar veiligheid hebben deze vooralsnog in onze gemeente gevonden. Dat is goed. Er wordt hen een dak boven het hoofd geboden en ze kunnen weer een beetje beginnen met mens zijn. Daarbij hoort ook en juist
ook, meedoen met de samenleving. Daarom vinden wij het goed dat het college meer inzet op de gebieden van maatschappelijke begeleiding, werk en activering van deze groep. Want door betere begeleiding en voorlichting, kan deze groep hopelijk nog beter aarden in hun nieuwe thuis; Groningen.

Tot slot nog even over de lokale heffingen en dan specifiek over de hondenbelasting: De hondenbelasting gaat in 2017 middels een indexering met 11.000 euro omhoog. Het liefst zien wij - en misschien ook anderen onder u - de hondenbelasting afgeschaft, maar we begrijpen dat het college zo aan het geld gewend is geraakt dat u niet meer zonder kunt. Zolang deze belasting geheven wordt, zou dit volgens ons beter een doelbelasting zijn; waar het geld wordt besteed aan bijvoorbeeld extra prullenbakken, speelweiden, distributiepalen met hondenpoep zakjes om de omgeving zo schoon mogelijk te houden, of dierenpolitie. Er valt genoeg te bedenken. Wij werken momenteel aan een initiatiefvoorstel waarin we de mogelijkheden rondom de hondenbelasting aan het onderzoeken zijn, hier komen we binnen niet al te lange termijn op terug.

Interessant voor jou

Woordvoering Ruimte & Wonen 2 november

Lees verder

Woordvoering Onderwijs & Welzijn 16 november

Lees verder

Help mee aan een beter Groningen!

    Word actief Doneer